Godzina pracy studia - jaki podatek?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
devil
Re: Godzina pracy studia - jaki podatek?

Post autor: devil » środa 09 kwie 2008, 22:40

..
No właśnie o to chodzi, dopiero zaczęliśmy, nie mamy na koncie hiper produkcji, reklama na razie idzie przez myspace oraz zaprzyjaźniony sklep muzyczny. Za graty już vat zapłaciłem w cenie, więc w razie W chyba nie muszę tego robić drugi raz ? Skoro pracujesz w studiu i masz kupę roboty to zazdroszczę, apropos - VELUR, TERCJA czy co ? My jesteśmy w Gdyni, tutaj tyle tego nie ma. Na razie, póki nie ma bogatego portofolia studia, to wolę wziąść pół ceny i zrobić niż nic nie zrobić. Będzie to droga przez li mękę, a jeśli idzie o finansowanie, to... Powiem tylko że poświęciłem dużo, bo to jest marzenie mojego życia......
nie, nie dzialam w 3miescie...
no ale ok, zycze powodzenia a adminowi zamkniecia tematu... gdyz troszke odbiegamy od tematu... :D

Pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 09 kwie 2008, 22:43

http://www.myspace.com/studiocoldsteel - to jest nasz adres, do DEVIL - sprawdź czym się studio szczyci, jeśli idzie o sprzęt itd. Co do produkcji to są to nasze 2 pierwsze, sesje, więc... wiadomo, jak to bywa. Teraz kończymy zespół z pewnym SUUUUPER bebniarzem, synem kogoś znanego, brzmi to już w miarę do ludzi, więc może będzie dobrze
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 09 kwie 2008, 22:47

Podam Ci przykład.
Przy zarobku 43000 w skali roku oddamy do fiskusa 7600zł.

Poniżej prezentuje dane o podatku dochodowym spółek ze skonsolidowanych sprawozdań finansowych (dane w mln zł):

Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale mieszasz dwie zupełnie różne sprawy - podatek dochodowy od osób fizycznych oraz od osób prawnych. To są dwie różne pozycje w budżecie.

Dane z 2006 mówią, że wpływy od osób prawnych przekroczyły 25 mld zł, a od osób fizycznych 48,5 mld zł, z czego zdecydowana większość pochodzi z pierwszego progu.

A oba te podatki stanowią i tak poniżej 40% wpływów do budżetu, gdzie zdecydowaną większość stanowią haracze ukryte (VAT i akcyza), na pewno znacznie bardziej dotkliwe dla biednych niż dla bogatych.

I powiem jeszcze tyle, że jeżeli ktoś pisze że w spółkach nie ma kombinowania celem obniżenia obciążeń i haraczy państwowych, to znaczy tylko tyle że nie ma pojęcia o czym pisze

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » środa 09 kwie 2008, 22:52

...Do kolegi Astro:

Poniżej prezentuje dane o podatku dochodowym spółek ze skonsolidowanych sprawozdań finansowych (dane w mln zł):
KGHM - 857 (2007r)
LOTOS - 181 (2006r)
PKO - 437 (2007r)
PGNIG - 243 (2006r)
PKNORLEN - 669 (2006r)
PKOBP - 494 (2006r)
TPSA - 555 (2007r)
daje to razem 3436 mln zł.

PIT i CIT to dwie różne sprawy ale jak napisałem nie jestem ekspertem.
Powtarzam tylko co słyszałem i wyczytałem. Ale może media kłamią
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 09 kwie 2008, 23:02

odnośnie podatków... POdam pewne wyliczenie, które dzisiaj zrobiłem z mamą , która pracuje w służbie zdrowia. Moja dzielnica ma około 30 tyś. mieszkańców. Mamy jedną małą przychodnię, z dentystą do którego strach chodzić. Przyjmijmy, że z tych 30 tyś. 10 tyś to ludzie <18 lat. Reszta to pracujący, renciści i emeryci. Każdemu jest odciągany podatek i składka zdrowotna. zawężmy grono płacących do 15 tyś ludzi, czyli połowy populacji dzielnicy. Każdy średnio płaci około 100 zł składki zdrowotnej, jedni mniej, drudzy więcej. Średnio tyle wyjdzie. 15 tyś. x 100 to jest 1,5 mln. miesięcznie Zabierzmy z tego pół miliona i to schowajmy na chwilkę, więc zostaje nam milion. Czyli 12 milionów rocznie, na przychodnię dla 30 tyś. ludzi. Czy to mało ? Za tą kasę spokojnie można by kupić i (odkładając + kredycik ) karetkę, tylko na potrzeby danej dzielnicy, porządne gabinety, opłacić nocne dyżury w przychodniach itd. Tymczasem przychodnia działa tak, że jak jestem chory to wolę sam sobie znachorzyć, bo pójśc tam i czekać 3 dni w kolejce to nei dla mnie. te schowane pół miliona, dodamy do drugiego i trzeciego pół miliona z innych dzielnic, wspomożemy częścią budżetu miasta, która to przewiduje i mamy kasę na wcale niezłe utrzymanie szpitala. Ja mam wrażenie, że Polska jest takim krajem, że gdyby Nimcy nam oddały swój jednoroczny przychód, nikt by tego nie poczuł, bo te pieniądze by gdzieś wyparowały, a kogoś kto by próbował to wyjaśnić nazwano by szaleńcem i tyranem. Ot, Polska właśnie...
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » czwartek 10 kwie 2008, 03:11

244 zł dla biura rachunkowego ?
wydajcie ta kase na szkolenie 1-2 dniowe lub jakas ksiazke i sami robcie rozliczenia. wyliczam w swojej firmie wszystko sam od poczatku jej istnienia.
a zaczalem dawno temu jak mialem 20 lat, i jakos sie dalo :>

.................................................................

pozwól, że sprowadzę cię na ziemię, bo orbitujesz....
na szkoleniu za 250 zet powiedzą ci co najwyżej o ogólnych zasadach rozliczania, jakie są rubryczki w książce i co powinno w nich z grubsza być (jeśli znajdziesz szkolenie za tą kwotę); "jakaś książka" w momencie wydania jest już od dawna nieaktualna i oprócz znów ogólników, nie zawiera bieżącej wykładni ani treści; co do twojego prowadzenia książki: mam nadzieję, że prenumerujesz jakiś periodyk typu "monitor księgowego" i poświęcasz ze dwie godziny dziennie na śledzenie zmian w temacie podatków, bo inaczej możesz się pewnego dnia obudzić z ręką w nocniku (jest bardzo dużo pułapek i nieścisłości).
I jeszcze dla wszystkich "samosi": z 10 programów do samodzielnego rozliczenia podatku za zeszły rok, zamieszczonych w różnych gazetach i czasopismach, żaden, podkreślam żaden nie rozliczył prawidłowo wszystkich możliwych sytuacji podatkowych, im zadanych!!! Ale zawsze można później, jak ci dowali US, skarżyć gazetę, nie?
kończę, życząc ci wielu spokojnych lat działalności bez niezapowiedzianych wizyt pań z właściwego US-u....
krzysiek
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 10 kwie 2008, 08:30

.................................................................
pozwól, że sprowadzę cię na ziemię, bo orbitujesz....
alez dlaczego masz taka niechec do "samosi"
i skad wogole ten zwrot.
dlaczego zakladasz, ze ktos kto sam robi dzialanosc musi korzystac z osob trzecich (moze sam swiadczysz takie uslugi), ba na 100% zrobi to zle, i zyczysz nam rychla smierc zawodowa za kilka lat.
rozumiem ze programy z gazet, chociazby reklamowana Mala Ksiegowosc rzeczypsopolitej, albo rozliczenie rzeczypospolitej nie 100% nie wystraczy kazdemu itd. z drugiej strony osoba ktora miesiecznie ma mniej wiecej takie same cykliczne f-kosztowe + kilka-kilkanascie f-r przychodowych i ew jakies stale odliczenia z tytulu amortyzacji sprzetu + ZUSy itd, no to sory. dodatkowo przy podatku linoiwym 19% zasady sa tak proste ze IMHO nie trzeba 2 godzin dziennie na sledzenie prawa podatkowego.
ja wiem ze jest jeszcze kupa rzeczy dodatkowcyh, rozne ewidencje wyposazenia itd... ale jak mowilem, IMHO da sie to zrobic samemu.
szczegolnie skoro autor postu mowi ze chwilowo maja kiepsko z klientami bo studio dopiero zaczyna, to tymbardziej nie ma problemu aby poswiecic na to czas i z czasem zaoszczedzic nawet te 244 zł i przeznaczyc to miesiecznie chocby na zakup nowych kabli lub pozadnego statywu.

a teraz z innej beczki, jak wyglada, jak firma ksiegowa sama zrobic nam cos zle, kto za to wtedy beknie w przypadku kontroli ?
pytam gdyz nie wiem jak wygladaja takie umowy, i na kim spoczywa wtedy odpowiedzialnosc.

Pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 10 kwie 2008, 08:39

a teraz z innej beczki, jak wyglada, jak firma ksiegowa sama zrobic nam cos zle, kto za to wtedy beknie w przypadku kontroli ?
pytam gdyz nie wiem jak wygladaja takie umowy, i na kim spoczywa wtedy odpowiedzialnosc.

Pozdrawiam
...
to bardzo ważne, za 244 zł to juz umowa powinna taka sytuacja obciążać biuro rachunkowe

greengo

Post autor: greengo » czwartek 10 kwie 2008, 09:26

...

Pozdrawiam
...
to bardzo ważne, za 244 zł to juz umowa powinna taka sytuacja obciążać biuro rachunkowe...
Podejrzewam, że mało które biuro rachunkowe będzie działać z klientem bez umowy. Jeżeli takowa istnieje cała odpowiedzialność spoczywa na biurze i są przewidziane kary nawet pozbawienia wolności w "drastycznych" przypadkach.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 10 kwie 2008, 09:29

KGHM - 857 (2007r)
LOTOS - 181 (2006r)
PKO - 437 (2007r)
PGNIG - 243 (2006r)
PKNORLEN - 669 (2006r)
PKOBP - 494 (2006r)
TPSA - 555 (2007r)
daje to razem 3436 mln zł.

A w/g jakiej stawki podatku dochodowego wyszły te miliardy PLN?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ