Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 16 gru 2008, 10:43

...Jeżeli można podpytać Jabu-same w sobie się grzeją,czy wyłącznie
podczas b.dużego obciążenia np. grami-które w zasadzie mnie nie obchodzą,jak wspomniałeś o chłodzeniu obudowy a już nawet nie samego procesora,zapachniało skwierczeniem wędzonego producenta.. I do kolegi,który napisał wcześniej - na czym pracujesz obecnie?

Ogólnie to "najgorętsze" procesory. Są same z siebie gorące, a im większe obciążenie tym gorzej. Ale to oczywiście nie znaczy że nie da się na tym pracować. Z tym że już >3 GHz to jest naprawdę konkretna grzałka, więc trzeba dbać o "przewiewność" obudowy, czystość wiatraków, ogólnie warto założyć wiatrak z tyłu obudowy itp.

Core2Duo były _znacznie_ "chłodniejsze" a teraz mam Quada 2,66 (który wystarcza mi z dużym zapasem), który nadal jest chłodny w porównaniu z tamtym P IV.

Ogólnie P IV to była raczej nieudana architektura i gniot technologiczny Intela. Działać - działa ok, ale sporym kosztem

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » wtorek 16 gru 2008, 11:27

Rozumiem. W zasadzie widać,że wyłania się mobilna koncepcja o chłodniejszym,a b.silnym dwurdzeniowcu taktującym w okolicach pentium 3Ghz na rdzeń,porządnym chipsecie i przepustowościach zespołow ram DDR2 do 2GB(-taktowanych przynajmniej 800Mhz,port PCIe..Jeżeli można byłoby zaryzkować finansowo takie przezbrojenie to...? - Dziękuję za ewentualne odniesienie się do tej koncepcji.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 16 gru 2008, 12:04

...Rozumiem. W zasadzie widać,że wyłania się mobilna koncepcja o chłodniejszym,a b.silnym dwurdzeniowcu taktującym w okolicach pentium 3Ghz na rdzeń,porządnym chipsecie i przepustowościach zespołow ram DDR2 do 2GB(-taktowanych przynajmniej 800Mhz,port PCIe..Jeżeli można byłoby zaryzkować finansowo takie przezbrojenie to...? - Dziękuję za ewentualne odniesienie się do tej koncepcji....

Rozumiem że masz na myśli Core2Duo 3GHz? Owszem, na przyzwoitej płycie, 2 GB RAM - sympatyczna i przyszłościowa koncepcja za rozsądną cenę jak na dziś.

Jedyne, co jest warte sprawdzenia, to czy Twój Logic nie będzie miał jakiegoś problemu z tą platformą. To się - przynajmniej teoretycznie - może zdarzyć.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » wtorek 16 gru 2008, 13:02

Dziękuję.Mój obecny PC zatem,pełen saletry,wzbije się na Sylwestra wraz z RME i innymi petardami w bezkres nieba..Mam nadzieję,że to dużo sensowniejsza decyzja(zakup c2d)niż dorzucenie 512MB ramu do tego co jest teraz.Jeżeli Logic zacznie na mnie smarkać i to może popytam użytkowników Reapera ;) FL'a o przewagach nad wciąż niestabilnym Sonarem w kontekście moich potrzeb.Dzięki za"amortyzację"Jabu.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 16 gru 2008, 13:42

Jeżeli Logic zacznie na mnie smarkać i to może popytam użytkowników Reapera ;)

Czemu nie?
Ja używam Sonara, ale coraz bardziej ciekawi mnie Reaper. Właśnie zaczynam testować. Na razie pod kątem pracy na laptopie. Bardzo czekam na stabilną wersję OSX.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 17 gru 2008, 01:26

Dzis z ciekawosci... zaczalem sprawdzac jakiemu obciazeniu jest w stani epodolac moja konfiguracja...
Poki co zaladowalem 60instancji z3t z pierwszym defaultowym presetem... wszystko "grało" na raz... a obciazenie procka ok 50%... (przy probkowaniu 44,1kHz, stery WDM, latencja ok 8-9 ms)
Jak bede mial chwile czasu to zrobie dalsze testy...

ODPOWIEDZ