Amplitube 2
Albo jakies inne z 80's 90's
Po co mieli tam nagrywać na vst skoro mieli kasę i możliwości na zastosowanie fizycznych pieców. Vst służy do pracy glownie w warunkach ograniczonego budżetu i czasu. Jeśli nagrywasz reklmę, zajawkę , to wystarczy, a jeśli masz możliwości i jesteś Metallica to nagrywasz na czym chcesz.
Ale słyszałem już w życiu świetne nagrania zrobione na "Pożal się Boże" sprzęcie.
Oczywiście presety z amplitube raczej mnie nie przekonują ale można coś ukręcić, a całkiem niezłą metodą jest puszczenie ich przez końcówkę na paczkę gitarową i nagranie mikrofonem.
Re: Amplitube 2
...
hmm to prosze podaj mi albumy powiecmy takich kapel jak: metallica, slayer, napalm death, steve vai, Michael jackon gdzie bylo nagrywane z guitar ringa ;))) ?
Albo jakies inne z 80's 90's
...
z Guitar RINGa nie pokażę, z Guitar RIGA prędzej :P
80-90 - nie było VST, przyjacielu:P
2007-8 - choćby płyta Renaty Dąbkowskiej. Oczywiście po przesłuchaniu powiesz "od razu wiedziałem" - ale powiesz to tylko dlatego, że wcześniej się dowiedziałeś.
kolejna sprawa - nie wiem czy wiesz, ale możesz zarejestrować gitarę na "przechodzoną" taśmę magnetofonową, a potem podciągnąć ogólny level o kilka dB - zobaczysz wtedy jak ładnie brzmi - ogólnie zabieg podciągania poziomów powoduje, że nagrania są "lepsze", "pełniejsze", "ładniejsze" w twoim odczuciu... Ale tu dochodzimy do wojny poziomów, kompresji itp....
A co do samych VST gitarowych. Zakładając nawet, że nie będziemy ich używać w recordingu, to jest to świetna szkoła i sala testowa dla różnych kombinacji headów, paczek i kostek - a takiej szkoły raczej nie zrobisz sobie w większości polskich studiów nagranio9wych, a i w niewielu europejskich. Poza tym - np. w GR - patrząc na to, jak są zrobione niektóre presety, możesz nabyć doświadczenia w budowaniu własnych, już z realnym sprzętem, o ile Bozia da ci na niego kasę.
No i ostatnia sprawa - dla eksperymerntujących gitarzystów (eksperymentujących z muyzyką, a nie w obrębie powiedzmy ograniczonego brzmieniowo gatunku), taki AT czy (jeszcze lepiej) GR ze swoimi odjechanymi presetami FX są błogosławieństwem.
Niem mam tu bynajmniej zamiaru wszczynać wojny co lepsze - soft czy hardware - one są po prostu INNE. I już.
A coby troszku dodać smaczku całej dyskusji napiszę tylko, że niektóych presetów z GR czasem używam do wokalu - bo robią się konkretne plamy, wypełnienia i pejzaże :)
2007-8 - choćby płyta Renaty Dąbkowskiej. Oczywiście po przesłuchaniu powiesz "od razu wiedziałem" - ale powiesz to tylko dlatego, że wcześniej się dowiedziałeś.
...
a jakies inne przyklady? Bo ten malo przekonujacy jest...
a jakies inne przyklady? Bo ten malo przekonujacy jest......
błagam, mało to w sieci tego leży ? z presetami , opisami. dajcie już spokój.
z darmowego softu gada tak, że wiecie co urywa :)
wystarczy lekko poszperać
[addsig]
Co leży??? Dąbkowska????????????
...
...
Po polskiemu prosim
...
...
...
Po polskiemu prosim ...
1. dlaczego "mało przekonujący"?
2. pewnie że leży - kolega jest leniwy lub po prostu lampy mu mózgownice zlasowały i nawróciły na jedyną słuszną drogę "rozwoju" i "myślenia" :)
3. i tak W ŻYCIU BY NIE UWIERZYŁ więc po co dalej dyskutować?
Dzisiaj miałem takiego jednego u siebie... Jedna podłoga (AX3000G) mu "plastikiem leci", inksza (Vox na preampie lampowym) "już troszkę lepiej"... chodziło mu w tej ocenie o przestery - a co ciekawe przybiegło toto z dosłownie 600pln w kieszeni kupować DOBRE kostki: delay, reverb i phaser lub chorus (tak - wszystkie na raz za 600pln)...
...
...
...
Po polskiemu prosim ...
Prościej się nie da :)
do szkoły:) jeszcze raz:)
1. dlaczego "mało przekonujący"?
Bo jest DENNY, szczególnie brzmieniowo.
Dobra, nie podawaj... już widze te Twoje "wiele topowych..."