Partia Piratów

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
wishmaster
Re: Partia Piratów

Post autor: wishmaster » środa 22 sie 2007, 20:20

Evil nine - restless...
3 minuty z hakiem czekalem az intro sie skonczy i zacznie sie kawalek.
Po 3 min. dalem se spokoj z ta kapelka
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » środa 22 sie 2007, 20:24

...Evil nine - restless...
3 minuty z hakiem czekalem az intro sie skonczy i zacznie sie kawalek.
Po 3 min. dalem se spokoj z ta kapelka ...
Nie rozumiesz filozofii break'ów i tyle a poza tym to jest instrumental version

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » środa 22 sie 2007, 20:24

ahaaaa...

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » środa 22 sie 2007, 20:28

...ahaaaa... ...
Koleś posłuchaj reszty zanim zaczniesz się wypowiadać a przedtem pochwal się soją tworczością

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » środa 22 sie 2007, 20:28

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 sie 2007, 20:42

moze i audio factory to bedzie mialo tylko za ile ??za 200 pln(bo tak nalezy brac pod uwage stosunek cen do zarobkow) czy za 200 euro.....

i tu lezy kazdy poroniony pomysl

co do programow to wiele z nich ma lepsze czy gorsze brzmienia - nie wiem jak ableton ale sonar czy flstudio ma juz cos...trzeba reszte ukrecic a jak ktos chce wiecej to cos zawsze znajdzie.....nawet darmowego

dlatego lubie sprzet - placi sie owszem ale za cos co odrazu gra nieporownywalnie lepiej niz 3/4 vsti.......pomijam tysiac razy milsza obsluge gdzie uwaga skupia sie na tym co sie tworzy a nie na okienkach z debilnymi nieraz grafikami

a majac dostep do mpc 4k przegrzebalem wszystko softwarowe co mozna bylo podlaczyc........
a wystarczyl glupi trrack by praca stala sie przyjemna..........mimo przerabanej edycji w korgu.....

no ale technika prze do przodu - nie mozemy zatrzymywac sie na cwiercinteligentnych zabepieczeniach czy nic nie wartym drm(jak odtworzysz to nagrasz perfekt - przynajmniej ja na emu bit do bitu)....
nie mozemy polegac na gownianym prawie ktore bylo dobre 10 lat temu - swiat sie zmienia - albo ktos nadarza albo robi z siebie idiote vide RIAA pozywajac dzieci badz babcie czy nasze twardoglowe organizacje nie bedace na czasie zupelnie........
zreszta w niejednej wytworni kilka kwestii jakie pokazalem zszokowaly ale zaraz pokawil sie usmiech na twarzy - o to sciagne serial :))))))

dla mnie walka z wiatrakami - jesli juz teraz nie pojdzie sie na reke to zadne prawo tego nie uratuje bo ludzie i tak beda to mieli w dupie(nazywajmy sprawy po imieniu)

microsoft swoje zarabia mimo ze 3/4 uzytkownikow windowsa jedzie na piratach..........i jakos strasznie nie narzeka.........
podoba mi sie tez podejscie valve gdzie demo wiekszosci gier spokojnie siesciaga i mozna pograc i zakupic za grosze przez neta - niestety karty kredytowe ktore sa wielka porazka...........
i dziesiatki innych przykladow....

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » środa 22 sie 2007, 20:48

Zbynia zgadzam się z tobą w 100% Trzeba iśc do przodu, wszystko będzie ok.

swiezak

Post autor: swiezak » czwartek 17 lip 2008, 14:40

Wstęp:

Może jestem szurnięty, ale zapożyczyłem się na brzmienia East West i nie żałuję. Zarabiam praktycznie poniżej średniej krajowej. Nie kombinuję jak coś piracko zdobyć, tylko gdzie taniej kupić i ostrożniej dysponuję pieniędzmi i wolę nie dojeść a odłożyć na kolejny zakup (ostro oszczędzam, ale bez szkody dla zdrowia ;). Swojego Rolanda A-37 (w doskonałym stanie, na marginesie mówiąc) kupiłem na Allegro za 630PLN. Myślę poważnie o muzyce, bo to moja pasja, chociaż - jak widać po podpisie - na MIDI i DAW znam się ciągle bardzo słabo. Kończy mi się za tydzień trial Sonara 7 i przechodzę na Reapera, póki nie uzbieram. Itd itd.

Rozwinięcie:

Nie uprawiajmy relatywizmu moralnego. Piractwo to zawsze będzie kradzież. Przeznaczeniem każdego towaru komercyjnego jest przysporzenie zysku jego wytwórcy, który zainwestował, zatrudnił sztab ludzi, wydał ogromne pieniądze na reklamę itd. Rozpatrywanie kwestii w innych kategoriach chyba zawsze sprowadzi się do retoryki Kalego.

Pointa:

Można legalnie. Trzeba chcieć. Jako osoba z poważną niewydolnością serca i ograniczeniami na rynku pracy, a co za tym idzie, także ograniczeniami finansowymi mowię Wam - można. To wszystko kwestia priorytetów i zmiany optyki.

W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

swiezak

Post autor: swiezak » czwartek 17 lip 2008, 14:42

A DAW jesli kupię to na pewno nie w Polsce. Przy odrobinie zachodu ściągnę z zachodu. Jest połowę taniej.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » czwartek 17 lip 2008, 15:49

Przede wszystkim mentalność, a nie wysokie ceny są problemem. Ostatnio zrobiłem doświadczenie - czy można zrobić nagranie na darmowych (tudzież ewaluacyjnych wersjach). I można, nie jest to ideał, ale tylko trochę chęci. Trochę szukania, które daje dobre doświadczenie, bo człowiek wtedy dużo porównuje, wyrabia swoje zdanie, zaczyna wiedzieć czego naprawdę potrzebuje, a co jest tylko zachcianką, którą łatwo zrealizować poprzez piractwo. A jeżeli takie rzeczy jak Reaper są dostępne za grosze wręcz, to już tylko lenistwo lub złe nawyki.

Popatrzcie na kurs dolara, euro czy funta i na spadające ceny może nie jest to duża dynamika, ale soft i sprzęt jest tańszy.
Jeśli nie zmieni się mentalność ludzi to, żadne prawo nie pomoże.

ODPOWIEDZ