...Jak chcesz prowadzić działalność gospodarczą to na wszystko od myszki po ekran musisz mieć dowód zakupu.
Możesz też ujawnić środek trwały w działalności gospodarczej. Najlepiej pogadaj z księgową która ma prowadzić ci papiery. Przepisy bywają różne (bez wulgaryzmów ciężko napisać).
Z softem bywa różnie, czytanie licencji ze zrozumieniem absolutnie wskazane. Nudne jak diabli, ale tam są rzeczy które mogą wszdzić cię do paki albo uniewinnić. Na przykład rodzaj licencji, czy prywatny, czy firma, czy do zarobu, czy może jednak upgrade? Jeżeli upgrade to z jakiego softu? Masz na to papier? Jak nie masz to się przyda, bo masz przekupane :)
Każdy przepis interpretuj na swoją niekorzyść, szukaj po sieci informacji, jest tego masa. Trafisz na nieedukowaną urzędniczkę i leżysz...
...
Odnośnie licencji - bzdura. Miałem kontrole skarbowe i nikt NIGDY mi nie sprawdzał licencji za żaden program, ani razu. Licencje przeważnie sprawdza POLICJA po odpowiednim doniesieniu. Wyjątkiem są doniesienia do skarbówki o jakimś rzekomym szwindlu, który możesz robić (pranie pieniędzy, doniesienie o zatajaniu lub wystawianiu lewych faktur etc. )
Odnośnie myszki i ekranu - również bzdura, ma być to co jest na fakturze ( a i też nie zawsze - laptopa mogłeś zabrać do domu, a mikrofon pożyczyć siostrze na koncert ) a to czego nie ma w fakturach, możesz mieć magazyn. Użytek prywatny, ewentualnie wniosłeś do firmy z prywatnych - "przed-działalnościowych" zapasów, kupione 2 lata temu, paragon się zgubił. Ja rozliczyłem swój PIT za 2007 rok w grudniu 2008

I co ? I nic, pomimo spóźnienia się o prawie rok (

) po 3 tyg. przysłali mi jeszcze zwrot podatku, i liścik, że w "związku ze spóźnieniem rozliczenia podatku dochodowego za rok 2007, US w Gdyni nie wszczyna procedury wyjaśniającej". Nie taki US straszny, jak go malują. Oni muszą wiać grozą, bo im to na rękę - każdy z papierkami w ząbkach biega i cyka jak zegareczek. O to im chodzi koledzy
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141