...
Moja rada: Zmien Perkusiste!!! (nie koniecznie na mnie
)
chris
...
Hehe...o zmianie nie ma mowy. Chodzi tutaj o dojrzałe podejście do tematu, zrozumienie problemu - i jego rozwiązaniem w ludzki sposób.
Tutaj zapewne chodzi o to, że perkusista się boi o przyszłe tantiemy z Zaiksów, ZPAV etc. Jeśli tam jest opcja autora muzyki to czy można wpisać nazwiska wszystkich członków zespołu? Nie jestem egoistą i mogę swoje kompozycje podzielić na "autorów", czyli cały zespół. Nie widzę wtedy żadnych problemów na przyszłość, ale pytanie czy taki zabieg można zastosować czy też jedna osoba musi być przedstawicielem muzyki. Współautorstwo jest dla mnie niezrozumiałe w oczach tych magicznych rubryk praw autorskich;))
...
Rozumiem, rzecz jasna. Myslalem ze u Ciebie dziala to podobnie jak u mnie czyli:
Autor przynosi koncept (melodie, funty...), przedstawia koncepcje (na kwitach lub bez) i na probach (przy pomocy kolegow) rodzi sie arcydzielo. A do zaiksu idzie tylko na niego (to kwestia dogadania). W naszym zespole nie raz wywalalismy do gory nogami pomysl autora ale (jak na razie) wychodzilo to na dobre. I kompozycji i zespolowi :)
Oczywiscie mozesz podzielic numer procentowo w druku w zaiksie(koledzy (jak i perkusista)tez musza byc zarejestrowani). Tylko ciezko bedzie Ci to sprawiedliwie podzielic. Jeden sie na morduje, drugi troche mniej, a trzeci bedzie uwazal, ze jego "trzy grosze" zmienily kawalek w cudo i on chce najwiecej procent.
Bo w swietle muzycznego prawa kazda dodana (lub zmieniona,odjeta...) nuta jest nastepna kompozyja. - choc tej mojej ostatniej wypowiedzi nie jestem pewien