Płyta serwerowa + 2 x Quad

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad

Post autor: matiz » poniedziałek 15 gru 2008, 23:01

czy poprawi sie wydajność "ogólna", ale chyba jednak nie bedzie wyjscia jak samemu sie przekonac...

System jest tak mocny, jak najslabsze ogniwo. Ty chcesz poprawic jedno ogniwo, w sumie chyba jedno z silniejszych. Sensowne by bylo "rownolegle" dzialanie, to znaczy np. dyski w raidzie, szybsze (10k rpm albo ssd), lepsza pamiec (nie wiem, jaka) i tego typu sprawy. Nie znam sie za bardzo na najnowszej technice komputerowej, ale zwykle tak jest, ze "cuttnig edge" kosztuje zdecydowanie wiecej, niz oferuje.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 15 gru 2008, 23:06

Ja na przyklad nie uzywam wielu instrumentow, ale zgrywam wszystko "in the box". Nie mam problemu z moca komputera, mimo, ze nie jest to najnowoczesniejsza konstrukcja (athlonX2), za to przy ilosci sladow podchodzacych pod setke i powaznej edycji na bebnach sa klopoty z dyskiem. Rozbijanie sesji na dwa dyski lub klejenie regionow w rzeczywisty plik jest jedynym rozwiazaniem - ale czasochlonnym. W tej chwili to nawet nie wiem, czego bym chcial - ani szybszy komputer ani kolejna karta HD mnie nie podnieca, mocy starcza, a klienci nie narzekaja

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 23:08

Odpowiedź na pytanie o wydajność padła tu już kilka razy.

Jeżeli dla kogoś kasa jest bez znaczenia, niech sobie kupuje najlepsze, co jest. Przy czym system serwerowy, tak jak pisze matiz, ma sens wtedy, gdy cały jest serwerowy, a nie tylko procesor i płyta. A to robią się już naprawdę wielkie pieniądze.

Jeżeli ktoś liczy się z pieniędzmi, to jest wiele sposobów ich lepszego wydania IMHO.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 15 gru 2008, 23:10

Tak, projek jest w 44.1. Wave tez....
No to cos jest nie tak... bo mi nawet na Athlonie 1,7 GHz import działał mi tak jak to opisujesz "raz dwa"...

A moze zanim sie rzucisz na tego podwojnego Quada... sprawdzisz czy oby na pewno konfiguracja ktora obecnie posiadasz jest w 100% sprawna... zdazały sie sytuacje w ktorych ludzie pisali ze Core Quad sa do du$%, a okazywalo sie ze mieli uszkodzony egzemplarz albo plyte głowna... ja sam mialem straszne przeboje w kwesti plyty głownej...

Sprawdz i ta mozliwosc...

dixi

Post autor: dixi » poniedziałek 15 gru 2008, 23:17

...Tak, projek jest w 44.1. Wave tez....
No to cos jest nie tak... bo mi nawet na Athlonie 1,7 GHz import działał mi tak jak to opisujesz "raz dwa"...

A moze zanim sie rzucisz na tego podwojnego Quada... sprawdzisz czy oby na pewno konfiguracja ktora obecnie posiadasz jest w 100% sprawna... zdazały sie sytuacje w ktorych ludzie pisali ze Core Quad sa do du$%, a okazywalo sie ze mieli uszkodzony egzemplarz albo plyte głowna... ja sam mialem straszne przeboje w kwesti plyty głownej...

Sprawdz i ta mozliwosc......
No w tym jest sens. Ok., przemyśle temat i podejmę decyzje, choc nie sadze by to byla wina jakiegoś z podzespołow tego co mam teraz. Wszystko smiga jak trzeba, no ale nie tak jak opisywał mi kolega ktory ma 2 x quad.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 15 gru 2008, 23:26

No w tym jest sens. Ok., przemyśle temat i podejmę decyzje, choc nie sadze by to byla wina jakiegoś z podzespołow tego co mam teraz. Wszystko smiga jak trzeba, no ale nie tak jak opisywał mi kolega ktory ma 2 x quad....
Jedyne co jemu ma prawo smigac lepiej niz tobie to zapchana pluginami i efektami sesja... przy wszystkich innych czynnosciach system nie wykozystuje mozliwosci procesorow wielordzeniowych i do wszystkich operacji uzywa 1 rdzenia...
Poszukaj znajomego z taka sama konfiguracja jak twoja (takiego juz chyba predzej znajdziesz w okolicy) i porownaj jak to u niego wyglada...
Bo dla mnie wyglada to podejzanie... jak nie to przy okazji zrobie test i sprawdze ile u mnie da sie na raz odpalic z3t

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » wtorek 16 gru 2008, 00:46

Właściwie troszkę mnie ten temat zainspirował...Zatem i ja mam do Was,jako biegłych w podzespołach PC,kilka pytań,ale pozostanę być może w konwencji wujek-retro i uniknę zakładania nowego tematu.O co się rozchodzi ... -
Przywiązany jestem bardzo do środowiska Logica w wersji 5.1 tak niesamowicie,że przy wsparciu hardware'owym(moduł Waldorf micro q i groovebox yamaha RMX1) i paru wtyczkach - będę miał jescze b.długo co robić .Tzn. - na instrumentarium i sekwencer nie narzekam - i naprawdę nie zamierzam nic zmieniać.Chodzi mi dokładnie o troszkę przezbrojenia i "dopalaczy" do mojego komputera w celu zwiększenia jeszcze jego wydajności i jeżeli się da - to nieco stabilności.Otóż po 5latach,ale stosunkowo niedawno,przesiadłem się z Waveterminala L na RME HDSP 96/32 - notując nieco więcej wysypek sterowników Asio.Nie na tyle jednak,abym rzucał z irytacji sprzętem po chałupie.Przykrym faktem jednak jest - że Waveterm.L chodził pięknie bez zaznaczania w ustawieniach audio w programie,funkcji nazywajacej się "larger proces buffer"- jednak przy pracy z RME musi to byc zaznaczone,bo bez tego Logic stawał dosłownie co chwilę - Nigdy nie sprawdziłem stabilności z włączoną tą funkcją jak pracowałem na Waveterminalu - choć jeżeli efekt zwiększenia stabilnej pracy programu byłby wtedy jeszcze większy - to chyba miałbym niezawieszalne studio. Do wykorzystania zatem tej opcji zostałem zmuszony przez Rme - bo ku mojemu zdumieniu,a właściwie sporej irytacji z powodu gorzej pracującego Asio, zacząłem szukać wsparcia w opcjach programu,aby wykluczyć wysypywanie się Asio.
Jak widać - na szczęście znalazłem..
Waveterminal dawno był już opchnięty
Dlatego teraz chcąc poprawić jeszcze wydajność mojego instrumentarium, postanowiłem się wesprzeć gorejącym tematem i Waszymi podpowiedziami.

I teraz tak :

Po 1 wsze - komputer ten ma służyć JEDYNIE do muzyki.

mój PCet to - Pentium 2.4Ghz o szynie FSB 533 stąd i pamięci ram mam narazie 512 (w dwóch slotach po 256)taktowanej333MHz - gdyż magistra płyty głównej to 333. Zasilacz ma 350 WAT.

Podpowiadając dalej - napchałem na tę płytę - kartę telewizyjną starą znaną na podzesop.Philipsa,nagrywarkę teac,stara nagrywarkę DVD samsung,sounblaster audigy - musi być gdyż mam podłączona kostke midi do jego gameporta, a pod tą kostką chodzi hardware.Kostka ma jednak trochę więcej wejśc - i niech tak zostanie,bo obsługuje mi i waldorfa i yamahę i sterującą klawiaturę usb midiscart3,nie wysypując Logica,sterująca pobiera z usb jedynie prąd,będąc wyłączoną w menadżerze urządzeń z funkcji transferów midi,gdyz te przejeła wspomniana kostka.
Dalej -grafika Radeon9600XT i mam dwa dyski twarde - stary 40GBSegate5400rpm i nowy 80GBSegate7400rpm/8mbcache.Odkąd zainstalowałem się na nowym,szybszym dysku z oprogramowaniem i dorzuciłem RME - dzieją się dziwne bacharzyny..Częściej znika mi cały Logic podczas pracy.Stery od Rme musiałem instalować ostatnio z....pendrive(?!) -- menadżer nie widział,pomimo wskazania folderu na orginalnej płycie.I takie tam niespodzianki...- mimo wszystko da się jakoś pracowac..
Pytanie - czy nie za bardzo zapchałem płytę ilością podzespołów? (internet mam na zupełnie innym kompie także można ominać jego wątek..) - pytam tym bardziej,bo jak wiadomo,że pomimo wyłączenia zbędnych podzespołów w menadzeże urządzeń - i tak żrą one prąd.

I dalej:

Po 1wsze - wymienione zespoły umieszczone są na płycie intelowskiej ( dokładnie tej - http://www.intel.com/design/motherbd/sv/ . W dziale z lewej - technical information jest "supported procesors" i "tested memory").Podpowiedzcie mi jeżeli można,czy zoptymalizowalibyście i podciągneli jeszcze aktualnego "PC strucla" - i dokłożyli maksymalny procek na akurat tę płytę,o szybkości 3.06Ghz + pamięci do 1gb na optymalnej na tej płycie magistrali 333Mhz ?

Po 2gie (WAŻNE) - czy zmiana na CoreDuo,Quady itd. - wogóle powinna wchodzić w grę,jeżeli ten stary PC'towski Logic obsługuje,czy właściwie najlepiej się czuje,przy jednordzeniowcu?Jeżeli tak to czy : 2rdzeniowy Intel z 3.3Ghz z ciągle starszym typem przepustowości FSB na płycie ale o b.dobrym intelowskim chipsecie,czy dwurdzeniowy Athlon 3Ghz z HT 3.0 zwykle na gorszym od intela chipsecie,ale szybszych transferach Ram?

Po 3cie - a może zakupić najwydajniejszy na rynku jednordzeniowy z nową płytą główną pod niego?
Po 4te - jeżeli już polecicie zmienić płytę i procesor dwurdzeniowy to może iśc za ciosem i w potencjalnym porcie PCIe x1 zamontować,po pozbyciu sie RME,tę kartę:

http://kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=157

Także Panowie - chcę być bardziej przyziemny - i sami widzicie - mój komputer to prawie trupiszcze,czas go przynajmniej wesprzeć..
Dużo sie rozpisałem ,ale wiem że korekta i sugestie z Waszej strony nie muszą być tak obszerne..LECZ odpowiadając na post sugerujcie się moim starym Logiciem i najsensowniejszą(najstabilniejszą,najwydawniejszą)konfiguracją - właśnie pod niego.
Za każde dobre słowo bardzo Ci dziękuję. I pozdrawiam.
(Odpiszę i podziękuję ew.jutro.)

SEBSON.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » wtorek 16 gru 2008, 01:27

Ja może od razu zrobię mały kosztorys:)

- Płyta główna: 2414 zł
http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Intel_D5400XS_BOX/pelny,id,57985/

- Procesor: 2x 6238zł = 12476zł
http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel_Core2_Quad_Extreme_QX9775_3_20_GHz_S771_BOX/pelny,id,58641/

- Pamięć RAM: 4x 1407zł = 5628zł
http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Kingston_DDR2_4GB_800MHz_CL6_ECC/pelny,id,60494/

-HDD (załóżmy, że chcemy mieć kilka dysków fizycznych dla bezpieczeństwa w razie gdy jeden np. się uszkodzi drugi jest sprawny, co nam zależy)
http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Fujitsu_Dysk_147_GB_Fibre_Channel_10000_RPM_MAW3147FC/pelny,id,29700/
3x 1643zł = 4929zł

-Zasilacz (tu nie wiem ile dokładnie by trzeba było mocy ale ceny pomiędzy 1000W a 1500W same podobne więc bierzemy ten mocniejszy:D)
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Modecom_VOLCANO_ULTRA_1500W_ATX_PFC/pelny,id,64608/
829zł

-Dodajmy do tego jeszcze kartę graficzną, załózmy GF GTX280 (ok. 1500zł), obudowę (ok. 500zł) nagrywarka, czytnik kart pamięci i tego typu pierdoły.

Całość daje nam blisko 30 000 zł...

I w tym momencie ja nie mam pytania czy jest sens kupowanie takiego komputera, bo wolę wydac na niego powiedzmy 4000 - 5000 zł i kupić za te 25 000zł dobrej klasy efekty hardware, procesory dynamiki itp. A za te pieniądze myślę zbudowałbym takiego mini-racka z dobrymi skrzynkami. Kupiłbym jakiś dobry syntezator (np. M3), dobry interface audio i wiele wiele rzeczy, które by odciążyły mi komputer. Ale to moje zdanie. Dixi kup, sprawdź jak działa, opisz to na forum. Ale jakie cuda by się tam nie działy i tak nie wydam takiej kasy na komputer. Bo równie dobrze mogę co dwa lata zmieniac komputer (ciągle nowe wydajnejsze technologie sa na rynku) i w sumie wydać te 30 000 przez 10 lat na kompa. A za 10 lat wiesz co będą warte te dwa quady...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 16 gru 2008, 02:55

...Kolega wlasnie napisal mi gadu jedno trafne stwierdzenie. "[...] Kup sobie chlopiaku takie graty i na kilka dobrych lat masz kompa zełba..., [...]"

IMHO nie da sie. Powtorze sam siebie (z innego tematu), wbrew twierdzeniu innych osob: jeszcze nie ma tak wydajnych komputerow, zeby dowolnie mozna bylo podchodzic do produkcji w DAW.

Korzystam z roznych komputerow. W domu mam silnego kompa, kilka roznych procesorow DSP, w studio slabego starego kompa i mase zewnetrznych gratow. Podobnie jest u kilku osob, z ktorymi wspolpracuje. Kazdy z nas sprowadza slady MIDI do postaci wav, a dalej miks traktujemy jako prace w audio. Tak pracujemy oid kilku lati poki co nie widac nadchodzacych zmian.
[addsig]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 16 gru 2008, 07:11

Także Panowie - chcę być bardziej przyziemny - i sami widzicie - mój komputer to prawie trupiszcze,czas go przynajmniej wesprzeć..
Dużo sie rozpisałem ,ale wiem że korekta i sugestie z Waszej strony nie muszą być tak obszerne..LECZ odpowiadając na post sugerujcie się moim starym Logiciem i najsensowniejszą(najstabilniejszą,najwydawniejszą)konfiguracją - właśnie pod niego.

Więc po pierwsze nie sposób dziś kupić jednordzeniowy procesor, który wniósłby coś z sensie wydajności w porównaniu do tego co masz teraz.

Dlatego też trzeba by zweryfikować, czy Twój Logic będzie działał poprawnie na nowych dwurdzeniowych procesorach. Bo wykorzystać, to on IMHO 2 rdzeni raczej i tak nie wykorzysta, ale ważne by działał przynajmniej stabilnie. Ja niestety nigdy nie miałem styczności z tym programem, więc nie wiem, ale może ktoś używa go na nowszym procesorze i mógłby potwierdzić?

Jeżeli odpowiedź jest pozytywna, to spokojnie można zaproponować rozsądną konfigurację - na dziś jednak wciąż na procesorach Intela, która będzie w godziwej cenie i zapewni stabilną pracę.

(No ale zawsze warto pamiętać, że lepsze lubi być wrogiem dobrego, więc skoro piszesz, że wszystko Ci zadowalająco śmiga, to trzeba się dwa razy zastanowić )

ODPOWIEDZ