Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jarek_Zand
Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 15 paź 2009, 09:46

...

Mnie się wcale do siódemki tak nie śpieszy. Nie dlatego, że mam do tego systemu jakieś zastrzeżenia, tylko trochę męczy mnie konieczność ciągłej pogoni za technologią, update-ami, upgrade-ami i ciągle coraz to wpanialszymi wtyczkami, dzięki którym moje nagrania wreszcie nabierą blasku. Ale trochę zbaczam...

Pracuję obecnie na Vista 64. Większość wtyczek, które odpalam w Cubase 5 to programy 64 bitowe (min HALion 3,5 i Kontakt 3,5). Kilka ulubionych 32-jek działa mi bez JBridge. Wszystko hula i 8MB RAMu pozwala mi ładować obszerne banki sampli bez opamiętania.

Przy okazji wszystkim, którzy przesiadli sie już na 64 bity polecam darmowe 64 bitowe wtyczki: www.meldaproduction.com

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 15 paź 2009, 10:01

Może w końcu TC wypuści wersję 2.2.2 sterowników dla Windowsa... 

Nie wiem, jaki produkt masz na myśli, ale do PowerCore jest od kilku miesięcy działający sterownik beta 64 bit.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » czwartek 15 paź 2009, 10:44

...
Może w końcu TC wypuści wersję 2.2.2 sterowników dla Windowsa... 

Nie wiem, jaki produkt masz na myśli, ale do PowerCore jest od kilku miesięcy działający sterownik beta 64 bit.
...

Interfejsy Konnekt 8 i studio 48

..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 15 paź 2009, 12:06

Przy okazji wszystkim, którzy przesiadli sie już na 64 bity polecam darmowe 64 bitowe wtyczki: www.meldaproduction.com

...

Dzięki za cynk. Wyglądają całkiem przyzwoicie.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 15 paź 2009, 13:30

Panowie, zaryzykowałem przejście na 64bity:) Powiem tak, rzeczywiście przyrost mocy jest odczuwalny, bo jakoś to wszystko chodzi tak lepiej: jest działanie - jest reakcja. Mam nadzieję, że przy wtyczkach 32bitowych nie będzie się nic krzaczyć. Fakt, Samplitude ciągle jest 32bitowy, ale mówię o samej pracy Visty, że jest zdecydowanie lepsza.

Pozdrawiam

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

matia

Post autor: matia » czwartek 15 paź 2009, 17:07

...
Panowie, zaryzykowałem przejście na 64bity:) Powiem tak, rzeczywiście przyrost mocy jest odczuwalny, bo jakoś to wszystko chodzi tak lepiej: jest działanie - jest reakcja. Mam nadzieję, że przy wtyczkach 32bitowych nie będzie się nic krzaczyć. Fakt, Samplitude ciągle jest 32bitowy, ale mówię o samej pracy Visty, że jest zdecydowanie lepsza.

Pozdrawiam

ja mam klopoty.moga sie okazac blache...

po 6 latach zmienilem komputer.mam viste 64 bit,6g ramu.mam problemy z pamiecia...

procesor jest bardzo szybki i projekty ktore zabijaly starego jednordzeniowca zajmuja max 26% procesora.problerm jest z ram.poprzedni systyem z xp mialem 2 gb ramu...niektore projekty w ogole nie dalo sie juz otworzyc.

mam 6 gb ale niestety dochodze do tych 6 gb.sama vista zajmuje 1,2 ...ale cos tu nie gra...czy live8 jest w stanie to wykorzystac ,moze j.bridge(pierwszy raz o tym tu przeczytalem).

live8 .podobno to jest nadal w 32 bit.

live nie widzi automatyki wtyczek...moze to trzeba jakos ustawic..potrzebuje glitch chociaz zeby  zrenderowac stare nagrania.live nie widzi parametrow...nagrywam..parametry powinny byc na rozowo ale nic .

jesli chodzi o ram

podam kilka informacji:

pamiec fizyczna:

razem: 6132

buforowana:5259

wolna:55

pamiec jadra:

-razem 257

-stronicowana:203

-niestronicowana:53

plik stronnicowanias ma niestala wartosc...gorna jest stala ale dolna troche sie zmienia na biezaco;cos w stylu 1200/9000

komputer w raporcie napisal ze wystepuje nadmierne stronnicowanie...moze glupio zrobilem ale plik najpierw usaualem a pozniej dalem 2 gb....

na poczatku plik strony mial 6 gb:

-zains.pamiec fiz.:6gb

-calkowita pamiec fizyczna:1,99 gb

-dostepna pamiec fiz.: 873 mb  (live byl akurat wlaczony)

-calkowity rozmiar pamieci wirtualnej:12,2

-dostepna pamiec wirtualna:10,5 gb

obszar pliku st.:6,28

kiedy plik ustawilem na 2 gb to zmalala  p.wirtualna..

ale w procesach i zadaniach plik ma nadal niestala wartosc(zmienia sie dolne wskazanie)

naprawde juz nie wiem co mam zrobic...juz miesiac mecze sie z ta zmiana systemu....chcialbym wrocic do typowego cyklu

sam nic nie bede robil ale jesli mialbym wskazania to pokaze je czlowiekowi ktory to skladal....narazie komputer juz nie wysiada z powodu cpu ale przy ciezkich sesjacj kiedy przekladam szybko pliki w sekwencerze cos prerywa(mini zawieszki)a pamiec 98%

lubie halas

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 15 paź 2009, 17:50

Ja obecnie śmigam na siódemce x86 i nie dla tego, bo nie ma sterów pod x64, tylko niektóre wtyki 32 bitowe, a dokładniej ich automatyka nie hula pod Sonar 8 x64. Wydajność..., ja na swoim PC z prockiem Phenom II Quad X4 3200 nie odczułem różnicy praktycznie żadnej. Wcześniej jak miałem procka Phenom Quad 2400, różnica była wyczuwalna - na Phenom II nie odczuwam żadnej, a jeśli nawet jest, to na tyle znikoma że nie ma to wpływu na pracę. Inna zaletą (wyższością) Windows 7 nad XP jest to, że siódemka 32 bitowa pracuje na 4 rdzeniach, a XP tylko na dwóch, choć w kompie będzie siedział quad. Tak samo jest w Vista - też pracuje na 4 core, pod systemem x86, ale się krzaczy. Zatem, jak już mówiłem wcześniej, XP to dzisiaj "muzeum". Praca na siódemce jest spoko. Mam wersję 7100, wiem że to testowa wersja, ale skoro wersja testowa pracuje stabilnie i nic się nie krzaczy (jak to bywało w XP, czy w Vista), to znak że oficjana wersja będzie zaj$%**a. Jedno jest pewne, kto nie ryzykuje ten ma figę. Ja zaryzykowałem i teraz śmigam na siódemce i już chyba tak zostanie na dobre. Komu nie chcą się zainstalować stery, jak np do kart EMU, to niech do nich pisze, bo nie jest to wina windy, ale producenta kart. RME ma świetne wsparcie i może warto się zastanowić nad zmiana karty, niżeli opisywać znakomity system ze jest do bani. Pozdrawiam i zachęcam do testów.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 15 paź 2009, 19:59

Inna zaletą (wyższością) Windows 7 nad XP jest to, że siódemka 32 bitowa pracuje na 4 rdzeniach, a XP tylko na dwóch, choć w kompie będzie siedział quad.

To jest nieprawda.

Tak samo jest w Vista - też pracuje na 4 core, pod systemem x86, ale się krzaczy.

To jest nieprawda.

Zatem, jak już mówiłem wcześniej, XP to dzisiaj "muzeum".

Jeżeli komuś dobrze działa i ma wszystkie niezbędne drivery, to też jest muzeum? Ma zmienić system tylko dlatego, że będzie o parę lat młodszy?

skoro wersja testowa pracuje stabilnie i nic się nie krzaczy (jak to bywało w XP, czy w Vista), to znak że oficjana wersja będzie zaj$%**a.

Wcale tak nie musi być.

Jedno jest pewne, kto nie ryzykuje ten ma figę.

A lepsze jest wrogiem dobrego.

RME ma świetne wsparcie i może warto się zastanowić nad zmiana karty, niżeli opisywać znakomity system ze jest do bani.

Poważnie uważasz, że to dobra rada?

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 15 paź 2009, 20:25

...
Inna zaletą (wyższością) Windows 7 nad XP jest to, że siódemka 32 bitowa pracuje na 4 rdzeniach, a XP tylko na dwóch, choć w kompie będzie siedział quad.

>To jest nieprawda.  

No właśnie, co autor miał na myśli? Nie posiadam co prawda procesora czterordzeniowego AMD a Intel Q6600 i nie zauważyłem, żeby mi któreś rdzenie nie pracowały :P - zarówno na XP 32 i 64bit. Wszystko ładnie zasuwa, nie wymyślajmy ;).

Elfuello, cieszę się, że nawrócony zostałeś :D. No.

- Piotr

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 15 paź 2009, 20:29

(nie mogę zedytować posta)

Matia, jeśli Live jest wciąż 32bit, to pomimo, że działasz na Viście 64bit i ona widzi całą pamięć, to Live będzie się wywalał powyżej 32bitowego limitu. U mnie Cubase 32bit wywala się powyżej 3GB - próbuje coś stronicować, dysk jest zajęty jak diabli i w końcu się wywala.

A tak a propos, do wszystkich zainteresowanych, Vienna Ensemble PRO jest już od kilku tygodni dostępna. Polecam zassać próbną wersję. Kawał softu.

- Piotr

ODPOWIEDZ