Zrzeczenie się praw majątkowych a tantiemy

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
oneman
Re: Zrzeczenie się praw majątkowych a tantiemy

Post autor: oneman » środa 10 gru 2008, 00:14

Dobra to spróbuję najprościej jak się da:

1 - Prawa autorskie są pierwotne i niezbywalne i tutaj nie ma problemów.

2 - Prawa majątkowe - je można sprzedać bez ograniczeń, pozbyć się zupełnie ale NIE MYLMY ICH Z TANTIEMAMI - to że nie mamy już prawa do utworu, nie możemy go rozpowszechniać, kopiować itd nie oznacza że nie możemy czerpać tantiem. Tantiemy przysługują nam ZAWSZE. Czy sprzedajemy prawa majątkowe czy udzielamy licencji. Koniec kropka

Czy to już jest jasne? ...

I znowu się mylisz i znowu mieszasz pojęcia. Niezbywalne są tylko autorskie prawa osobiste, które na zawsze pozostają przy twórcy.

Autorskie prawa majątkowe można sprzedać/oddać. Piszesz, że mozna pozbyc się tych praw zupełnie a w nastepnym poście piszesz, że tylko częściowo. Tak więc mieszasz i to bardzo.
Więc tłumaczę, że autorskie prawa majątkowe można oddać w całości, nic nie stoi na przeszkodzie by odstąpić/sprzedać autorskie prawa majątkowe w stu procentach.

WNIOSKI: TANTIEMY SĄ NIEZBYWALNE I ZAWSZE POPRZEZ ZAIKS MOŻEMY SIĘ O NIE UPOMINAĆ. DOTYCZY TO KAŻDEGO, BEZ WYJĄTKU, ARTYSTY.

Z tantiemami związane są prawa pokrewne opisane w Art. 85, 86, 87 Pr. Aut.
Art.86.3 Pr. Aut. mówi: w przypadku nadawania lub publicznego odtwarzania wykonania za pomoca wprowadzonego do obrotu egzemplarza, artyście wykonawcy przysługuje prawo do stosownego wynagrodzenia.
Przepis ten daje artyście możliwość ubiegania się o wynagrodzenie z tytułu grania jego utworów np w radiu.
Jednak umowy konstruowane są w sposób perfidny. W umowie zazwyczaj napisane jest, że twórca oddaje autorskie prawa majatkowe oraz prawa pokrewne. Jeśli więc prawa pokrewne odpowiedzialne za uzyskiwanie tantiem są oddane to na jakiej podstawie artysta ma prawo się ubiegać owych tantiem? - nie ma prawa sie ubiegać. Pozbył się tych praw i zostaje na lodzie.

Tak więc Twoje wnioski są złe. Tantiem można się pozbyć podpisując niekorzystną umowę o przeniesieniu autorskich praw majątkowych.

Czas temu na forum EiS w tym temacie pojawił się problem z tantiemami. Jest tam zamieszczony przykład bardzo niekorzystnej umowy na mocy której artysta oddaje autorskie prawa majątkowe pozbywając się równocześnie prawa do tantiem - warto poczytać.

Osoba w ZAiKSie powiedziała prawdę - oddając autorskie prawa majątkowe mamy możliwość pobierania tantiem. Jednak w umowie musi być paragraf mówiący, że prawa pokrewne zostają przy artyście.

Tutaj natomiast jest umowa przedstawiona tłumaczowi* na mocy której także pozbywa się on autorskich praw majątkowych oraz praw pokrewnych - w punkcie 2.
* tłumacz czy muzyk to żadna różnica = artysta/twórca

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » środa 10 gru 2008, 01:35

Aby jeszcze doprecyzować.
Tantiemy mogą pochodzić z tytułu odtworzeń publicznych (radio, tv itp) bądź z tytułu praw mechanicznych (sprzedaż płyty, sprzedaż plików itp).

Za prawa mechaniczne odpowiadają autorskie prawa majątkowe - to prawa do obrotu handlowego dziełem. Oddając autorskie prawa mechaniczne pozbywamy się tantiem z tytułu sprzedaży płyty.

O tantiemach z odtworzeń publicznych pisałem wyżej.

W drukach ZAiKSowych mamy tabelę gdzie jest miejsce na wpisanie procentowych udziałów do wykonań publicznych oraz do praw mechanicznych. Pozbywając się autorskich praw majatkowych w mechanicznych będzie wpisane 0% a przy równoczesnym pozbyciu się praw z tytułu odtworzeń także będzie wpisane 0%

Wniosek wypełnia twórca bądź następca prawny. Następca prawny znaczy nabywca autorskich praw majątkowych. Tak więc wynika z tego, że twórca który sprzedał/oddał autorskie prawa majątkowe nie może wypełnić wniosku a tym samym dokonywać i decydować o podziałach procentowych.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 10 gru 2008, 15:44

Muszę przyznać, że jest to jeden z najlepszych wątków na forum EiS jakie czytałem od dłuższego czasu (w moim osobistym doczuciu oczywiście!). Osobom udzielającym się (wszystkim!) wielkie dzięki.

Mam jeszcze takie pytanie dot. "praw pokrewnych", czyli wszelkich tantiem przysługujących twórcy posiadającemu wszystkie prawa: ILE tak naprawdę można sumarycznie "wyciągnąć" od ZAiKSU i wszystkich organizacji (twórca jest jednocześnie wykonawcą)? Jaki jest mechanizm dystrybucji?

I ostatnie: z tego co się orientuję - członkostwo w zaiks nie jest wymagane do odbierania należnych tantiem. Jeśli tak, to czy mogę sprawdzić czy mam na koncie jakieś pieniądze do odebrania?

piszę, bo właśnie sobie uświadamiam, że w 2004 i 2005 roku przez jakiś czas w pewnej telewizji leciał krótki film z muzyką mojego autorstwa (do której mam pełnię praw - telewizja brała licencję na wyświetlanie). Jest o co walczyć? (telewizja o zasięgu ogólnopolskim, muzyki w sumie 12 minut ... )

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » środa 10 gru 2008, 18:35

...ILE tak naprawdę można sumarycznie "wyciągnąć" od ZAiKSU i wszystkich organizacji (twórca jest jednocześnie wykonawcą)? Jaki jest mechanizm dystrybucji?

Przy super korzystnej umowie z ZAiKSu można wyciągnąć 100% za publiczne i 100% za mechaniczne - ile to w złotych nie mam pojęcia. Trzeba sprawdzić tabelę stawek w ZAiKS. Tak samo w SAWP czy w STOART. Oczywiście minus prowizja na rzecz organizacji - może nawet dochodzić do 20%

Mechanizm dystrybucji? - nie mam pojęcia. Powinien być zamieszczony w regulaminie danej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

I ostatnie: z tego co się orientuję - członkostwo w zaiks nie jest wymagane do odbierania należnych tantiem. Jeśli tak, to czy mogę sprawdzić czy mam na koncie jakieś pieniądze do odebrania?

Możesz! Na stronach SAWP ( TUTAJ ) jest lista osób jakie nie odebrały tantiem. Tak samo na stronach STOART ( TUTAJ ) także jest lista osób jakie nie odebrały tantiem.
Identyczna lista musi być w ZAiKSie. Trzeba zadzwonić albo się udać do centrali czy przedstawicielstwa terenowego i zapytać.

... 2004 i 2005 roku przez jakiś czas w pewnej telewizji leciał krótki film z muzyką mojego autorstwa [...] Jest o co walczyć?

Oczywiście, że jest o co. Przecież to Twoje pieniądze.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » czwartek 11 gru 2008, 01:11

Musisz być członkiem ZAiKS by pobrać tantiemy ...

Chłopie, przestaw wypisywać głupoty.
Absolutnie nie trzeba być członkiem ZAiKSu by pobrać tantiemy. Ba, wcale utwór nie musi być zgłoszony do ZAiKSu by tantiemy się należały.

Wynika to z faktu, że ochrona przysługuje każdemu dziełu niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.

Aby udowodnić Ci, że wypisujesz głupoty poniżej przytaczam cytat ze strony ZAiKS w którym to wyraźnie napisano:
Na niektórych polach eksploatacji (w szczególności dotyczy to nadań radiowych, telewizyjnych oraz przekazów kablowych), Stowarzyszenie Autorów ZAiKS działa także jako prowadzący cudze sprawy bez zlecenia (negotiorum gestor) na rzecz twórców i ich następców prawnych, którzy nie powierzyli mu w zarząd swoich praw - tj. autorów, którzy nie są członkami ZAiKS-u, ani nie zgłosili utworów pod ochronę. Stowarzyszenie inkasuje, dzieli i wypłaca należne im wynagrodzenia autorskie, na zasadach identycznych z tymi, które stosuje w odniesieniu do członków i innych reprezentowanych przez siebie twórców.

źródło: oficjalna strona ZAiKS - rozdział "Niestowarzyszeni"

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 11 gru 2008, 01:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 04:26 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » czwartek 11 gru 2008, 02:56

A nie przedawnia się to czasem i nie zasila konta ZAIKS, jeśli pieniądze nie są odebierane przez trzy lata? No, może przez pięć. Tak jakoś słyszałem...

Ciekawe pytanie. Nie mam pojęcia ale zdroworozsądkowo myśląc to na jakiej podstawie miałoby się to przedawnić.
Czy jeśli przykładowo nie odbiera się emerytury (od listonosza - jak np. moja babcia) przez 5 lat, bo wyjechało się zagranicę to znaczy, że przepada ona (emerytura) na rzecz państwa (ZUSu)?
Nie mam pojęcia - trzeba sprawdzić regulamin wewnętrzny ZAiKS

ODPOWIEDZ