...
Możesz napisać, ile instancji wtyczek pogłosowych masz wpiętych w tego typu przykładowej sesji, która podałeś jako przykład? no i jakie to wtyczki?
Sam mam podobne dylematy jeśli chodzi o inwestycję w DSP - bo np. pogłosy zapina się raczej na wysyłkach, które nie mogą być zamrażane (przynajmiej w Cubase), a więc muszą działać w czasie rzeczywistym.
...
Dokonałem testu o ktory mnie prosileś, a więc tak:
Procesor AMD Phenom II 965, Samplitude 11 Pro.
1. Bardzo przyzwoity Pogłos Variverb pochodzący z pakietu Samplitude FX v. 1.11 odpalilem 216 instancji. 4 na sladzie , wszylo w sumie 54 ślady. Wszytskie na tym samym presecie. Zajętość procesora 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje.
2. IK CSR Plate (demo) - 152 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 38 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje.
3. IK CSR Room (demo) - 104 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 26 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 97%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje. Ta wtyka jest najbardziej obiciążająca.
Na szynach sytuacja jest identyczna: uruchamiając 4 niezależne AUX'y na każdej zapakowalem 1 CSR Room (ten najbardziej obciązajacy) procesor byl obciążony okolo 4 %. Inne reverby prawie nie ruszają wskaźnika uzycia procesora przy 4 szynach.
Tak więc jak sam test pokazuje, ten AMDek wciąga nosem wszystkie reverby ma śniadanie. Twoje obawy o dzialanie 3 czy 4 reverbów na szynie możesz jak widać mogą odejść w zapomnienie
Chcialem zaznaczyc ze ten procesor kosztuje okolo 900zł co najlepsze dziala na starych podstawkach AM2! Czyli kto ma jakiegoś athlona na AM2, moze zapakowac do komputera szybką jednostke bez rewolucji w studio.
Nie mówiąc juz o pracy realtime z wieloma VSTi i rzeszą innych wtyczkek jak kompresory, korektory (ktore są duzo leżejsze niż poglosy). Tych mozna napakowac az za nadto w kontekscie potrzeby zeby zmiksowac zawodowo kawalek - nie martwiąc sie o zasoby.