Instrukcja obsługi - czy mogę ją sprzedać?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
oneman
Re: Instrukcja obsługi - czy mogę ją sprzedać?

Post autor: oneman » poniedziałek 26 maja 2008, 20:08

Aby była jasność.
To co pisze producent bądź dystrybutor na swoich stronach czy w regulaminie jest całkowicie nieobowiązujące dla klienta.
Wewnętrzny regulamin czy zapisy na opakowaniach nie mogą być sprzeczne z obowiązującym prawem.

Każdy towar można odsprzedać pod warunkiem, że legalnie weszliśmy w jego posiadanie. Nie znam żadnego przepisu w prawie cywilnym, który zakazywałby takiej praktyki.

Sprzedać mogę wszystko (nawet moje stare skarpetki) o ile znajdzie się chętny do zakupu.

Podzielić także można wszystko - nikt mi nie zabroni sprzedać złamanego klawisza z nowego pianina. Nie ma żadnego przepisu mówiącego, że towar musi być odsprzedany w komplecie. Można spokojnie odsprzedać osobie trzeciej choćby ułamek towaru - o ile ta osoba będzie chciała to nabyć.

Wszelkie regulaminy, ograniczenia, uwagi czy ostrzeżenia wypisywane przez producentów bądź dystrybutorów nie mają żadnej mocy prawnej. Równie dobrze mogą sobie napisać na swoich produktach - "nie używać we wtorki bo gwarancja nie zostanie uznana"

Przestrzegać musimy jedynie (i aż) prawa obowiązującego na terytorium RP a pierdoły wypisywane przez dystrybutorów czy producentów to tylko radosna twórczość.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 20:18

...Przestrzegać musimy jedynie (i aż) prawa obowiązującego na terytorium RP a pierdoły wypisywane przez dystrybutorów czy producentów to tylko radosna twórczość...

Widzisz, byłoby calkiem fajnie gdyby to była do końca prawda.
Niestety tak nie jest! Co gorsza bardzo łatwo się o tym przekonać i szkoda tylko, że w sytuacjach najczęściej dla nas mocno wq..rwiających .
Chyba, że masz na to jakiś swój doskonały patent, bardzo chętnie skorzystam!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Marceli

Post autor: Marceli » wtorek 27 maja 2008, 15:08

(...)

Nikt natomiast nie może zabronić sprzedaży samej instrukcji. Bo niby na jakiej podstawie. Tak samo mogę odsprzedać sam sprzęt bez instrukcji jak i zarówno samą instrukcję bez sprzętu.
(...)

Sprobuj. Np. na Allegro. Instrukcje obslugi sa tam na liscie towarow zabronionych. Ciekawe czemu..... :>

;)

M.

malarzEryk
Kontakt:

Post autor: malarzEryk » niedziela 17 sie 2008, 19:35

...czy moge sprzedac(np. na allegro) ksero oryginalnej polkskojezycznej instrukcji obsługi od syntezatora?
czy to bedzie zgodne z prawem?...
NIE WOLNO PUBLIKOWAĆ I: POWIELAĆ:) ja chetnie poznam instrukcje do cubase le i poznam kolgów którzy ujeżdżają proteusy x i emulatory x i z waszą pomocą ten sprzęcik opanuję, przechodzę na emu, a co wiem to pomogę i innym- za darmo. i nie będziemy na tym zarabiać:)
MALUJĘ I KOMPONUJĘ

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 17 sie 2008, 21:20

NIE WOLNO PUBLIKOWAĆ I: POWIELAĆ:) ja chetnie poznam instrukcje do cubase le i poznam kolgów którzy ujeżdżają proteusy x i emulatory x i z waszą pomocą ten sprzęcik opanuję, przechodzę na emu, a co wiem to pomogę i innym- za darmo. i nie będziemy na tym zarabiać:)...
Pracuję na Cubase LE, korzystając z powodzeniem z książki "Cubase SX- szybki start". Ogólne zasady są identyczne, więc polecam Ci ją z czystym sumieniem. Jeżeli chodzi o Emulatora i Proteusa, to w wątku poświęconym Proteusowi podałem namiary na 3 artykuły EiS. Równiez polecam.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ