Twoja wytwórnia płyt audio cd...

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
Mruczasss
Twoja wytwórnia płyt audio cd...

Post autor: Mruczasss » czwartek 16 lut 2006, 20:04

Witam wszystkich muzykalnych muzyków;)

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad wydaniem kilku plyt audio poniewaz materialu uzbieralem juz naprawde sporo, ale mam watpliwosci co do tego aby wydawac je u kogos. Spotkalem sie z roznymi opiniami tu na forum na ten temat, taki wydawca moze mowic ci prawde na temat tego ile plyt zostalo sprzedane i rozliczac sie z toba co do grosza ale... ludzie to ludzie i pieniadze lubia :)

Wpadlem wiec na pomysl aby samemu byc wydawca bedzie wtedy pewnosc co do tego ile plyt sie sprzedalo i czy sie sprzedaja czy sa naprawde totalnym kiczem;) Ale do rzeczy...

Co trzeba zrobic aby takie cos zalozyc? napewno trzeba to bedzie zarejestrowac ale co dalej? Co trzeba zrobic zeby uzyskac moje wymarzone oryginalne hologramowe naklejki na plyty ?

Prosze pomozcie mi w tym temacie chociaz mnie jakos nakierujcie bede wam naprawde b. wdzieczny za kazda sugestie:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
JanC

Re: Twoja wytwórnia płyt audio cd...

Post autor: JanC » czwartek 16 lut 2006, 21:21

1) Rozpoczęcie działalności gospodarczej, żeby jakikolwiek dystrybutor/sklep mógł od Ciebie kupić płyty.

2) Zarejestrowanie materiału w ZAiKSie (oni dają hologramy do naklejenia na płyty)

3) Wyprodukowanie płyt

4) Znalezienie kogoś kto kupi ;) najlepiej dystrybutora, ten weźmie w komis i jak sprzeda to odprowadzi Ci należność.

To wszystko oszczędza Ci tylko marżę wydawcy, a raczej dostajesz ją Ty... Zastanów się dobrze czy warto, bo szkoda wysiłku jeśli potem się okaże że płyt nie będzie w żadnym sklepie, bo oni biorą tylko od większych dystrybutorów, a Ci współpracują z wydawnictwami które mają już jakiś dorobek, a z nową twarzą mogą nie chcieć...

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 16 lut 2006, 21:54

bedzie wtedy pewnosc co do tego ile plyt sie sprzedalo i czy sie sprzedaja czy sa naprawde totalnym kiczem;) Ale do rzeczy...

Hmmm, może to będzie trochę off-topic, ale ilość sprzedanych płyt nie musi być proporcjonalna do wartości artystycznej

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 16 lut 2006, 22:46

...1) Rozpoczęcie działalności gospodarczej, żeby jakikolwiek dystrybutor/sklep mógł od Ciebie kupić płyty.

Jako taka dzialanosc gospodarcza mam, trzeba bedzie jedynie dopisac jeszcze ze zajmuje sie produkcja plyt audio. Tak to na moj chlopski rozum mysle ze da rade to jakos zrobic.

2) Zarejestrowanie materiału w ZAiKSie (oni dają hologramy do naklejenia na płyty)

Mam przed soba forumlarz z ZaiKsu. Wychodzi z tego ze jezeli na plycie

bedzie np. 12 utworow to do kazdego utworu trzeba bedzie wypelnic osobny forumlarz. Musza byc w nim zawarty zapis nutowy danego utworu. Okey ale co jezeli w danym utworze zostaly uzyte sample z innych utworow ale krotkie 2 sekundowe i zostaly tak pozmieniane ze nie w ogole nie przypominaja oryginalu skad zostaly wyciete? Co jezeli bazuje sie na samplach? Wtedy nut im raczej nie podam... A przeciez istnieja zespoly ktore bazuja wlasnie na takiej metodzie kreacji dzwieku. I ostatnie pytanie: ile placi sie za taka usluge i wydanie hologramow?

4) Znalezienie kogoś kto kupi ;) najlepiej dystrybutora, ten weźmie w komis i jak sprzeda to odprowadzi Ci należność.

Tu mysle bedzie najwiekszy problem, nie licze na wysoka sprzedaz.

Ale zawsze bedzie mozliwosc sprzedania tego w legalny sposob i z hologramem.

Po przeczytaniu twojego posta o wiele lepiej widze juz co mam robic za co bardzo dziekuje;)

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

tasmy

Post autor: tasmy » czwartek 16 lut 2006, 22:56

Mam przed soba forumlarz z ZaiKsu. Wychodzi z tego ze jezeli na plycie

bedzie np. 12 utworow to do kazdego utworu trzeba bedzie wypelnic osobny forumlarz. Musza byc w nim zawarty zapis nutowy danego utworu. Okey ale co jezeli w danym utworze zostaly uzyte sample z innych utworow ale krotkie 2 sekundowe i zostaly tak pozmieniane ze nie w ogole nie przypominaja oryginalu skad zostaly wyciete? Co jezeli bazuje sie na samplach? Wtedy nut im raczej nie podam... A przeciez istnieja zespoly ktore bazuja wlasnie na takiej metodzie kreacji dzwieku. I ostatnie pytanie: ile placi sie za taka usluge i wydanie hologramow?

Sample najlepiej clearowac. Mozna uniknac klopotow. Muzyka to muzyka - czyli do zapisania na nutach. Musisz oddac komus swoje rzeczy do rozpisania na nuty.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 16 lut 2006, 23:06

Zacznijmy może od tego że ZAiKS nie ma nic a nic wspólnego z hologramami. Hologramy to dzieło ZPAV (związek producentów audio-video). Żeby dostać hologram twoja firma musi być członkiem ZPAV, a zapewniam że nie jest łatwo nim zostać. Jakiś czas temu wymagali m.in. żeby nowy producent dostał poręczenie od dwu innych producentów będących już członkami ZPAV i masę innych dziwadeł.

Sprawdz na stronach ZPAV co teraz tam się dzieje.

Poza tym hologramy to pestka, prawdziwy kłopot że ZPAV ma u nas monopol na kody ISRC.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 16 lut 2006, 23:18

http://www.zpav.pl/

http://www.zpav.pl/dla_producentow.asp?page=hologramy&lang-pl

http://www.zpav.pl/dla_producentow.asp?page=isrc&lang=pl

wygląda na to że jest nieco lepiej, można dostać hologram i ISRC bez członkostwa w ZPAV

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 16 lut 2006, 23:56

Może pomyśl o zdobyciu doświadczeń na tym polu:

International Young Music Entrepreneur of the Year (IYMEY) to nowy konkurs stworzony przez British Council z myślą o młodych, kreatywnych osobach pracujących w polskim sektorze muzycznym, chętnych by rozwijać swoje umiejętności i potencjał.

info: http://www.britishcouncil.org

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 17 lut 2006, 10:24

Jeśli jest jakiś wydawca, który chce wydać Twój materiał to radziłbym pierwszy produkt powierzyć jemu, a samemu wydać drugą. Zyskasz na jakiejś promocji. Na pierwszej płycie zareklamuj swoją stronę internetową i potem będzie zdecydowanie łatwiej. Chodzi o to, żeby zwróciły się przynajmnjiej koszty tłoczni. Poza tym jeśli Ty będziesz producentem możesz mieć lepsze warunki. Poczytaj o tym kilka nr wstecz w EiS.

pozdrowienia.

p.s. jakie są minimalne koszty tłoczenia płyt? Wiem, że jednostkowo to jest niewiele, ale ile minimalnie trzeba zamówić?
drummer

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » piątek 17 lut 2006, 12:21

...Jeśli jest jakiś wydawca, który chce wydać Twój materiał to radziłbym pierwszy produkt powierzyć jemu, a samemu wydać drugą. Zyskasz na jakiejś promocji. Na pierwszej płycie zareklamuj swoją stronę internetową i potem będzie zdecydowanie łatwiej. Chodzi o to, żeby zwróciły się przynajmnjiej koszty tłoczni. Poza tym jeśli Ty będziesz producentem możesz mieć lepsze warunki. Poczytaj o tym kilka nr wstecz w EiS.

pozdrowienia.

p.s. jakie są minimalne koszty tłoczenia płyt? Wiem, że jednostkowo to jest niewiele, ale ile minimalnie trzeba zamówić?...

minimum 500 sztuk najczesciej. Glass master kosztuje ok 200 Euro + ok. 1 zl za plyte + oczywiscie okladki. i to jest najdrozsze bo wychodzi jakies 2 tys za 500 sztuk plus inne koszta, gafik, naswietlanie itp. wychodzi jakies 5 tys przy nakladzie 500 sztuk. Przynajmniej tak jest w Warszawie.

pzdr

t

ODPOWIEDZ