Witam!
Mam takie pytanie. Gdybym chciał nagrać np. swoją własną wersję czegoś od Bacha, lub np. słynna renesansową piosenkę GREENSLEEVES, to jak jest z prawami autorskimi, mogę takie coś swobodnie udostępniać, np. na soundclick.com ?
Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam.
Utwory klasyczne a prawa autorskie?
Re: Utwory klasyczne a prawa autorskie?
Jasne. Nutki Bacha są na licencji freeware, a do GREENSLEEVES shareware, ale nie martw się tylko ściągnij cracka: www.kraki.pl
[addsig]

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...Mam takie pytanie. Gdybym chciał nagrać np. swoją własną wersję czegoś od Bacha, lub np. słynna renesansową piosenkę GREENSLEEVES, to jak jest z prawami autorskimi, mogę takie coś swobodnie udostępniać, np. na soundclick.com ?
Nie ma sprawy, mozesz nagrac i udostepnic komukolwiek i jakkolwiek chcesz nie ogladajac sie na prawa autorskie.
Prawa autorskie do tych dziel juz wygasly i z tej przyczyny mozna smialo i bez obaw nagrywac swoje wersje nie pytajac nikogo o zgode.
Problem jest jedynie taki, ze musisz nagrac wszystko sam, nie mozesz wykorzystac w Twoim nagraniu juz gotowych dziel czy ich fragmentow.
Dokładnie.
Prawa majatkowe wygasaja z upływem lat 70 więc jak najbardziej Bach sie kwalifikuje
i możesz sobie robić z jego twórczościa co chcesz.
Pamiętaj jednak żeby mimo wszystko zaznaczyć że jest to np. Bacha ponieważ prawa osobiste nie wygasają nigdy.
Oneman ma rację też co do nagrań. Wszystko musi isc oryginalnie od Ciebie bo jeżeli wykorzystujesz jakieś nagranie to wchodzisz w prawa pokrewne - w tym przypadku fonogramu i artystów wykonawców
Prawa majatkowe wygasaja z upływem lat 70 więc jak najbardziej Bach sie kwalifikuje

Pamiętaj jednak żeby mimo wszystko zaznaczyć że jest to np. Bacha ponieważ prawa osobiste nie wygasają nigdy.
Oneman ma rację też co do nagrań. Wszystko musi isc oryginalnie od Ciebie bo jeżeli wykorzystujesz jakieś nagranie to wchodzisz w prawa pokrewne - w tym przypadku fonogramu i artystów wykonawców
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam