Godzina pracy studia - jaki podatek?
A w/g jakiej stawki podatku dochodowego wyszły te miliardy PLN?...
W sprawozdaniach finansowych, z których zaczerpnąłem te dane nie było to podane.
Re: Godzina pracy studia - jaki podatek?
W sprawozdaniach finansowych, z których zaczerpnąłem te dane nie było to podane....
19% oczywiście - bo tyle wynosi jedyna stawka podatku dochodowego od osób prawnych.
Z tego wnioski płyną oczywiste:
1. Biedniejsi (przedsiębiorcy i pracownicy) płacą podatek 19% (bo tyle zarabiają)
2. Nieco bogatsi przedsiębiorcy płacą 19% (bo nie są głupi i wybierają podatek liniowy 19%, który już dziś istnieje)
3. Nieco bogatsi pracownicy płacą 19, 30, 40% w zalezności od wysokości zarobków (bo nie mają innego wyjścia)
4. Bogaci przedsiębiorcy jak tylko stają się bogaci rezygnują z działalności na własny rachunek i tworzą spółki prawa handlowego - tym samym zaczynają płącić podatek 19% od osób prawnych
5. Istniejące już dziś spółki prawa handlowego (sp.oo, SA) płacą podatek od osób prawnych 19%
6. Uzyskujący dochody z dywidend z tych spółek płacą 19% podatku zryczałtowanego
7. Uzyskujący dochody z kapitałów pieniężnych płacą 19% podatku
czy coś więcej trzeba to tłumaczyć?
pozdrowienia
19% oczywiście - bo tyle wynosi jedyna stawka podatku dochodowego od osób prawnych.
Z tego wnioski płyną oczywiste:
1. Biedniejsi (przedsiębiorcy i pracownicy) płacą podatek 19% (bo tyle zarabiają)
2. Nieco bogatsi przedsiębiorcy płacą 19% (bo nie są głupi i wybierają podatek liniowy 19%, który już dziś istnieje)
3. Nieco bogatsi pracownicy płacą 19, 30, 40% w zalezności od wysokości zarobków (bo nie mają innego wyjścia)
4. Bogaci przedsiębiorcy jak tylko stają się bogaci rezygnują z działalności na własny rachunek i tworzą spółki prawa handlowego - tym samym zaczynają płącić podatek 19% od osób prawnych
5. Istniejące już dziś spółki prawa handlowego (sp.oo, SA) płacą podatek od osób prawnych 19%
6. Uzyskujący dochody z dywidend z tych spółek płacą 19% podatku zryczałtowanego
7. Uzyskujący dochody z kapitałów pieniężnych płacą 19% podatku
czy coś więcej trzeba to tłumaczyć?
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Uzyskujący dochody z kapitałów pieniężnych płacą 19% podatku
Jest Cypr albo Slowacja
Jest Cypr albo Slowacja

- Tasiorowski
Z biurem mam umowę, która opiewa na ODPOWIEDZIALNOŚĆ BIURA. Wybrałem tę metodę, bo po prostu nie chce mi się biegać do US co chwila, ewidencjonować faktur itp. Co do studia to większość z was pewnie już trochę w tym siedzi, a my dopiero 2 miesiące istniejemy. Nie wszyscy u nas jeszcze wiedzą, że istniejemy, ale na szczęście wczoraj dostałem maila z rezerwacją na CAŁY LIPIEC
więc chyba będziemy żyć... Wracając do tematu podatków - Pracowałem swego czasu w SA na stanowisku, które... wszystko wiedziało, bo wszystkie dokumenty, wizyty i audyty przechodziły przeze mnie. Osobiście woziłem gości na audyt, załatwiałem dokumenty firmowe itp. I z doświadczenia wiem, że wysiłe księgowych rozkładał się po 50% na zaniżenie podatków i 50% na.... maksymalizację wyników ( IMHO nieraz wirtualnych ). I tak na przykład zatrudnili osoby niepełnosprawne, za co mieli duże zniżki w zusie, zakupili noiwe biureczka dla nich itd. Dokładnie nie widziałem akurat tego sprawozdania, ale tam jakoś w cholerę mniej zapłacili. A Ci niepełnosprawni generalnie tylko mieli przychodzić i pomagać przy kserowaniu i kopertowaniu. Tak sobie radzą. W ogóle moim zdaniem podatek jest rzeczą bezprawną. Żyjemy w demokratycznym świecie i jeśli 90% społeczeństwa nie chce podatków, to powinni je znieść. To wszystko jest fikcją, a im więcej drą w PE ryje o wolności i demokracji, tym bardziej mam wrażenie że to dla picu... W końcu kto najgłośniej krzyczy ŁAPAĆ ZŁODZIEJA ?? SAM ZŁODZIEJ... WMIESZANY W TŁUM...

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
a teraz z innej beczki, jak wyglada, jak firma ksiegowa sama zrobic nam cos zle, kto za to wtedy beknie w przypadku kontroli ?
pytam gdyz nie wiem jak wygladaja takie umowy, i na kim spoczywa wtedy odpowiedzialnosc.
więc jest tak: ustawa nakazuje każdemu z biur ubezpieczyć się od błędu. z tego co wiem jakoś tak połowa tych mniejszych nie ma takiego ubezpieczenia, bo w w/w ustawie jest to dość mgliście przedstawione i są jakieś niezgodności z innymi ustawami... dalej idąc... nawet przy umowie z biurem (nie wyobrażam sobie współpracy bez), US w 90% przypadków ukarze podatnika, a nie biuro i wtedy zostaje droga prawna, czyli powództwo cywilne (trza owe biuro pozwać)...
devil- co do twojego prowadzenia książki: faktycznie przy najprostszych operacjach można zaryzykować samodzielne wpisy i wierzę, że radzisz sobie z tym, ale uwierz; powinieneś poprosić jakąś księgową o jednorazowe sprawdzenie twojej książki i albo ona poprawi ci błędy, albo potwierdzi poprawne jej prowadzenie.
faktycznie; moja żona prowadzi dość duże biuro księgowe i z 30 klientów, którzy prowadzili sami kniżke, a potem przyszli do biura, żaden nie miał bezbłędnych wpisów...
dodam, że moja żona pokrywa kary nałożone przez US na klienta w przypadku winy powstałej w biurze; na szczęście są to sporadyczne przypadki.
i dla jasności: nie lobbuje tu na rzecz biur... dobre biura roboty mają w brud, tak jak i dobre (nie za drogie) studia nagrań.
w razie jakichś skomplikowanych problemów księgowych służę bezpłatną pomocą na priv.
pozdro
krzysiek
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
dobre biura roboty mają w brud
==========
chyba raczej w bród...;-)
offtop się zrobił straszny, ale ani studia ani biura (również rachunkowe) nie różnią się w jednej kwestii ani na ciut ciut: sugestii klientów jest w bród, propozycji też, przekonywań lub "szantaży" z pozycji "ja płacę - ja wymagam" również.....ale odpowiedzialności klient to by się natychmiast pozbył jak tylko coś idzie nie tak po jego myśli. Wtedy nie ma żadnych wątpliwości w temacie "kto tu spartolił"
pozdr
==========
chyba raczej w bród...;-)
offtop się zrobił straszny, ale ani studia ani biura (również rachunkowe) nie różnią się w jednej kwestii ani na ciut ciut: sugestii klientów jest w bród, propozycji też, przekonywań lub "szantaży" z pozycji "ja płacę - ja wymagam" również.....ale odpowiedzialności klient to by się natychmiast pozbył jak tylko coś idzie nie tak po jego myśli. Wtedy nie ma żadnych wątpliwości w temacie "kto tu spartolił"
pozdr
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...