Ręce opadają... Właśnie otrzymałem zwrot wszystkich dokumentów z ZAIKS'u.
Jako powód niemożności zarejestrowania podano mi iż na dzień dzisiejszy nie posiadają żadnych informacji dotyczących emisji utworów, o dziwo moje kawałki były już grane w kilku rozgłośniach - ale jak mnie uświadomiono nie każde radio wysyła info. kogo i ile razy grali - szok.
Czy to jest normalne ?
Jako producent - autor nagrania najpierw chyba rejestruje sie utwór - aby np. nikt nie pożyczył sobie pomysłu... a następnie dopiero jest emisja itd.
Dla mnie taka zasada jaka otrzymałem pisemnie w uzasadnieniu z Wa-wy jest po prostu nie do przyjęcia. TO JEST CHORE !!!
Materiał który chciałem zarejestrować wydawany jest na zachodzie.
I teraz pytanie: Jeżeli utwór będzie emitowany w polskiej rozgłośni i ZAIKS w końcu będzie w posiadaniu informacji dotyczącej jego emisji, to gdzie w międzyczasie - zanim rejestracja sie dokona... pójdą tantiemy - jeżeli moje produkcje są sprzedawane i emitowane na zachodzie ?
ZAIKS - rejestracja utworu
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
Re: ZAIKS - rejestracja utworu
Ja niestety przeżyłem to samo 2 lata temu. Pomimo emisji radiowych nie wpłynęło ani jedno zgłoszenie od emitentów. W Polsce to tylko chyba umieją rzucać kłody pod nogi. A i jeszcze jedno: ZAiKS nie chroni dzieł przed kradzieżą, jednak takie przyjęcie utworu opatrzone datą może być dowodem w sprawie.
A to, że trzeba być wykonawcą publicznym (w dodatku zgłoszonym) żeby móc zgłosić utwór do ZAiKS jest CHORE.
A to, że trzeba być wykonawcą publicznym (w dodatku zgłoszonym) żeby móc zgłosić utwór do ZAiKS jest CHORE.
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
...Ja niestety przeżyłem to samo 2 lata temu. Pomimo emisji radiowych nie wpłynęło ani jedno zgłoszenie od emitentów. W Polsce to tylko chyba umieją rzucać kłody pod nogi. A i jeszcze jedno: ZAiKS nie chroni dzieł przed kradzieżą, jednak takie przyjęcie utworu opatrzone datą może być dowodem w sprawie.
A to, że trzeba być wykonawcą publicznym (w dodatku zgłoszonym) żeby móc zgłosić utwór do ZAiKS jest CHORE. ...
Czyli nie jestem sam.
Jak widać nie odbywa sie to na zdrowych zasadach i ktoś by pomyślał, inwestujesz kupe kasy w studio, kombinujesz nad produkcjami, szukasz kogoś kto by sie tym w końcu zainteresował i ostatecznie ZAIKS Cie pogrąży.
Zastanawiam sie tak właśnie... Jak by słowa do numeru ułożył mi p.Cygan, muzykę zrobili ludzie z Warszawy... jak myślicie... przyjęli by to wtedy w ZAIKS ?
A to, że trzeba być wykonawcą publicznym (w dodatku zgłoszonym) żeby móc zgłosić utwór do ZAiKS jest CHORE. ...
Czyli nie jestem sam.
Jak widać nie odbywa sie to na zdrowych zasadach i ktoś by pomyślał, inwestujesz kupe kasy w studio, kombinujesz nad produkcjami, szukasz kogoś kto by sie tym w końcu zainteresował i ostatecznie ZAIKS Cie pogrąży.
Zastanawiam sie tak właśnie... Jak by słowa do numeru ułożył mi p.Cygan, muzykę zrobili ludzie z Warszawy... jak myślicie... przyjęli by to wtedy w ZAIKS ?
nie rozumiem do końca tego.
każdy utwór podlega pod ochronę. czy jesteś zrzeszony czy nie, możesz utwór zarejestrować, niezależnie czy on był emitowany czy nie. kasę dostajesz oczywiście kiedy do ZAiKSu przyjdzie playlista.
To czy playlista jest wysyłana do ZAiKSu czy nie, zależy tylko i wyłącznie od tego kto ją wysyła, ZAiKS do tego nic nie ma. To nie policja. Jeżeli wiesz że utwór był wyemitowany, to nic prostszego zażądać playlisty od nadawcy i zanieść ją do ZAiKSu samemu.
A propos że to "tylko w Polsce" muszę kolegów rozczarować, np. mail lista członków ASCAP (USA) w 90% dotyczy problemów rozliczeń tantiem, czyli nieuczciwych nadawców, niesprawiedliwego naliczania tantiem, faworyzowania popularnych twórców itp.
Natomiast jeżeli ktoś wydaje na Zachodzie,to niewątpliwie lepiej (i korzystniej) zarejestrować się w GEMA, BMI czy SACEM, co wyeliminuje co najmniej jednego pośrednika w "łańcuszku tantiemowym"
każdy utwór podlega pod ochronę. czy jesteś zrzeszony czy nie, możesz utwór zarejestrować, niezależnie czy on był emitowany czy nie. kasę dostajesz oczywiście kiedy do ZAiKSu przyjdzie playlista.
To czy playlista jest wysyłana do ZAiKSu czy nie, zależy tylko i wyłącznie od tego kto ją wysyła, ZAiKS do tego nic nie ma. To nie policja. Jeżeli wiesz że utwór był wyemitowany, to nic prostszego zażądać playlisty od nadawcy i zanieść ją do ZAiKSu samemu.
A propos że to "tylko w Polsce" muszę kolegów rozczarować, np. mail lista członków ASCAP (USA) w 90% dotyczy problemów rozliczeń tantiem, czyli nieuczciwych nadawców, niesprawiedliwego naliczania tantiem, faworyzowania popularnych twórców itp.
Natomiast jeżeli ktoś wydaje na Zachodzie,to niewątpliwie lepiej (i korzystniej) zarejestrować się w GEMA, BMI czy SACEM, co wyeliminuje co najmniej jednego pośrednika w "łańcuszku tantiemowym"
Ja nie miałem problemow z Zaiksem.
Zarejestrowalem sie dawno dawno i od czasu do czasu podsyłam papiery z nowym utworkiem i bez problemu rejestrują.
Kasa tez wpływa co jakis czas nie duza ale cos tam kapie po kilka stowek.
Zarejestrowalem sie dawno dawno i od czasu do czasu podsyłam papiery z nowym utworkiem i bez problemu rejestrują.
Kasa tez wpływa co jakis czas nie duza ale cos tam kapie po kilka stowek.

Chora to jest idea istnienia takiego stowarzyszenia jak ZAiKS.
Chora to jest idea istnienia takiego stowarzyszenia jak ZAiKS.
Mam podobne doswiadczenia do Rafiego - nie rozumiem wogole problemu

...Mam podobne doswiadczenia do Rafiego - nie rozumiem wogole problemu
...
ja tez.
w koncu zaiks ma z tego duze profity.
przejedz sie osobiscie, pogadaj z Paniami ktore przyjmuja papiery, wez porzadne kwity i nie bedzie problemu :)
ale moj kumpel mial podobne klimaty z zapisaniem sie po kase. o co chodzi?

ja tez.
przejedz sie osobiscie, pogadaj z Paniami ktore przyjmuja papiery, wez porzadne kwity i nie bedzie problemu :)

http://www.superstereo.pl
......Mam podobne doswiadczenia do Rafiego - nie rozumiem wogole problemu
...
ja tez.
...
RAFI -GREMBO.
To, że nie macie aktualnie problemów z rejestracją kolejnych kawałków nie jest niczym nadzwyczajnym. Tez bym nie miał gdybym figurował już w tej instytucji.
Problem polega na tym, aby po raz pierwszy dokonać rejestracji numeru jako Autor tam dotychczas nie istniejący.
Jeżeli nie wierzycie wew. 120. Przemiła Pani służy zawsze pomocą - pomijając fakt, ze sama sie gubi i nie do końca orientuje... w tym co przekazuje interesantowi.

ja tez.

RAFI -GREMBO.
To, że nie macie aktualnie problemów z rejestracją kolejnych kawałków nie jest niczym nadzwyczajnym. Tez bym nie miał gdybym figurował już w tej instytucji.
Problem polega na tym, aby po raz pierwszy dokonać rejestracji numeru jako Autor tam dotychczas nie istniejący.
Jeżeli nie wierzycie wew. 120. Przemiła Pani służy zawsze pomocą - pomijając fakt, ze sama sie gubi i nie do końca orientuje... w tym co przekazuje interesantowi.