Cubase 4 (wersja edukacyjna) - legalna w studiu?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
Elfuello
Cubase 4 (wersja edukacyjna) - legalna w studiu?

Post autor: Elfuello » wtorek 02 paź 2007, 17:26

Jak myślicie, bo ostatnio mnie to zastanowiło....czy czasem nie lepiej jest zakupić do studia oryginalny Cubase 4 wersja edukacyjna (1550zl), która różni się od tej za 3150zł tylko licencją?! Nie chodzi mi o propagandę piractwa, lecz o to czy rzeczywiście ktoś z "prawa" ma pojęcie o tego typu rzeczach w programach muzycznych, że rozrózni tą wersję od innej?!To tylko mala naklejka na pudelku - w instrukcji ani na CD tego nie ma. Można pokazac fakturę, na której nie musi być to zaznaczone, że to wersja EE.Tak naprawde doczepiają się chyba głównie windowsa i pomniejszych programów, ale tutaj,,,,?! Ciekawi mnie to czy rzeczywiście dałoby się doczepić do gościa, który ma wszystko legalne - wtyczki, XPek / Vistę, wszystkie inne programy, poza jednym, który tak naprawdę też jest legalny, ale do innego użytku i trudno to sprawdzić "od tak" na luzie;) Co o tym myślicie?! Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Oczywiscie nie mowie tutaj o podkablowaniu hehe......ale o takim rutynowym sprawdzeniu studia, bo "czasem wypada kogos sprawdzic".
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Cubase 4 (wersja edukacyjna) - legalna w studiu?

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 02 paź 2007, 17:37

...Jak myślicie, bo ostatnio mnie to zastanowiło....czy czasem nie lepiej jest zakupić do studia oryginalny Cubase 4 wersja edukacyjna (1550zl), która różni się od tej za 3150zł tylko licencją?! Nie chodzi mi o propagandę piractwa, lecz o to czy rzeczywiście ktoś z "prawa" ma pojęcie o tego typu rzeczach w programach muzycznych, że rozrózni tą wersję od innej?!To tylko mala naklejka na pudelku - w instrukcji ani na CD tego nie ma. Można pokazac fakturę, na której nie musi być to zaznaczone, że to wersja EE.Tak naprawde doczepiają się chyba głównie windowsa i pomniejszych programów, ale tutaj,,,,?! Ciekawi mnie to czy rzeczywiście dałoby się doczepić do gościa, który ma wszystko legalne - wtyczki, XPek / Vistę, wszystkie inne programy, poza jednym, który tak naprawdę też jest legalny, ale do innego użytku i trudno to sprawdzić "od tak" na luzie;) Co o tym myślicie?! Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Oczywiscie nie mowie tutaj o podkablowaniu hehe......ale o takim rutynowym sprawdzeniu studia, bo "czasem wypada kogos sprawdzic".
...

Po pierwsze - niezależnie czy i kto się na tym połapie - jest to złamanie licencji. Zatem na pytanie z tytułu wątku odpowiedź jest jednoznaczna - to nie jest legalne.

Po drugie - ci, którzy to kontrolują, nie są głupi i jeżeli tylko będą chcieli, z łatwością odkryją przekręt. Jest faktem, że 100% gwarancji nie ma - znam przypadki kontroli z udziałem BSA, gdzie kontrolowano tylko legalność aplikacji producentów zrzeszonych w BSA (i przegapiono jakąś drobnicę typu crackowany WinRAR). Ale znam też przypadki kontroli, gdzie kontrolowano wszystko i dokładnie, ze sprawdzaniem faktur i treści licencji.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 02 paź 2007, 18:13

...Jak myślicie, bo ostatnio mnie to zastanowiło....czy czasem nie lepiej jest zakupić do studia oryginalny Cubase 4 wersja edukacyjna (1550zl), która różni się od tej za 3150zł tylko licencją?! Nie chodzi mi o propagandę piractwa, lecz o to czy rzeczywiście ktoś z "prawa" ma pojęcie o tego typu rzeczach w programach muzycznych, że rozrózni tą wersję od innej?!To tylko mala naklejka na pudelku - w instrukcji ani na CD tego nie ma. Można pokazac fakturę, na której nie musi być to zaznaczone, że to wersja EE.Tak naprawde doczepiają się chyba głównie windowsa i pomniejszych programów, ale tutaj,,,,?! Ciekawi mnie to czy rzeczywiście dałoby się doczepić do gościa, który ma wszystko legalne - wtyczki, XPek / Vistę, wszystkie inne programy, poza jednym, który tak naprawdę też jest legalny, ale do innego użytku i trudno to sprawdzić "od tak" na luzie;) Co o tym myślicie?! Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Oczywiscie nie mowie tutaj o podkablowaniu hehe......ale o takim rutynowym sprawdzeniu studia, bo "czasem wypada kogos sprawdzic".
...
Można w studiu używać wersji edukacyjnej nie łamiąc prawa i licencji - wszystko na legalu - dopóki oczywiście będziesz robil to harytatywnie. Wersja komercyjna rózni sie tylko tym od edukacyjnej że jak nazwa wskazuje możesz pracowac na nim komercyjnie i zarabiać nim pieniądze. Edukacyjna - służy tylko do nauki - nagrywac można ale bogacic sie na tym programie juz nie.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 02 paź 2007, 19:39

Jak masz jakas wersje LE to byla swojego czasu promocja w audiofactory ze za mniej niz edukacyjna przejdziesz na "dorosla wersje" w ramach Trade in.
Bez kombinowania. Edykacyjnej nie mozesz updatowac do wyzszej wersji.

adn_01

Post autor: adn_01 » wtorek 27 lis 2007, 15:29

...Jak masz jakas wersje LE to byla swojego czasu promocja w audiofactory ze za mniej niz edukacyjna przejdziesz na "dorosla wersje" w ramach Trade in.
Bez kombinowania. Edykacyjnej nie mozesz updatowac do wyzszej wersji....
oczywiście że można. właśnie niedawno zrobiłem update wersji edu 4.0 do 4.1. bez problemu.

upgrade i update to nie to samo.

ODPOWIEDZ