Ile za muzykę do filmu?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
ktm
Re: Ile za muzykę do filmu?

Post autor: ktm » poniedziałek 14 kwie 2008, 11:30

...
...załóżmy że muzyka pasuje, wszyscy szczęśliwi, i teraz pada pytanie ile procent z zysków z filmu dla kompozytora?...

--------------------

Jeszcze czego.
Procent z zysków dla kompozytora? A z jakiej racji? Muzyka skomponowana i przyjęta przez producenta. Zapłata była jednorazowa, prawa autorskie uregulowane, umowa podpisana. Żadnych procentów z zysków dla kompozytora!
Chyba, że udało sie komuś przeforsować tak bardzo korzystną umowę, na mocy której takowe zyski będzie dostawał....
ok, chyba muszę sprostować - film ma umowę z telewizja na jednorazowy pokaz za który reżyser dostaje jednorazowe wynagrodzenie z czego chce zapłacić kompozytorowi(wiem że nie tak to się wszystko załatwia, ale jak wyżej napisałem jest to sytuacja wyjątkowa)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 14 kwie 2008, 11:31

......
...załóżmy że muzyka pasuje, wszyscy szczęśliwi, i teraz pada pytanie ile procent z zysków z filmu dla kompozytora?...

--------------------

Jeszcze czego.
Procent z zysków dla kompozytora? A z jakiej racji? Muzyka skomponowana i przyjęta przez producenta. Zapłata była jednorazowa, prawa autorskie uregulowane, umowa podpisana. Żadnych procentów z zysków dla kompozytora!
Chyba, że udało sie komuś przeforsować tak bardzo korzystną umowę, na mocy której takowe zyski będzie dostawał....
ok, chyba muszę sprostować - film ma umowę z telewizja na jednorazowy pokaz za który reżyser dostaje jednorazowe wynagrodzenie z czego chce zapłacić kompozytorowi(wiem że nie tak to się wszystko załatwia, ale jak wyżej napisałem jest to sytuacja wyjątkowa) ...
kierownik produkcji ma umowę;)

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » poniedziałek 14 kwie 2008, 13:09

chyba ze ktos puszcza trzy loopy i wiolonczele z klawiszka dodaje, albo saxofon z jakiegos workstation. Wtedy koszt nizszy...
A co ci stoi na przeszkodzie? Byznes jest byznes a kapitalizm to nie mrzonka.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 14 kwie 2008, 13:33

...Witam Wszystkich

bardzo dziekuje za cenne uwagi. Nie jest to hollywood´zki pulap hihihi, tylko zwyczajny rodzaj podkladu loopowego na zasadzie tla muzycznego do filmu przyrodniczego.
Instrumentarium jak juz wczesniej wspomnialem : syntezatory oraz vsti - robione i zgrywane na Cubase w warunkach domowego studia. Film ma ok 1,5 godz, samej muzyki moze bedzie ok 1 godz.

Ot caly projekt !!!

serdecznie Wszystkich pozdrawiam

...
Myślę, że w okolicach 5000 za takie zlecenie wydaje się być całkiem rozsądne. Oczywiście jeśli mówimy o filmie TV, który sobie tam poleci parę razy, żaden wymiatacz.

Zadbaj o to, żeby zachować prawo do wykorzystania utworów ponownie. Przykładowo, jeśli klient kręci nosem, daj mu wyłączność na 2 lata. Po 2 latach nikt nie będzie pamiętał o tamtym filmie i będziesz mógł udostępnić licencję na wykorzystanie utworów do innych celów ponownie, znów na dowolnych warunkach.

Do panów VSTi-sceptyków: wyluzujta. 90% ludzi nie jest w stanie odróżnić muzyki z sampli (mam na myśli te duże VSTi) od żywej a i jakość i możliwości dzisiejszych bibliotek są coraz lepsze. (a czy to nie jest przypadkiem tak, że sceptykami akurat są ci panowie, którzy w wiedzy o VSTi zatrzymali się pięć lat temu, mają swoje studia nagrań i boją się o własne interesy ;)?)

- Piotr

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 14 kwie 2008, 15:09

nie- wlasnie dlatego ze znam VST (mysle ze na poziomie bardzo zaawansowanym) oraz wielu muzykow :)

poza perkusja - juz tak naprawde na wyzylowanym poziomie - nie widze konkurencji dla zywych muzykow

a to ze 90%.... to dla mnie nie argument, od dawna muzykow uznawano za czlonkow elity spoleczenstrwa - co oznacza ze maja miec funkcje m.in. edukacyjne, podnoszace poziom.

a w temacie - to o wylacznosci to dobre, i godza sie na to - o ile nie ma tematow bardzo rozpoznawlanych - ale w tych budzetach raczej nie

composer

Post autor: composer » wtorek 15 kwie 2008, 09:10

......Witam Wszystkich

bardzo dziekuje za cenne uwagi. Nie jest to hollywood´zki pulap hihihi, tylko zwyczajny rodzaj podkladu loopowego na zasadzie tla muzycznego do filmu przyrodniczego.
Instrumentarium jak juz wczesniej wspomnialem : syntezatory oraz vsti - robione i zgrywane na Cubase w warunkach domowego studia. Film ma ok 1,5 godz, samej muzyki moze bedzie ok 1 godz.

Ot caly projekt !!!

serdecznie Wszystkich pozdrawiam

...
Myślę, że w okolicach 5000 za takie zlecenie wydaje się być całkiem rozsądne. Oczywiście jeśli mówimy o filmie TV, który sobie tam poleci parę razy, żaden wymiatacz.

Zadbaj o to, żeby zachować prawo do wykorzystania utworów ponownie. Przykładowo, jeśli klient kręci nosem, daj mu wyłączność na 2 lata. Po 2 latach nikt nie będzie pamiętał o tamtym filmie i będziesz mógł udostępnić licencję na wykorzystanie utworów do innych celów ponownie, znów na dowolnych warunkach.

Do panów VSTi-sceptyków: wyluzujta. 90% ludzi nie jest w stanie odróżnić muzyki z sampli (mam na myśli te duże VSTi) od żywej a i jakość i możliwości dzisiejszych bibliotek są coraz lepsze. (a czy to nie jest przypadkiem tak, że sceptykami akurat są ci panowie, którzy w wiedzy o VSTi zatrzymali się pięć lat temu, mają swoje studia nagrań i boją się o własne interesy ;)?)

- Piotr...

Witam

dziekuje bardzo za post, odnosnie tego filmu, z tego co sie dowiedzialem to ma to byc nagrane na dvd i nastepnie sprzedawane na jakis portalach internetowych i sklepach...

pozdrawiam
composer

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 15 kwie 2008, 10:21

poza perkusja - juz tak naprawde na wyzylowanym poziomie - nie widze konkurencji dla zywych muzykow

Oki, w takim razie co powiesz na muzykę do filmu "Gladiator"?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 15 kwie 2008, 11:20

to ze wole Gwiezdne Wojny :)

Muzyka Gladiatora po mnie splynela - ot, poteznie bylo :)

Aha odwoluje to co mowilem... o perkusji, z talerzami tez jakos dziwnie :) choc nie znam DFH - moze tam lepiej

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 15 kwie 2008, 13:43

Oki, w takim razie co powiesz na muzykę do filmu "Gladiator"?

...

Większość Zimmera to połączenie żywych instrumentów z prywatną kolekcją sampli i komercyjnymi bilbiotekami.

- Piotr

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 15 kwie 2008, 15:00

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:27 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ