Wartość wytwórni fonograficznej

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
p911
Wartość wytwórni fonograficznej

Post autor: p911 » sobota 01 wrz 2007, 15:46

witam

zalozmy, ze chcialbym kupic albo zalozyc wytwornie fonograficzna - jaka moze byc wartosc takiej wytworni (zalozmy, ze cos podobnego do Camey Records)??

z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
p911

Zbynia

Re: Wartość wytwórni fonograficznej

Post autor: Zbynia » sobota 01 wrz 2007, 16:45

zerowa

do wszystkiego dochodzi sie z czasem
pozatym poczytaj o zakladaniu firmy

p911

Post autor: p911 » sobota 01 wrz 2007, 18:13

...zerowa

do wszystkiego dochodzi sie z czasem
pozatym poczytaj o zakladaniu firmy...
moze wyraze sie precyzyjniej: zalozmy ze chcialbym kupic juz istniejaca wytwornie (jako przyklad podalem Camey Records) - ile musialbym za nia zaplacic (chodzi mi o rzad wielkosci)?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 02 wrz 2007, 09:42

moze wyraze sie precyzyjniej: zalozmy ze chcialbym kupic juz istniejaca wytwornie (jako przyklad podalem Camey Records) - ile musialbym za nia zaplacic (chodzi mi o rzad wielkosci)?...

Wg mnie pytanie kompletnie nie ma sensu . Spytaj Macieja ( Camey-a ) ile jest warte Camey Records - :) Tego nie da się ot tak zmierzyć czy wyliczyć . A ile chciałbyś za np dobrze działającą firme budowlaną , zakład pogrzebowy , czy fabrykę gumowych wierteł do styropianu ?

Cena od 0 do nieskończoności , zależy ile ktoś w to włożył , łącznie z warościami uczuciowymi ;) bo moze było to marzenie jego życia i wszystko temu poświęcił !

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

p911

Post autor: p911 » niedziela 02 wrz 2007, 11:44

...
moze wyraze sie precyzyjniej: zalozmy ze chcialbym kupic juz istniejaca wytwornie (jako przyklad podalem Camey Records) - ile musialbym za nia zaplacic (chodzi mi o rzad wielkosci)?...

Wg mnie pytanie kompletnie nie ma sensu . Spytaj Macieja ( Camey-a ) ile jest warte Camey Records - :) Tego nie da się ot tak zmierzyć czy wyliczyć . A ile chciałbyś za np dobrze działającą firme budowlaną , zakład pogrzebowy , czy fabrykę gumowych wierteł do styropianu ?

Cena od 0 do nieskończoności , zależy ile ktoś w to włożył , łącznie z warościami uczuciowymi ;) bo moze było to marzenie jego życia i wszystko temu poświęcił !

...
pytanie ma jak najbardziej sens - takie cos nazywa sie w ekonomii analiza porownawcza i na tej podstawie mozna np dokonac wyceny firmy przed jej ewentualnym wejsciem na gielde (jesli sa juz notowane podobne).
wartosc kazdej firmy mozna policzyc. sa to m.in: wartosc budynkow, sprzetu, kontraktow, marki, prognozowanych przyszlych zyskow, itd - i o taka wartosc mi chodzi. nie mowie tu o wartosci sentymentalnej i o ewentualnej checi sprzedazy badz nie (choc jesli dorzuci sie odpowiednia kwote do wartosci samej firmy to i ten problem mozna zwykle obejsc).
poza tym ja nie mowie, ze chce kupic akurat ta firme a tylko podalem ja za wzor. chodzi mi o to ile musialbym zaplacic gdyby kts przedawal podobna firme (bez wartosci sentymentalnej, czysta wartosc ekonomiczna).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 11:51

pytanie ma jak najbardziej sens - takie cos nazywa sie w ekonomii analiza porownawcza i na tej podstawie mozna np dokonac wyceny firmy przed jej ewentualnym wejsciem na gielde (jesli sa juz notowane podobne).
wartosc kazdej firmy mozna policzyc. sa to m.in: wartosc budynkow, sprzetu, kontraktow, marki, prognozowanych przyszlych zyskow, itd - i o taka wartosc mi chodzi. nie mowie tu o wartosci sentymentalnej i o ewentualnej checi sprzedazy badz nie (choc jesli dorzuci sie odpowiednia kwote do wartosci samej firmy to i ten problem mozna zwykle obejsc).
poza tym ja nie mowie, ze chce kupic akurat ta firme a tylko podalem ja za wzor. chodzi mi o to ile musialbym zaplacic gdyby kts przedawal podobna firme (bez wartosci sentymentalnej, czysta wartosc ekonomiczna)....

Skoro jestes taki pewien co do swojej swiadomosci ekonomiczniej, dlaczego jednoczesnie sie tak zamykasz i pytasz w miejscu, gdzie nie uzyskasz odpowiedzi na powyzsze pytania?
Zasiegnij informacji bezp. u zrodla, bo niby skad tu na forum ktos ma wiedziec ile sa warte budynki przykladowego Camey-a czy uklady tej firmy z innymi foirmami czy ludzmi, o ktorych sie z oczywistych wzgledow biznesowych nie mowi?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

p911

Post autor: p911 » niedziela 02 wrz 2007, 12:01

...pytanie ma jak najbardziej sens - takie cos nazywa sie w ekonomii analiza porownawcza i na tej podstawie mozna np dokonac wyceny firmy przed jej ewentualnym wejsciem na gielde (jesli sa juz notowane podobne).
poza tym ja nie mowie, ze chce kupic akurat ta firme a tylko podalem ja za wzor. chodzi mi o to ile musialbym zaplacic gdyby kts przedawal podobna firme (bez wartosci sentymentalnej, czysta wartosc ekonomiczna)....

Skoro jestes taki pewien co do swojej swiadomosci ekonomiczniej, dlaczego jednoczesnie sie tak zamykasz i pytasz w miejscu, gdzie nie uzyskasz odpowiedzi na powyzsze pytania?
Zasiegnij informacji bezp. u zrodla, bo niby skad tu na forum ktos ma wiedziec ile sa warte budynki przykladowego Camey-a czy uklady tej firmy z innymi foirmami czy ludzmi, o ktorych sie z oczywistych wzgledow biznesowych nie mowi?...
pytam poniewaz ten dzial nazywa sie muzyka i prawo i liczylem, ze odwiedzaja go ludzie, ktorzy maja doswiadczenie w obrocie firmami (np. wykupie mniejszej firmy przez wieksze). nie potrzebuje dokladnej wyceny tego przedsiebiorstwa tylko chodzi mi o rzad wielkosci, o to ile jest warte przedsiebiorstwo tej wielkosci i o takim profilu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 12:10

pytam poniewaz ten dzial nazywa sie muzyka i prawo i liczylem, ze odwiedzaja go ludzie, ktorzy maja doswiadczenie w obrocie firmami (np. wykupie mniejszej firmy przez wieksze). nie potrzebuje dokladnej wyceny tego przedsiebiorstwa tylko chodzi mi o rzad wielkosci, o to ile jest warte przedsiebiorstwo tej wielkosci i o takim profilu.

No tak, ale to chyba mozna porozmawiac o ogolach. Pamietam chyba na tym forum watek na temat programu "Firma" w TVN24. To, co bylo w tv (analiza kosztow/przychodow itp.) mocno roznila sie od tego, co w rzeczywistosci.

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 02 wrz 2007, 12:34

...nie potrzebuje dokladnej wyceny tego przedsiebiorstwa tylko chodzi mi o rzad wielkosci, o to ile jest warte przedsiebiorstwo tej wielkosci i o takim profilu...

Takich informacji może udzielić Ci tylko właściciel, i to tylko wtedy, gdy uzna to za stosowne. Patrząc z zewnątrz (postronnie) na firmę nie sposób dociec jakim zależnościom ona podlega. Więcej, jeśli tylko nie rozmawiamy o roszczeniach cywilno-prawnych czy karnych, to zwykle dla przeciętnego "Kowalskiego" tego typu informacje stanowią tajemnicę handlową.
Pewnie z równie "dobrym" skutkiem jak u nas na forum mógłbyś spytać kogokolwiek z przechodniów o to, ile kosztuje gmach przy którym właśnie stoisz . I nie nasza w tym wina.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 wrz 2007, 12:42

Pamietam chyba na tym forum watek na temat programu "Firma" w TVN24.

ups, nie sprecyzowalem - chodzilo oczywiscie o odcinek "Studio nagran"

ODPOWIEDZ