Jak się rozliczać z zagranicą

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
tox
Jak się rozliczać z zagranicą

Post autor: tox » czwartek 23 paź 2008, 01:24

Witam. Niebawem ruszy mój biznes i od razu nasuwa mi się myśl jak się rozliczać z zagranicznymi wytwórniami, dla których świadczyłem usługi ( robiłem jakieś jingle albo miksy utworów czasem nawet, o zgrozo, masteringi [wiem wiem, że to raczje pseudo mastery] na wtyczkach programowych bo im się podobało- było crispy i w ogóle fajnie, mi parę groszy wpadało więc co mi tam) robiliśmy wtedy umowę i ja się o nic nie martwiłem. teraz chciałbym podpiąć te działania pod swoją firmę i tutaj podstawowe pytanie. Jak TO Ugryźć a zwłaszcza jak się z tego rozliczać w sensie podatków.

Rayno

Re: Jak się rozliczać z zagranicą

Post autor: Rayno » czwartek 23 paź 2008, 07:18

Zarejestruj sobie firme i rob jako subcontraktor, a kase niech Ci sla na Twoje firmowe konto z ktorego bedziesz sie rozliczal i wg. tego placil podatki.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » czwartek 23 paź 2008, 18:39

...Zarejestruj sobie firme i rob jako subcontraktor, a kase niech Ci sla na Twoje firmowe konto z ktorego bedziesz sie rozliczal i wg. tego placil podatki. ...
subcontractor? jak to rozumiec?

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » czwartek 23 paź 2008, 21:49

Mnie się wydaje, że powinieneś żgłosić się do księgowego, żeby zorganizował NIP Unijny. Z tego co wiem to chyba jakiś wniosek trzeba wypełnić. Prawdopodobnie jest to ten sam numer, tylko przed nim piszesz "PL" Jeśli będziesz mial taki NIP, to po prostu - wystawiasz im fakturę z terminem płatności i już...
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Rayno

Post autor: Rayno » piątek 24 paź 2008, 05:32

subcontraktor inaczej zleceniobiorca. Osoba lub firma majaca zarej. dzialalnosc . Tak jak pisal Ci poprzednik.

ODPOWIEDZ