Kontroler fireware na PCIMCIA czy Expresscard?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
diesrecords
Kontroler fireware na PCIMCIA czy Expresscard?

Post autor: diesrecords » niedziela 25 sty 2009, 00:45

Witam,
Czy kontroler firewire na PCIMCIA ustępuje czymś kontrolerowi na EXCard? Czy zastosowanie tego drugiego da jakies korzysci?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Masters

Re: Kontroler fireware na PCIMCIA czy Expresscard?

Post autor: Masters » niedziela 25 sty 2009, 13:24

Slot Express card jest wydajnieszy ( wg., opisów producentów ) właściwie jest to najnowszy typ złącza w laptopach.
ALE ... niestety producenci jeszcze nie produkują interfejsów po EX ( chyba jedynie RME ale nie jestem pewien ).
Zatem pozostaje skorzystać z przejściówek i tutaj zaczynają się problemy.
Ja mam w laptopie ExCard i wybrałem interfejs pod usb ponieważ u moich znajomych korzystających z Fire Wire z przejściówkami na excard są ciągłe problemy ... właśnie z przejściówkami ( albo nie taka, albo mało wydajna, albo nie ten producent albo droga ... ciągle coś i wydany worek szmalu oraz nerwówka ... )

diesrecords

Post autor: diesrecords » niedziela 25 sty 2009, 16:28

mam juz firepoda ale mam problemy z on-boardowym kontrolerem wiec szukam jakiejs alternatywy. Po przegladnieciu specyfikacji wygrywa Express Card.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 25 sty 2009, 19:46

PCI = PCMCIA (CardBus)
PCIexpress = ExpressCard

tyle w temacie
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

brainmind

Post autor: brainmind » niedziela 25 sty 2009, 20:33

Różnica w kontrolerach firewire na express card i PCIMCIA Jest żadna.
Obecnie oprócz macbooków pro interfejs fire wire jest w stanie przesyłać liniowo 400mb/s. A taki przesył danych zapewniają zarówno kotrolery na PCIMCIA jak i na express card, gdyż te gniazda mogą przesyłać jeszcze większy transfer a samo obostrzenie wynika tylko z tego że mamy do czynienia z kontrolerem firewire, który ma swoją specyfikację standardową.
Oczywiście express card jest to nowsze dziecko techniki i wiele laptopów a w zasadzie większość nie ma już PCIMCIA. Ale jeżeli twój laptop posiada PCIMCIA to dlaczego byś sobie nie miał kupić kontrolera firewire własnie na ten slot.

Najważniejsze jest na jakim chipsecie jest ten kontroler.
A to już zupełnie inna bajka.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

ciembor

Post autor: ciembor » niedziela 25 sty 2009, 23:10

Podepnę się pod pytanie... czy spotkał się ktoś z jakimś mini laptopem ze złączem firewire, albo gniazdem PCMCIA/PCIExpress? Przeszukałem pół Google i nie znalazłem nic takiego:(.

ODPOWIEDZ