Jak zarejestrować nazwę zespołu?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
loonar1
Jak zarejestrować nazwę zespołu?

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 13:26

Przeszukałem google, to forum i nic. Pytanie jak w temacie. Dzięki za odpowiedź

Awatar użytkownika
JOURESY

Re: Jak zarejestrować nazwę zespołu?

Post autor: JOURESY » środa 19 gru 2007, 15:54

...Przeszukałem google, to forum i nic. Pytanie jak w temacie. Dzięki za odpowiedź...
może urząd patentowy... a tak na poważnie to pewnie jakoś sądownie lub jako działalność, tylko ciekawe jakie EKD??

JoU

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 16:07

whatis EKD ? przepraszam, ale na kwestiach prawnych się totalnie nie znam :)

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 19 gru 2007, 16:22

...whatis EKD ? przepraszam, ale na kwestiach prawnych się totalnie nie znam :)...
http://www.portalmed.pl/xml/bazy/ekd

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 19 gru 2007, 16:26

......whatis EKD ? przepraszam, ale na kwestiach prawnych się totalnie nie znam :)...
http://www.portalmed.pl/xml/bazy/ekd...
Moim zdanie to będzie EKD (92.34.Z) Działalność rozrywkowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana
lub (92.31.D) Działalność zespołów pieśni i tańca

JoU

Awatar użytkownika
muscato

Post autor: muscato » środa 19 gru 2007, 18:59

......Przeszukałem google, to forum i nic. Pytanie jak w temacie. Dzięki za odpowiedź...
może urząd patentowy... a tak na poważnie to pewnie jakoś sądownie lub jako działalność, tylko ciekawe jakie EKD??

JoU ...
Wlasciwie racja, tylko ze wtedy nazwa zespołu musialaby byc nazwą firmy, i wtedy jest dobrem chroninym przez prawo (o swobodzie dzialalnosci gospodaraczej lub handlowe - w zalezności od formy). A tu chodzi po prostu o nazwe jako wyróżnik artystyczny czy firmowy,
można zerajetrowac jako znak towarowy - czyli urząd patentowy, przez rzecznika patentowego, a to mocno formalna droga, musi byc opisane logo, grafika, układ kolorów, liter itd... można nie robić nic, i pod taką nazwą stowrzyć dzieło, sama "nazwa" tez może być dziełem(choć taki pogląd może być dyskutowany;) - i wtedy jest już chroniona prawem autorskim;)
residance - warsaw
destination - space

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 19:37

a ktoś orientuje się w kosztach rejestracji przez biuro patentowe? dziękuję wam za pomoc :)

cezex

Post autor: cezex » czwartek 20 gru 2007, 20:05

...a ktoś orientuje się w kosztach rejestracji przez biuro patentowe? dziękuję wam za pomoc :)...
Ja rejestrowałem bo nam chcieli nazwę ukraść.
Urząd Patentowy, cena 500 zł.
W punkcie 4 formularza wpisujesz słownie nazwę, mimo, że rameczka sugeruje grafikę. W punkcie 7 zastrzegasz "zespół muzyczny" klasa 41. Musisz to zrobić osobiście (podpis).
Od momentu zgłoszenia masz miesiąć na wniesienie opłaty.
PZDR
Cez

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 20 gru 2007, 20:10

Jestem niezmiernie ciekaw na mocy jakiego przepisu prawnego chcecie zabronić innemu zespołowi używania takiej samej nazwy i jakie sankcje taki przepis przewiduje, gdyby nie posłuchali.

cezex

Post autor: cezex » czwartek 20 gru 2007, 20:22

można zerajetrowac jako znak towarowy - czyli urząd patentowy, przez rzecznika patentowego, a to mocno formalna droga, musi byc opisane logo, grafika, układ kolorów, liter itd...
1. Moim zdaniem "znak towarowy" to jest jedyny sposób.
2. Nie trzeba przez rzecznika patentowego, cała procedura trwała ok. 10 minut, nie jest to "mocno formalna droga". Jedyne na co warto stracić trochę czasu to przeszukanie bazy danych czy ktoś wcześniej tej nazwy nie zastrzegł. W Urzędzie na miejscu jest możliwość przeszukania bazy danych ale łatwiej to zrobić w domu na stronie www.uprp.gov.pl.
3. To nie musi był znak graficzny. Wystarczy nazwa.

ODPOWIEDZ