Miałem nadzieję, że cały wątek podniesie również drugi problem, na który niewiele osób zwróciło uwagę - mianowicie ceny w zależności od typu licencji!
Dlaczego ma nam robić różnicę, czy utwór jest na licencji przez tydzień, albo miesiąc? (pytanie prowokująco-retoryczne w pewnym sensie ;) )
O cenach minimalnych za utwory
Re: O cenach minimalnych za utwory
Jeśli to możliwe, chciałbym prosić aby wypowiedział się tutaj ktoś, kto produkuje/produkował muzę dla TV. Jak to wygląda w rzeczywistości. Czy łatwo jest wejść w ten biznes i od czego zacząć
Nie chcesz tego wiedziec jakie sa stawki w TVP
Ze zwyklej przyzwoitosci nie bede cytowal kwot bo to wola o pomste do nieba... Tak sobie czasem mysle - "Ty widzisz i nie grzmisz...?"... Swoja droga instytucja publiczna, ktora rzada od obywateli obowiazkowych opla abonamentowych by tymczasem okradajac z godnosci tworcow na boku kroic kokosy za emisje reklam - to tylko w Polsce jest mozliwe!
[addsig]

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Witam, byc może poniższe dane będą przydatne:
250 pln za 15 sek. jingiel reklamowy - ale w "hurcie" - około 5 w m-cu.
500 pln za "aranż" do tekstu i prymki
500 - 1500 pln za aranż studyjny od podstaw ( instr klawisz., wirtualne ).
Reszta to "cięzkie" negocjacje z producentem, realizatorem oraz zamawiającym.
Nie ma stowarzyszenia muzyków, które by normalizowało ceny za twórczość myzyczną - przynajmniej ja nie znam. Tak samo jak nie ma stowarzyszenia, które normalizuje ceny za wystepy, począwszy od weselno-dancingowych a skończywszy na koncertach uznanych artystów sceny polskiej.
Pozdrawiam i zachęcam do współpracy artystów muzyków.
ckip@op.pl
http://dancestudio.republika.pl
[addsig]
250 pln za 15 sek. jingiel reklamowy - ale w "hurcie" - około 5 w m-cu.
500 pln za "aranż" do tekstu i prymki
500 - 1500 pln za aranż studyjny od podstaw ( instr klawisz., wirtualne ).
Reszta to "cięzkie" negocjacje z producentem, realizatorem oraz zamawiającym.
Nie ma stowarzyszenia muzyków, które by normalizowało ceny za twórczość myzyczną - przynajmniej ja nie znam. Tak samo jak nie ma stowarzyszenia, które normalizuje ceny za wystepy, począwszy od weselno-dancingowych a skończywszy na koncertach uznanych artystów sceny polskiej.
Pozdrawiam i zachęcam do współpracy artystów muzyków.
ckip@op.pl
http://dancestudio.republika.pl
[addsig]
- midishiner
...Jeśli to możliwe, chciałbym prosić aby wypowiedział się tutaj ktoś, kto produkuje/produkował muzę dla TV. Jak to wygląda w rzeczywistości. Czy łatwo jest wejść w ten biznes i od czego zacząć
Ze zwyklej przyzwoitosci nie bede cytowal kwot bo to wola o pomste do nieba... Tak sobie czasem mysle - "Ty widzisz i nie grzmisz...?"... Swoja droga instytucja publiczna, ktora rzada od obywateli obowiazkowych opla abonamentowych by tymczasem okradajac z godnosci tworcow na boku kroic kokosy za emisje reklam - to tylko w Polsce jest mozliwe!
...
Śmiało, chcę wiedzieć. Czy gdybym wyłsłał 20 pomysłów w postaci wav. do telewizji, odsłuchali by to chociaż? np. czołówka do konkretnego programu.
Ja myślisz?

...
Śmiało, chcę wiedzieć. Czy gdybym wyłsłał 20 pomysłów w postaci wav. do telewizji, odsłuchali by to chociaż? np. czołówka do konkretnego programu.
Ja myślisz?

Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Czy gdybym wyłsłał 20 pomysłów w postaci wav. do telewizji, odsłuchali by to chociaż? np. czołówka do konkretnego programu.
Ja myślisz?
...
nie.
Ja myślisz?

nie.
- macandroll
......Jeśli to możliwe, chciałbym prosić aby wypowiedział się tutaj ktoś, kto produkuje/produkował muzę dla TV. Jak to wygląda w rzeczywistości. Czy łatwo jest wejść w ten biznes i od czego zacząć
...
Ja myślisz?
...
Jak byś wysłał do konkretnego produCENTA odpowiedzialnego za udźwiękowienie, konkretnego programu, to czemu miał by nie wysłuchać? Choć z czasem różnie, ale jeśli szuka...
Najwyżej pokazał by to swojemu kompozytorowi i powiedziałby co mu się podoba i co ma zawrzeć w kompozycji.
Rozumiem że chciałbyś wysłać darmową inspirację? :)
Oczywiście istnieje możliwość że producent odezwał by się, ale fakt faktem mało kto traci czas na pracę z amatorami, którzy pracują na "sharwerach". (oczywiście nie piję do nikogo) Co prawdda tak robią wszelcy asystenci, którym się np. nie chce i zwalają na kogoś podwykonastwo za 1/4 sumy.
Jeśli masz studio, portfolio, osiągnięcia i duży przerób to próbuj.
Jeśli nie, to raczej staraj sie o posadę asystenta u kogoś, kto tak pracuje lub szukaj menagera który wie do kogo dzwonić.
Ale do odważnych świat należy!

...
Ja myślisz?

Jak byś wysłał do konkretnego produCENTA odpowiedzialnego za udźwiękowienie, konkretnego programu, to czemu miał by nie wysłuchać? Choć z czasem różnie, ale jeśli szuka...
Najwyżej pokazał by to swojemu kompozytorowi i powiedziałby co mu się podoba i co ma zawrzeć w kompozycji.
Rozumiem że chciałbyś wysłać darmową inspirację? :)
Oczywiście istnieje możliwość że producent odezwał by się, ale fakt faktem mało kto traci czas na pracę z amatorami, którzy pracują na "sharwerach". (oczywiście nie piję do nikogo) Co prawdda tak robią wszelcy asystenci, którym się np. nie chce i zwalają na kogoś podwykonastwo za 1/4 sumy.
Jeśli masz studio, portfolio, osiągnięcia i duży przerób to próbuj.
Jeśli nie, to raczej staraj sie o posadę asystenta u kogoś, kto tak pracuje lub szukaj menagera który wie do kogo dzwonić.
Ale do odważnych świat należy!
Muzyk, gitarzysta