click na analogowym wyjściu emu1212m
-
- Kontakt:
od dłuższego czasu mam pewien problem:
Na wyjściu karty dźwiękowej słyszę sporadycznie głośne kliknięcie
(tak jakby jakieś zwarcie ?).
Pewnego dnia jest dość częste, a innego dnia w ogóle nie występuje...
jest to dość uciążliwe, nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić
przy czym kliknięcie występuje tylko i wyłącznie na wyjściu karty, wejście nie ma problemu.
sprzęt:
karta - EMU 1212m
Kable - symetryczne i nie symetryczne(problem zawsze jest)
płyta główna - msi kt4v
zasilacz - mgb 350S
Dodam iż jak miałem poprzedni model karty emu0404 problem także występował ale nie był tak częsty jak w przypadku emu1212m,
za to gdy posiadałem karte SBLive! problemów nie było.
Generalnie przywykłem już do tego, ale niedawno zakupiłem nowe odsłuchy i boje się o ich żywotność, szczególnie o głośnik wysoko tonowy.
Co może być przyczyną problemu ?
Na wyjściu karty dźwiękowej słyszę sporadycznie głośne kliknięcie
(tak jakby jakieś zwarcie ?).
Pewnego dnia jest dość częste, a innego dnia w ogóle nie występuje...
jest to dość uciążliwe, nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić
przy czym kliknięcie występuje tylko i wyłącznie na wyjściu karty, wejście nie ma problemu.
sprzęt:
karta - EMU 1212m
Kable - symetryczne i nie symetryczne(problem zawsze jest)
płyta główna - msi kt4v
zasilacz - mgb 350S
Dodam iż jak miałem poprzedni model karty emu0404 problem także występował ale nie był tak częsty jak w przypadku emu1212m,
za to gdy posiadałem karte SBLive! problemów nie było.
Generalnie przywykłem już do tego, ale niedawno zakupiłem nowe odsłuchy i boje się o ich żywotność, szczególnie o głośnik wysoko tonowy.
Co może być przyczyną problemu ?
http://www.myspace.com/audiophone
Re: click na analogowym wyjściu emu1212m
click pojawia się nawet jak nic nie robisz komputerze ?
[addsig]
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
sprobuj zmienic jeszcze slot karty, jezeli te trzaski beda dalej wystepowac bez wzgledu na to czy cos bedzie lecialo czy nie to powinienes zareklamowac karte.
sam mialem identyczny problem i wymienili mi moja karte emu na nowa w ciagu 3-4 dni.
sam mialem identyczny problem i wymienili mi moja karte emu na nowa w ciagu 3-4 dni.
Kliki mogą pochodzić z sieci zasilającej. Podłącz kompa przez UPS. Powinno pomóc. Ja przez 1 dzień używałem kompa bez UPS-a i miałem to samo.
-
- Kontakt:
kliki pojawiają się nawet gdy nic nie robie na komputerze,
niestety UPSa nie mam na razie pod ręką, zmienię listwę zasilającą
(może to pomoże)
niestety UPSa nie mam na razie pod ręką, zmienię listwę zasilającą
(może to pomoże)
-
- Kontakt:
a więc po testach:
zmiana na upc praktycznie nie dała żadnego rezultatu...
zmieniłem slot pci karty i okazało się ze to jest to...
click występuje może raz na dzień...
nie mniej, jednak nie mam pojęcia co może być przyczyną tego ?
zmiana na upc praktycznie nie dała żadnego rezultatu...
zmieniłem slot pci karty i okazało się ze to jest to...
click występuje może raz na dzień...
nie mniej, jednak nie mam pojęcia co może być przyczyną tego ?
-
- Kontakt:
zasilacz to megabajt?wywal ten złom zanim ci spali pół komputera.....
czy jesteś pewien że kliki pochodzą od karty?mam tę kartę i mam aktywny odsłuch i kliki także - z tymże NA PEWNO nie pochodzą od karty tylko z sieci zasilającej(włączenie światła w pokoju obok) i przedostają się wprost po zasilaniu odsłuchów do nich właśnie
karta nie ma z tym nic wspólnego i NIGDY nie zdażyło mi się by jakikolwiek klik z zakłóceń wydostał się na wyjście karty
czy jesteś pewien że kliki pochodzą od karty?mam tę kartę i mam aktywny odsłuch i kliki także - z tymże NA PEWNO nie pochodzą od karty tylko z sieci zasilającej(włączenie światła w pokoju obok) i przedostają się wprost po zasilaniu odsłuchów do nich właśnie
karta nie ma z tym nic wspólnego i NIGDY nie zdażyło mi się by jakikolwiek klik z zakłóceń wydostał się na wyjście karty
Myślę, że nie jest to problem zasilania ani karty, a zakłócenia pochodzą z systemu.
Miałem kiedyś problemy z "niezidentyfikowanymi klikami" - winowajcą okazały się podpięte pod USB urządzenia (czytniki kart, wi-fi). Sprawdź przerwania urządzeń, sterowniki. Na początek wyłacz te urządzenia fizycznie lub zablokuj je w BIOS. Sprawdź konfigurację dysków i napędów, najlepiej wyłącz autoodtwarzanie napędów.
PS. Wyłączenia autoodtwarzania we/wy USB (pendrive) zabezpiecza dodatkowo komputer przed określonego typu wirusami (np. UFO), które atakują system (i kolejne pamięci typu flash) właśnie przez funkcję autorun.
Miałem kiedyś problemy z "niezidentyfikowanymi klikami" - winowajcą okazały się podpięte pod USB urządzenia (czytniki kart, wi-fi). Sprawdź przerwania urządzeń, sterowniki. Na początek wyłacz te urządzenia fizycznie lub zablokuj je w BIOS. Sprawdź konfigurację dysków i napędów, najlepiej wyłącz autoodtwarzanie napędów.
PS. Wyłączenia autoodtwarzania we/wy USB (pendrive) zabezpiecza dodatkowo komputer przed określonego typu wirusami (np. UFO), które atakują system (i kolejne pamięci typu flash) właśnie przez funkcję autorun.
By the way...
Sprawdź też, czy nie masz w systemie (czy na używanych pendrive) pliku ukrytego ufo.exe? Po włożeniu pendrive do zainfekowanego tym wirusem systemu z włączoną funkcją autoodtwarzania kopiuje on się na pendrive oraz tworzy ukryty plik autorun.inf, który nie da się usunąć standardowym poleceniem "usuń".
Sprawdź też, czy nie masz w systemie (czy na używanych pendrive) pliku ukrytego ufo.exe? Po włożeniu pendrive do zainfekowanego tym wirusem systemu z włączoną funkcją autoodtwarzania kopiuje on się na pendrive oraz tworzy ukryty plik autorun.inf, który nie da się usunąć standardowym poleceniem "usuń".