Potwierdzenie legalności oprogramowania

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Potwierdzenie legalności oprogramowania

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 09:49

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 09:53

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 15 gru 2006, 09:55

aha....byłbym zapomniał: to absolutne NIEPRAWDA, że faktura traci ważność po pięciu latach. Nie istnieje w RP przepis o tym mówiący. Nie istnieje w RP w ogóle przepis mówiący o terminie w jakim można dokumenty handlowe niszczyć. To co w powszechnej opinii pokutuje jako "5 letni termin ważności faktury" to tak naprawdę hiperszeroka intrepretacja przepisów KPA i Ordynacji Podatkowej, które mówią, że dany organ nie może wydać żadnej decyzji w sprawie jeśli od czasu, który jest badany upłynęło 5 lat. Co to oznacza? To oznacza tylko jedno: że jeśli miałem brud w swoich papierach i minęło już 5 lat to moge się już konsekwencji urzędowo/decyzyjnych nie obawiać, bo Urząd nie jest w stanie wydać decyzji. Tylko tyle. Nie oznacza to wcale, że faktura którą mam, a która ma np 15 lat nie jest ważna. Jest ważna i moge się nią posłużyć jako dowodem. Jeśli ją wyrzucę to zrobię sobie kuku bo to jest dowód potwierdzający fakt korzystny dla mnie - po co mam ją wywalać? Wywalajcie te, których się obawiacie - to Wam wolno.
A tak na marginesie te "5 lat" może wyłonić się nawet po wielu latach i rozpocząć swoje "drugie życie"....jeśli to my powołamy się na dowody pochodzące z "przedawnionego" okresu. Prosze mi wierzyć - to jest możliwe.
pozdrawiam
[addsig]
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 15 gru 2006, 10:02

Proponuję wprowadzić... podatki od podatków!
===========
Po co? Przecież to już istnieje. Wystarczy prześledzić sposób opodatkowania paliwa:
1. Cena fabryczna paliwa
2. Podatek akcyzowy
3. Podatek VAT

a gdzieś po drodze jeszcze są wkalkulowane podatki drogowe. Więc VATem (podatkiem) mamy opodatkowną akcyzę (podatek) i podatki drogowe...genialne nie?

A wyobrażmy sobie Ziutka co kupił sobie denacik i w parku popija...powinien dopłacić akcyzę do wódczanej wersji akcyzy...bo użył denacik niezgodnie z jego przeznaczeniem.....

w wesołym kraju żyjemy....
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 10:03

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:29 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 10:15

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:29 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 10:31

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 15 gru 2006, 10:39

Podejrzany i oskarżony ma większe prawa (nie musi zdradzać hasła), niż ty przy rewizji (musisz hasło zdradzić pod groźbą kary). I jak ci karę dadzą, to staniesz się oskarżonym (np. za utrudnianie śledztwa) i już... hasła nie musisz zdradzać. A jak przy rewizji zdradzisz hasło, a masz piraty, to i tak cię oskarżą. A jeśli piratów nie masz, to z jakiej racji musisz zdradzać hasło (więc na jakiej podstawie jesteś w ogóle podejrzany)? ...
Jedyne wyjście to "doznać szoku" i zapomnieć hasła. Oczywiście próbować, podawać różne jego wersje zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą....ale wie pan, policja w moim domu, stres, tyle pinów w życiu do zapamiętania, haseł, kodów, PUK'ów...pomieszać się może w normalnej sytuacji a cóż dopiero w towarzystwie wrogo nastawionych urzędników....każdy by się zdenerwował......

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 10:41

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:30 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » piątek 15 gru 2006, 12:34

Hm.. co się tyczy tematu wątku - chłopaki, czy wyście naprawdę nie kupili żadnego programu, że tak gdybacie? Czy więzienia w tym kraju są pełne (lub komornicy żyją głównie z)gości, którzy robili kasę na legalnym sofcie, ale policjant się pomylił?

Sorry, to już drugi wątek na ten temat w krótkim czasie i całość znowu skupia się głównie na tym, jak tu przycwaniaczyć, a nikt nie napisał, że jak do niego zapukają to ich z uśmiechem wpuści, pokaże pólkę z pudełkami od programów i jeszcze zagadnie, że się cieszy z takiej akcji, bo może dzięki temu wyeliminują z rynku chociaż paru szczylków robiących za ćwierć darmo na piratach reklamówki, strony www czy co tam jeszcze.

Sądzę, że nikt, kto pracuje legalnie nie myśli o takich pierdołach jak wizyta BSA czy co to tam jest. Co do faktur: jak kupuję w sklepie, to zawsze dostaję fakturę, więc w czym problem? Jak kupuję w necie(włącznie downloadem mikro-wtyczek) - zawsze w czasie(i po) transakcji mam możliwość wydrukowania rachunku (wcześniej pytają, czy jesteś firmą, czy osobą prywatną), no i w mailu i tak dostajesz link do tego rachunku - w czym problem?
Kupiłem też soft na Allegro - zdrukowałem sobie stronę z potwierdzeniem zakupu, soft zarejestrowałem na siebie i nie zamierzam się przejmować. Od kolegów programów nie "dostaję"

Pozdrawiam wszystkich i życzę umiejętności nazywania rzeczy po imieniu
bębniarz

ODPOWIEDZ