Limit na umowę o dzieło w roku 2007

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
Lalone
Limit na umowę o dzieło w roku 2007

Post autor: Lalone » piątek 19 paź 2007, 12:39

Z kilku zrodel slyszalem juz, ze jesli przekroczy sie limit podpisujac umowy o dzielo trzeba zaplacic VAT (czy od calosci, czy od kwoty powyzej limitu - tego nie wiem).

Ten limit to ponoc ok. 10.000 EUR, wyznaczany jest corocznie i w zeszlym roku wynosil ok. 36.000 tys. zl.

Nie widze informacji o tym nigdzie w necie. Patrzylem rowniez do ustawy - i tez nie widze takiego zapisu.
Rozmawialem przed chwila z pania z mojego US, ktora twierdzi, ze niczego takiego nie ma.
Ale chyba niestety sie myli...

Pelna dezinformacja. W fajnym kraju zyjemy

Wiecie cos na ten temat?

Awatar użytkownika
ArekSp

Re: Limit na umowę o dzieło w roku 2007

Post autor: ArekSp » piątek 19 paź 2007, 14:32

Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą, ale nie jest Vat-owcem po przekroczeniu tej kwoty podlega opodatkowaniu Vat. Jeżeli jest to osoba fizyczna która nie prowadzi zarejestrowanej działalności gospodarczej, a działa na zasadzie zatrudnienia na umowę o dzieło to jakim cudem musiałaby zapłacić Vat? Najlepiej wystąpić z "pisemnym" zapytaniem do US tak żeby uzyskać "pisemną" odpowiedź.

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » piątek 19 paź 2007, 23:53

...Z kilku zrodel slyszalem juz, ze jesli przekroczy sie limit podpisujac umowy o dzielo trzeba zaplacic VAT (czy od calosci, czy od kwoty powyzej limitu - tego nie wiem).

Ten limit to ponoc ok. 10.000 EUR, wyznaczany jest corocznie i w zeszlym roku wynosil ok. 36.000 tys. zl.

Nie widze informacji o tym nigdzie w necie. Patrzylem rowniez do ustawy - i tez nie widze takiego zapisu.
Rozmawialem przed chwila z pania z mojego US, ktora twierdzi, ze niczego takiego nie ma.
Ale chyba niestety sie myli...

Pelna dezinformacja. W fajnym kraju zyjemy

Wiecie cos na ten temat?...
limit na ten rok to 39800 ale nie wiem jak to z umowami o dzieło niestety
muzyka

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 24 paź 2007, 11:19

limit na ten rok to 39800 ale nie wiem jak to z umowami o dzieło niestety...

dzieki.

czego w takim razie dotyczy ten limit i w ogole skad ta kwota? gdzies to jest zapisane? w ustawie raczej nie widzialem.

(BTW, pani z mojego US, mowi ze nie ma zadnych limitow na um. o dz., ciekawe...)

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 24 paź 2007, 13:34

Z umowami o dzieło jest tak że za "artystyczne wykonania" lub tantiemy obowiązuje obligatoryjnie 50% kosztów czyli możesz zarobić dwa razy więcej bo twój dochód to 50% tej dopuszczalnej kwoty żeby się nie wbić na drugi próg, jesli masz żonę a np nie pracuje to rozlicz się z żoną i wtedy masz luz a w lipcu jeszcze dostaniesz zwrocik (całkiem przyjemną kwotę na wakacje) pamiętaj tylko aby w umowach było ARTYSTYCZNE WYKONANIE obojętnie czego, dobrze jest też mieć np jakieś potwierdzenie że jesteś artystą, wystarczy legitymacja ZAiKS jesli autorem albo zaświadczenie z któregoś stowarzyszenia chroniącego prawa wykonawcze. Czasem potrzebują to księgowe w większych urzędach lub firmach.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 24 paź 2007, 14:12

Laliszon, nie wprowadzaj zamętu dodając wątek o podatku dochodowym. Niczego to nie wnosi do sprawy a tylko zaciemnia obraz całości. Naprawdę.
W kwestii limitu ZWOLNIENIA Z VAT - to on był, jest i będzie.Jest uregulowany prawidłowo w Ustawie o VAT i wynosi 10 tys EUR w/g kursu z pierwszego dnia roboczego października roku poprzedzającego. Skoro więc 1.10.2007 już był to sobie można przemnożyć ile będzie wynosił limit na 2008.
Limit ten dotyczy wszystkich wykonujących czynności podlegające ustawie VAT. Nie dotyczy to tylko działalności gospodarczej. Weź np. NAJEM, który nie jest w rozumieniu naszego prawa działalnością gospodarczą, a również podlega VAT'owi.
Czy ustawa o VAT obejmuje swym zasięgiem "zainteresowania" umowy cywilnoprawne (zlecenia, dzieło...itp) nie wiem. Nie interesowało mnie to. Można to łatwo sprawdzić.
Dla informacji: zapytań do US już się nie kieruje (od 1.06.2007). Kieruje się je bezpośrednio do Ministra Finansów, który wyznaczył kilka Izb Skarbowych do występowania w jego imieniu.Amen.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 24 paź 2007, 17:46

W kwestii limitu ZWOLNIENIA Z VAT - to on był, jest i będzie.Jest uregulowany prawidłowo w Ustawie o VAT i wynosi 10 tys EUR w/g kursu z pierwszego dnia roboczego października roku poprzedzającego. Skoro więc 1.10.2007 już był to sobie można przemnożyć ile będzie wynosił limit na 2008.

Dzieki Spiker, to jest konkret informacja. Trzeba tylko sprawdzic czy ten limit aplikuje sie do umow o dz. - slyszalem, ze niestety tak.

Laliszon: to ze w umowie musi pojawic sie okreslenie 'arystyczne wykonanie', to akurat nie jest prawda. musi po prostu powstac dzielo, w rozumieniu ustawy i to wystarczy, mozna zastosowac wowczas te 50%-owe koszty uzyskania przychodu.
Co do podatku dochodowego, racja. Jak przekroczysz pierwszy prog (chyba ok 42 tys.z hakiem), placisz.

Pzdr.

ODPOWIEDZ