Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
FIRE
Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Post autor: FIRE » piątek 16 paź 2009, 01:22

...
Nie ma czegos takiego ze system bedzie strowal na ktorym rdzeniu ma pracowac Sonar, a na ktorym Paint w jednej chwili.
...

Niezupełnie - system steruje tyle że nie przypisuje procesu do rdzenia, a non stop je przenosi pomiędzy rdzeniami :]
...

I o to chodziło. System tak, ale nie XP x86. Jeśli już to Vista, lub siódemka, lub aplikacja która ma taka możliwość (pod XP).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 paź 2009, 07:51

Jeśli już to Vista, lub siódemka, lub aplikacja która ma taka możliwość (pod XP).... 

Co Vista lub Se7en ma możliwość pod XP???

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

FIRE

Post autor: FIRE » piątek 16 paź 2009, 08:10

...
Jeśli już to Vista, lub siódemka, lub aplikacja która ma taka możliwość (pod XP).... 

Co Vista lub Se7en ma możliwość pod XP???
...

Vista lub 7 ma taka możliwość, lub pod XP aplikacja która to obsługuje.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 paź 2009, 12:02

XP również

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

FIRE

Post autor: FIRE » piątek 16 paź 2009, 12:37

...
XP również

...

Sam w sobie jako system nie.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 16 paź 2009, 13:48

Ok, a co nam (muzykom, realizatorom dźwięku, kompozytorom, właścicielom studiów nagrań) to daje?

Nie wiem jak to działa (jak chcesz to wytłumacz), ale wolałbym, żeby Cubase miał władzę nad rdzeniami, zamiast systemu, który ni stąd ni z owąd oczywiście w najmniej odpowiednim momencie uruchomi usługę indeksowania blokując jeden rdzeń? Czy jak?

- Piotr 

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 16 paź 2009, 14:55

oj, widzę że wiedza na temat SMP (Symetric Multiprocessing) jest dość skąpa

I wcale się nie dziwię, bo to b.trudne sprawy. Kolejkowanie zadań oraz przydział procesorów (czy w/g nowego slangu "korów") do procesów to temat na którym powstała już nie jedna praca doktorska i zmóżdżali się najtęższe głowy zarabiające za to równowartość Midasa miesięcznie Tongue out

Procesor może wykonywać jednocześnie jedno zadanie (jeden program czy proces). Kropka, pomijając wynalazki typu Hyperthreading. No a system ZAWSZE jest panem sytuacji, zawsze i w każdym momencie może wywłaszczyć proces i przejąc kontrolę nad procesorem - w celu wykonania swojego zadania i/lub przydzielenia procesora innemu procesowi. Tak dzała multitasking na jednym procesorze. Przy kilku jest tak samo - dalej procesów jest więcej niż procesorów i wywłaszczanie następuje. Jedyne co może zrobić proces to ustawić affinity oraz prioroty - czyli poprosić system aby on pracował zawsze na jednym konkretnym procesorze oraz żeby miał na nim priorytet - czyli w miarę możliwości system przydzielał pozostałe zadania do innych procesorów.

Jak mówie - temat na wiele semestrów wykładu akademickiego. A jakie paradosky są czasami... u mnie na studiach prof. analizował "problem fabryki rowerów" - gdzie czas montażu pojedyńczego roweru przez 2 ludzi  był krótszy niż przez 3 ludzi (czyli więcej procesorów) czy przez 2 ludzi z elektronarzędziami (czyli odpowiednik szybszych procesorów).

A jak się wejdzie w problemy zakleszczeń, zagłodzeń, synchronizacji itp... to dopiero mamy jazdę :) warto wyguglać sobie "problem pięciu filozofów" (znany też jako problem ucztujących filozofów) :)

Krótko mówiąc - lepiej niech system tym zarządza, bo np.  może się zdarzyć że przypiszemy kubusia do procka 0 a akurat się zdarzy że ten procek (np. z powodu rozwiązań na płycie głównej)  najwydajniej obsługuje przerwania z HDD. System posłusznie wywali przerwania na inny proc obniżając wydajność. A to tylko przykład, takich problemów mogą byc setki.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

matia

Post autor: matia » piątek 16 paź 2009, 16:14

...
(nie mogę zedytować posta)

Matia, jeśli Live jest wciąż 32bit, to pomimo, że działasz na Viście 64bit i ona widzi całą pamięć, to Live będzie się wywalał powyżej 32bitowego limitu. U mnie Cubase 32bit wywala się powyżej 3GB - próbuje coś stronicować, dysk jest zajęty jak diabli i w końcu się wywala.

A tak a propos, do wszystkich zainteresowanych, Vienna Ensemble PRO jest już od kilku tygodni dostępna. Polecam zassać próbną wersję. Kawał softu.

- Piotr...

dzieki.

mam wiec problem....fakt, sesje ktore wywalaly live'a podczas ladowania seta teraz dzialaja ale slabo(zawieszki)...moze zyskalem troche przechodzac z 2 gb do limirtu 32 bit....ale przejscie na 96 khz odpada....kupujac live zostalem ostrzezony ze moga byc problemy.

a jak z wartosciami ktore podalem...nie za duzo lub malo co niektorych?

wirtualnej mam bardzo duzo...

mam jedno konkretne pytanie dotyczace jednej wtyczki....jak jest z glitch?moze glitch nie daje rade pod 64 bitami....

projekty utworzone na starym xp maja automatyke...live niw widzi automatyki..kilka wtyczek dziala..

sprawdze co to ten j.bridge...czy to moze pomoc ?

ojej...troche zawiedziony....staremu komputerowi brakowalo cpu i ramu...teraz mam mocne cpu  ale w sumie komfort pracy tylko troche sie polepszyl....

trudno wk....,odloze te ciezsze projekty,zajme sie lzejszymi,czekajac na wersje 64 bit. od jakiegos czasu szukam sekwencera ktory by nie podbarwial tak jak to robi live...moze reaper jesli jest prosty..troche potestuje.

lubie halas

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 17 paź 2009, 07:14

...

ojej...troche zawiedziony....staremu komputerowi brakowalo cpu i ramu...teraz mam mocne cpu  ale w sumie komfort pracy tylko troche sie polepszyl....

trudno wk....,odloze te ciezsze projekty,zajme sie lzejszymi,czekajac na wersje 64 bit. od jakiegos czasu szukam sekwencera ktory by nie podbarwial tak jak to robi live...moze reaper jesli jest prosty..troche potestuje.

...

Ja uzywam JBridge od miesiaca na 32 bitach. Teraz czekam na Win7 64bit i wtedy bede testował wszytsko co dotychczas uzywam na tym systemie z wykorzystaniem tej zacnej wtyczki. A jak to działa? Działa tak ze wtyczka ta pozwala porozumieć się w locie pomiedzy wtyczką a hostem. Mozna teoretycznie zastosować 64 bitową wtyczke w 32 bitowym hoście i odwrotnie (pisze teoretycznie bo nie robilem tego jeszcze). Ale jak dotąd program ten dziala dobrze. Większosc VST oraz VSTi dziala. 

Ja uzywam tego dlatego żeby wykorzystać te 3.25 GB ktore mi widzi. Ale dolecowo chce wykorzystac 8GB ktore mam w kompie ale to juz na Win7. Pozatym daje to to ze jak bede mial 64 bity to w mojej 32 bitowej aplikacji DAW bede mogł załadowac na full wtyczek az wypelnie cały dostepny RAM. JBridge ładuje wtyczki do oddzielnych procesów. Czyli proces aplikacji DAW nie rośnie, przez co dziala stabilniej (moj DAW wysypuje sie jezeli proces ma wiecej niz 1,4 GB). Teraz moge miec samplerów do na full. Mimo ze nie mam 64 bitowego DAW'a. 

matia

Post autor: matia » sobota 17 paź 2009, 17:11

...
...

...

Ja uzywam JBridge od miesiaca na 32 bitach.

to moze pomoc...gdzie to mozna zdobyc?

wczoraj w nocy live zawiesil sie podczas nagrywania(ram nie byl przeciazony). ciekawostka:po tym crashu vista zajmowala tylko 670mb a nie 1,30 jak zwykle..

wariuje przez ten komputer.

lubie halas

ODPOWIEDZ