Dwie instalki WinXP a prawo
Wlasnie..., jak to dokladnie jest. Byl kiedys artykul na lamach EiS, o optymalizacji systemu Windows XP, oraz instalcji jednego systemu, dwa razy na tym samym kompie. Czy prawo sie zmienilo od tamtej pory?, bo mozna bylo przeczytac w tamtym artykule, iz instalacja jednej kopi systemu dwa razy na jednym komputerze nie koliduje z licencja...- a tu??? Wykonalem telefon do Microsoftu i pani z przyjemnym glosikiem oznajmia mi ze to nie prawda i ze jest to wbrew zawartej licencji dolaczonej do oprogramowania. Nastepnie dodala, ze jesli chce miec w komputerze dwa systemy na dwuch HDD (np. jeden roboczy, a drugi do sieci i prac biurowych), to musze zakupic nastepna kopie systemu. Mam prosbe, jesli ktos bedzie wiedzial jak to z tym dokladnie jest, to prosze o wypowiedzi, i mam nadzieje ze redakcja tez sie odniesie do mojego zapytania (no chociazby na podstawie opublikowanego atykulu). Pozdrawiam.
Re: Dwie instalki WinXP a prawo
Dodam tylko, ze sprawa dotyczy systemu w wersji OEM. Moze to jest gwozdziem do trumny w tym wypadku..., ale w artykyle EiS nie bylo mowy o wesji jaka mozna inastalowac dwa razy - OEM&BOX.
W sytuacji o której mówisz nie maja niestety zastosowania przepisy art 23 PrAut (dozwolony uzytek chronionych utworów), w grę wchodza przepisy szczególne czyli art 74-77 (które dodatkowo wyłączają 23)
No i pani z Microsftu miała rację...Wiem, jest to mało życiowe i w takich sytuacji niemal sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem.
Przepis wyraźnie stanowi że istnieje mozliwosc sporządzania kopii programu jednak ta kopia nie może byc równocześnie używana z oryginałem...Żaden z ustawodawców nie pomyślał jednak o takiej sytuacji jak Twoja....
Oczywiście jeżeli licencja przy innych programach komputerowych może stanowic inaczej i mozna korzystac w taki sposób jak opisujesz. W przypadku Microsoft niestety jak widać jest jak jest
Dodam jeszcze jedno. Sytuacja ta w postepowaniu sądowym nie jest sytuacja przegraną. Podkreślaja to jedne z największych autorytetów w kraju z dziedziny prawa autorskiego. Dodatkowo, ustawa z 1994r. jest w całości dosc przestarzała i w takiej sytaucji mozna podciągnąć działania Microsoft pod wiele innych przepisów, z antymonopolistycznymi włącznie (chociaż to juz formalnie naciągnięcie). Pytanie tylko kto ma większą siłę ognia...Szary uzytkownik czy moloch (pytanie retoryczne...)
No i pani z Microsftu miała rację...Wiem, jest to mało życiowe i w takich sytuacji niemal sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem.
Przepis wyraźnie stanowi że istnieje mozliwosc sporządzania kopii programu jednak ta kopia nie może byc równocześnie używana z oryginałem...Żaden z ustawodawców nie pomyślał jednak o takiej sytuacji jak Twoja....
Oczywiście jeżeli licencja przy innych programach komputerowych może stanowic inaczej i mozna korzystac w taki sposób jak opisujesz. W przypadku Microsoft niestety jak widać jest jak jest
Dodam jeszcze jedno. Sytuacja ta w postepowaniu sądowym nie jest sytuacja przegraną. Podkreślaja to jedne z największych autorytetów w kraju z dziedziny prawa autorskiego. Dodatkowo, ustawa z 1994r. jest w całości dosc przestarzała i w takiej sytaucji mozna podciągnąć działania Microsoft pod wiele innych przepisów, z antymonopolistycznymi włącznie (chociaż to juz formalnie naciągnięcie). Pytanie tylko kto ma większą siłę ognia...Szary uzytkownik czy moloch (pytanie retoryczne...)
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
- stevelukather
Pani bzdury opowiada,postaw sobie na jednym dysku na dwoch partycjach 2 x Win XP i wtedy bedzie zgodnie z prawem a na drugim dysku zapisuj dane co i tak powinno miec miejsce.Po drugie,jesli to jest nielegalne,to dlaczego tydzien temu postawilem koledze 2 systemy w jednym kompie i obydwa sie zarejestrowaly przez internet?
[addsig]
[addsig]
- stevelukather
.... 2 systemy w jednym kompie i obydwa sie zarejestrowaly przez internet?
...
Oczywiscie z jednej i tej samej plyty instalacyjnej....
[addsig]
...
Oczywiscie z jednej i tej samej plyty instalacyjnej....
[addsig]
... tydzien temu postawilem koledze 2 systemy w jednym kompie i obydwa sie zarejestrowaly przez internet?
Odradzam ten sposób
Blokowana jest aktywacja internetowa !
Dwie instalki są niezgodne z licencją M$, nawet o tym było chyba tutaj na forum. Nieważne czy OEM czy BOX.
Odradzam ten sposób

Blokowana jest aktywacja internetowa !
Dwie instalki są niezgodne z licencją M$, nawet o tym było chyba tutaj na forum. Nieważne czy OEM czy BOX.
No i wlasnie, jednak dochodzimy do wniosku, ze nie jest zgodny z prawem taki zabieg, instalacji jednej kopii systemu dwa razy, na jednej maszynie, iiiiiiiiiiiiii podczas rozmowy telefonicznej z Microsoft'em, powolalem sie na w/w przezemnie artykul z EiS i od razu mnie sprowadzono na ziemie, pytajac "...na co powolywalo sie pismo EiS, piszac ze tak mozna robic???..."- wlanie redakcjo, na co? A chodzi o (podam dokladnie) EiS luty 02/2003 "Windows XP w studiu muzycznym", stronka 30 "Dual Boot" i cytat "Instalacja dwuch systemow na jednym komputerze z jednej kopii jest zgodna z prawem - w danej chwili korzysta sie z jednego..." Czy mozna poprosic o odniesienie sie redakcji, do tego stwierdzenia - bo jak to rozumiec? Dzieki Wielkie.
...Przepis wyraźnie stanowi że istnieje możliwość sporządzania kopii programu jednak ta kopia nie może być równocześnie używana z oryginałem...
Jak to? kopia używana razem z oryginałem? Czy mozna jasniej...
Tak jak Pani z Microsoft-u mowila, posiadanie 2 kopii systemu jest nielegalne.Co wiecej, nie mozna posiadac jakiejkolwiek kopii systemu (przynajmniej tak bylo jakis czas temu):na plycie na dysku i innych nosnikach.
Pewnie zadacie pytanie co bedzie jezeli wasz oryginalny nosnik ulegnie zniszczeniu?
Otoz nalezy zaopatrzyc sie w nowy Oczywiscie warunkiem uzywania tegoz nosnika jest posiadanie licenciji z naklejka, a naklejka MUSI byc naklejona na komputerze,oraz dowod zakupu.
Tez nie wiem jak jest teraz ale kiedys mozna bylo posiadajac Windowsowego BOXa druga kopie instalowac na notebooku.Ale to chyba bylo przy win 98.
Pewnie zadacie pytanie co bedzie jezeli wasz oryginalny nosnik ulegnie zniszczeniu?
Otoz nalezy zaopatrzyc sie w nowy Oczywiscie warunkiem uzywania tegoz nosnika jest posiadanie licenciji z naklejka, a naklejka MUSI byc naklejona na komputerze,oraz dowod zakupu.
Tez nie wiem jak jest teraz ale kiedys mozna bylo posiadajac Windowsowego BOXa druga kopie instalowac na notebooku.Ale to chyba bylo przy win 98.
Przykro mi, ale pani z "Małymiękki" ma niestety rację. Przede wszystkim liczy się to, co jest zawarte w licencji i tego trzeba przestrzegać, bo na to się wyraziło zgodę. Przykład z mojego podwórka: używam Sonara - i mogę go zainstalowac tylko raz, bo tak się z Cakewalkiem umówiłem. Native Instruments mogę instalowac bodaj 3 razy - i też wynika to z umowy między nami. A że umowa jest narzucona z góry i nie podlega negocjacji - cóż....