Każą zmienić nazwę - czy mają takie prawo?
Witam. Pewna grupa rockowa [STAR INDUSTRY] napisała do nas maila na myspace, w którym karze nam zmienić nazwę, gdyż jest identyczna.
Czy mają takie prawo?? czy mają prawo, aby zastrzec tylko dla siebie słowa które nie są jakoś szczególnie wysublimowane i oryginalne? dodatkowo to co robimy my a to co tworzą oni to praktycznie dwie różne bajki i pewnie nigdy by się o nas nie dowiedzieli gdyby nie strona na myspace.
Na koniec chciałbym jeszcze tylko dodać, ze panowie nawet porządnego oficjalnego maila nie potrafią wysłać - treść bez zbytnich ogródek, zachowywania jakichś tam podstaw wiadomości, nawet bez powitania nie wspominając, ze nie wiadomo od kogo dokładnie mail przyszedł, no ale tym razem im darujemy , gdyż oni są z Belgii.
Czy mają takie prawo?? czy mają prawo, aby zastrzec tylko dla siebie słowa które nie są jakoś szczególnie wysublimowane i oryginalne? dodatkowo to co robimy my a to co tworzą oni to praktycznie dwie różne bajki i pewnie nigdy by się o nas nie dowiedzieli gdyby nie strona na myspace.
Na koniec chciałbym jeszcze tylko dodać, ze panowie nawet porządnego oficjalnego maila nie potrafią wysłać - treść bez zbytnich ogródek, zachowywania jakichś tam podstaw wiadomości, nawet bez powitania nie wspominając, ze nie wiadomo od kogo dokładnie mail przyszedł, no ale tym razem im darujemy , gdyż oni są z Belgii.
Re: Każą zmienić nazwę - czy mają takie prawo?
Oba zespoły są z Polski?
Niektóre zespoły rejestrują spółki o tej samej nazwie i w zakresie działalności spółki jest działaność jaką normalnie prowadzi zespół. Wtedy można opierając się na prawie handlowym domagać zadośćuczynienia powołując się na przepisy o nieuczciwej konkurencji. Dodatkowo można zastrzec nazwę w Urzędzie Patentowym, z tym, że jeżeli ten drugi udowodni, że działał wcześniej i ma to udokumentowane, nawet jeżeli nie rejestrował i nie zastrzegał nazwy, UP odmówi ochrony takiego znaku towarowego. Wejdź na stronę UPRP i w bazie danych sprawdź sobie jakie zespoły zastrzełgy nazwę.
A przy okazji, gdybym "wymyślił" nazwę dla zespołu a okazałoby się, że inni już takiej nazwy używają, odstąpiłbym, bo niby po co te awantury i przepychanki...
Niektóre zespoły rejestrują spółki o tej samej nazwie i w zakresie działalności spółki jest działaność jaką normalnie prowadzi zespół. Wtedy można opierając się na prawie handlowym domagać zadośćuczynienia powołując się na przepisy o nieuczciwej konkurencji. Dodatkowo można zastrzec nazwę w Urzędzie Patentowym, z tym, że jeżeli ten drugi udowodni, że działał wcześniej i ma to udokumentowane, nawet jeżeli nie rejestrował i nie zastrzegał nazwy, UP odmówi ochrony takiego znaku towarowego. Wejdź na stronę UPRP i w bazie danych sprawdź sobie jakie zespoły zastrzełgy nazwę.
A przy okazji, gdybym "wymyślił" nazwę dla zespołu a okazałoby się, że inni już takiej nazwy używają, odstąpiłbym, bo niby po co te awantury i przepychanki...
A przepraszam, nie doczytałem
Z Belgii są? To się nie przejmuj....

Z Belgii są? To się nie przejmuj....
Jest wiele zespołów, które mają identyczne nazwy i jakoś to działa, nikt do więzienia nie idzie 

Na tym etapie, to takie przepychanki nie maja sensu. Jak któraś grupa przebije sie na rynek mediów (TV,radio, oficjalne, wysokonakładowe wydania CD), to dopiero ten zespół "wygrywa nazwę". Natomiast obecnie, jak sie nie jest "znanym" na taka skale, to równie dobrze może okazać sie ze w samym Bombaju jest 5 takich kapel.
Olej kolesi, bo po tym co piszesz to prawdopodobnie jakieś młode łebki.
Olej kolesi, bo po tym co piszesz to prawdopodobnie jakieś młode łebki.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Dodatkowo można zastrzec nazwę w Urzędzie Patentowym, z tym, że jeżeli ten drugi udowodni, że działał wcześniej i ma to udokumentowane, nawet jeżeli nie rejestrował i nie zastrzegał nazwy, UP odmówi ochrony takiego znaku towarowego.
To nie jest tak do końca. Nie ma powiedziane że UP nie zarejestruje takiego znaku towarowego (bo to o tym mowa). To wygląda zupełnie inaczej.
To nie jest tak do końca. Nie ma powiedziane że UP nie zarejestruje takiego znaku towarowego (bo to o tym mowa). To wygląda zupełnie inaczej.
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
... Dodatkowo można zastrzec nazwę w Urzędzie Patentowym, z tym, że jeżeli ten drugi udowodni, że działał wcześniej i ma to udokumentowane, nawet jeżeli nie rejestrował i nie zastrzegał nazwy, UP odmówi ochrony takiego znaku towarowego.
...
Oczywiście wiesz lepiej. Przypadkiem właśnie przechodzę całą tę procedurę bo rejestruję nazwę.
...
Oczywiście wiesz lepiej. Przypadkiem właśnie przechodzę całą tę procedurę bo rejestruję nazwę.
- heathenichaer
...Na tym etapie, to takie przepychanki nie maja sensu. Jak któraś grupa przebije sie na rynek mediów (TV,radio, oficjalne, wysokonakładowe wydania CD), to dopiero ten zespół "wygrywa nazwę". Natomiast obecnie, jak sie nie jest "znanym" na taka skale, to równie dobrze może okazać sie ze w samym Bombaju jest 5 takich kapel.
Olej kolesi, bo po tym co piszesz to prawdopodobnie jakieś młode łebki....
dokładnie ja też bym ich olał, sam miałem właśnie na majspejsie taki przypadek, jakaś kapela ze stanów napisała do mnie używając translatora (komicznie te zdania brzmiały) że takie same nazwy i żeby coś zmienić, grzecznie odpisałem że inny gatunek muzyki i w ogóle nie widzę powodów, to mi odpisali że ok i życzyli all best
Olej kolesi, bo po tym co piszesz to prawdopodobnie jakieś młode łebki....
dokładnie ja też bym ich olał, sam miałem właśnie na majspejsie taki przypadek, jakaś kapela ze stanów napisała do mnie używając translatora (komicznie te zdania brzmiały) że takie same nazwy i żeby coś zmienić, grzecznie odpisałem że inny gatunek muzyki i w ogóle nie widzę powodów, to mi odpisali że ok i życzyli all best
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
-
grzecznie odpisałem że inny gatunek muzyki i w ogóle nie widzę powodów, to mi odpisali że ok i życzyli all best...
Zgadza się.Nie ma co się przejmować.Wszystkiego przecież nie da się przewidzieć...
Zgadza się.Nie ma co się przejmować.Wszystkiego przecież nie da się przewidzieć...
Niech będzie lepiej...
...... Dodatkowo można zastrzec nazwę w Urzędzie Patentowym, z tym, że jeżeli ten drugi udowodni, że działał wcześniej i ma to udokumentowane, nawet jeżeli nie rejestrował i nie zastrzegał nazwy, UP odmówi ochrony takiego znaku towarowego.
...
Oczywiście wiesz lepiej. Przypadkiem właśnie przechodzę całą tę procedurę bo rejestruję nazwę. ...
Oczywiście że wiem lepiej bo jestem prawnikiem w kancelarii patentowej:)
...
Oczywiście wiesz lepiej. Przypadkiem właśnie przechodzę całą tę procedurę bo rejestruję nazwę. ...
Oczywiście że wiem lepiej bo jestem prawnikiem w kancelarii patentowej:)
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.