Przeniesienie majtkowych praw do podkladu

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
omg1992
Przeniesienie majtkowych praw do podkladu

Post autor: omg1992 » czwartek 03 lip 2008, 18:23

Witam! jestem producentem muzycznym z niedlugim stazem. wlasnie chce odsprzedac prawa majatkowe do swoich produkcji. Jednak nie mam pojecia co mam napisac w umowie tam gdzie powinien znalezc sie tytul utworu do ktorego przedaje prawa. dodam ze nie zrezygnuje z tego i moj zleceniodawca uparl sie na umowe. dodam tez ze robiac swoje produkcje nigdy ich nie nazywam slownie tylko kazda ma swoj "kod" w schemacie dd/mm/rr/ (jest to data kiedy projekt powstal) tak jest latwiej bo nazwa sie nigdy nie powtorzy. i teraz ponawiam pytanie co mam wpisac w miejcu nazwy utworu??

z gory dziekuje i pozdrawiam
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)

Awatar użytkownika
JOURESY

Re: Przeniesienie majtkowych praw do podkladu

Post autor: JOURESY » czwartek 03 lip 2008, 22:46

a`propos tytułu,co to są prawa MAJTKOWE, to coś ma wspólnego z posiadaniem żony?

JoU

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » czwartek 03 lip 2008, 22:51

...a`propos tytułu,co to są prawa MAJTKOWE, to coś ma wspólnego z posiadaniem żony?

JoU
...
OMG literowka -.-

Newman

Post autor: Newman » piątek 04 lip 2008, 09:49

...Witam! jestem producentem muzycznym z niedlugim stazem. wlasnie chce odsprzedac prawa majatkowe do swoich produkcji. Jednak nie mam pojecia co mam napisac w umowie tam gdzie powinien znalezc sie tytul utworu do ktorego przedaje prawa. dodam ze nie zrezygnuje z tego i moj zleceniodawca uparl sie na umowe. dodam tez ze robiac swoje produkcje nigdy ich nie nazywam slownie tylko kazda ma swoj "kod" w schemacie dd/mm/rr/ (jest to data kiedy projekt powstal) tak jest latwiej bo nazwa sie nigdy nie powtorzy. i teraz ponawiam pytanie co mam wpisac w miejcu nazwy utworu??

z gory dziekuje i pozdrawiam...
To że zleceniodawca chce to BARDZO DOBRZE! Tak powinno być! Umowa i jeszcze raz umowa! Papier ma naprawdę swoją wagę.
W kwestii pytania. Musisz je oznaczyć choćby poprzez ten swój "kod". Nie musisz tego nazywać w stylu "Obłoki na niebie". Nazwij je np. "podkład 120406", "podkład 141107", "podkład 020308". Nie ma problemu.

Pamiętaj też o odpowiednich polach eksploatacji, prawach zależnych, do fonogramu i wykonawczych.
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » piątek 04 lip 2008, 09:56

To że zleceniodawca chce to BARDZO DOBRZE! Tak powinno być! Umowa i jeszcze raz umowa! Papier ma naprawdę swoją wagę.
W kwestii pytania. Musisz je oznaczyć choćby poprzez ten swój "kod". Nie musisz tego nazywać w stylu "Obłoki na niebie". Nazwij je np. "podkład 120406", "podkład 141107", "podkład 020308". Nie ma problemu.

Pamiętaj też o odpowiednich polach eksploatacji, prawach zależnych, do fonogramu i wykonawczych....
ja tez jestem zwolennikiem umow szczegolnie jesli chodzi o odsprzedanie praw. dziekuje za podpowiedz. co do reszty umowy uwzglednilem sobie wszystko. nie jest to niewiadomo jaka produkcja na skale swiatowa wiec nie strace na tym. jescze raz dziekuje serdecznie i pozdrawiam.
[addsig]

ODPOWIEDZ