Jak stworzyc wlasna biblioteke brzmien/presetow na sprzedaz?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
mahon.11
Jak stworzyc wlasna biblioteke brzmien/presetow na sprzedaz?

Post autor: mahon.11 » środa 18 mar 2009, 19:57

Mam pytanie do wszystkich znajacych sie na prawie muzycznym. Otoz poniewaz znam sie nieco na programowaniu syntezatorow/samplerow chcialbym stworzyc swoja wlasna biblioteke brzmien na sprzedaz, dlatego mam ponizsze pytania:
1. gdybym chcial stworzyc biblioteke, np. loopow perkusyjnych to czy moge w tym celu wykorzystac sample np. Z syntezatora ktorego posiadam (np. Jakas tam yamaha) albo z softu ,np. NI Battery albo Kontakt?
2. czy tworzac presety np. Do Rob papen blue, albo podobnego softsyntha do ktorego moge zaladowac wavy, moge je zarejestrowac np. z posiadanego syntezatora hardwarowego np. wspomniana yamaha czy tez inny synth soft ?(np. stworze sobie w freewarowym softsyncie fale sinus albo np. zgram ze wspomnianego NI Kontakt jakas inna probke). Czy musze prosic po prostu o zgode firme yamaha/Native instruments/jakikolwiek inny producent syntezatora o wykorzystanie jego brzmien?

Prosze o jakies podpowiedzi, a moze linki ?

Pozdrawiam,
Mahon.11
www.myspace.com/piotrglaza

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Jak stworzyc wlasna biblioteke brzmien/presetow na sprzedaz?

Post autor: AkselPL » czwartek 19 mar 2009, 13:29

Odnośnie pierwszego pytania to... z tego co słyszałem trzeba mieć pełne prawa do brzmień a np Yamaha w standardzie tak owych nie daje, nie wiem natomiast jak z innymi instrumentami.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 19 mar 2009, 14:21

no jezusicku...jesli dobrze powykręcasz te brzmienia to przecież żadna yamaha czy NI nie rozpozna, że sound został wykreowany na bazie danej próbki, gorzej jak zaczniesz zżynać....przeca to proste
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 19 mar 2009, 15:04

Ja bym raczej polecił stworzenie własnych brzmień. Źródeł dźwięku wokół jest cała masa, a przy odpowiednich umiejętnościach edycji z byle czego można zrobić cuda. Wystarczą amatorskie nagrania zrobione z głową. Nie potrzeba kosmicznego sprzętu.

Jest to po pierwsze dużo fajniejsze i rozwijające doświadczenie, po drugie - dużo bardziej satysfakcjonujące, po trzecie - nie cwaniaczysz - robisz to na swoim materiale, więc całkowicie legalne.

Tak stworzone brzmienia programujesz w Kontakcie i sprzedajesz ze spokojną głową.

Weź przykład z chłopaków z Tonehammera (www.tonehammer.com) - nagrali butelki, śmietniki, pudła, puszki, napieprzanie pałkami w skórzaną kanapę, stompy czy jakieś dziady zrobione z kilku zepsutych instrumentów. Robią na tym furorę. A zapewniam Cię, nagrania nie są idealne - ale są zrobione w zaplanowany sposób, z głową i potem odpowiednio obrobione. Do tego świetne utwory demo, przyzwoita cena i dobry marketing.

- Piotr

ODPOWIEDZ