Potwierdzenie legalności oprogramowania
Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem?
Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z 1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 § 2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.].
Dziwny cytat - wyaje mi sie byc wyjetym z wiekszej calosci.
Z przepisow wynika bowiem, ze kopiowanie programow nie wchodzi w gre wiec idac tym tropem nie mozna robic nic z kopia (bo sama kopia juz jest nielegalna) w tym uzywac jej, sprzedawac, darowac itp. Logicznie rzecz biorac skoro kopia jest nielegalna to jak mozliwe moze byc legalne uzytkowanie nielegalnego produktu?! Kopia programu jest dopuszczalna tylko w postaci kopi zapasowej a ustawa mowi, ze nie wolno uzywac kopi rownoczesnie z programem koputerowym.
Sciaganie z sieci programu (tzw. zasysanie) takze jest calkowicie zabronione poniewaz mowi o tym art.77 Prawa Autorskiego. Art.77 odnosi sie do art.23 o dozwolonym uzytku osobistym. Art.77 mowi wiec, ze przepisow o dozwolonym uzytku osobistym nie stosuje sie do programow koputerowych.
Gdyby nie bylo owego zastrzezenia to moznaby do woli sciagac jakikolwiek program na wlasne potrzeby. Artykul ten jest na tyle wazny, ze daje nam mozliwosc sciagania kazdej muzy i kazdego filmu z jakiegokolwiek zrodla (legalnego badz nie) i uzytkowania tego w domowym zaciszu, ba, mozna zrobic kopie i dac nawet znajomemu.
Re: Potwierdzenie legalności oprogramowania
My tu gadu gadu, a praktyka wyglada tak:
OBRAZEK
jeszcze ktos ma watpliwosci czy w razie kontroli bedzie w stanie udowodnic ze ma komplet legali
[addsig]
OBRAZEK
jeszcze ktos ma watpliwosci czy w razie kontroli bedzie w stanie udowodnic ze ma komplet legali

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Jedno mnie tylko w tym obrazku zastanawia: Co sąd miał na myśli mówiąc: "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej"? O jaką tu korzyść chodziło? Czy o taką że, soft ten był komuś później sprzedawany i korzyścią majątkową były pieniądze uzyskane ze sprzedaży, czy też o taką, że aby korzystać z każdego z tych programów w normalnej sytuacji należało zapłącić X zł. Nie płacąc ich nikomu podsądny zaoszczędził sobie wydatku a więc odniósł korzyść majątkową.
Zwracam uwagę że między tymi dwoma możliwymi przypadkami istnieje ogromna przepaść.
Zwracam uwagę że między tymi dwoma możliwymi przypadkami istnieje ogromna przepaść.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Jedno mnie tylko w tym obrazku zastanawia: Co sąd miał na myśli mówiąc: "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej"? O jaką tu korzyść chodziło? Czy o taką że, soft ten był komuś później sprzedawany i korzyścią majątkową były pieniądze uzyskane ze sprzedaży, czy też o taką, że aby korzystać z każdego z tych programów w normalnej sytuacji należało zapłącić X zł. Nie płacąc ich nikomu podsądny zaoszczędził sobie wydatku a więc odniósł korzyść majątkową.
Zwracam uwagę że między tymi dwoma możliwymi przypadkami istnieje ogromna przepaść....
Jeden i drugi przypadek jest legalny przy GNU
Mozna sprzedawac GNU w celu pokrycia kosztow swojej dystrybucji, tak jak sie sprzedaje CD z linuxem. Mozna tez uzywac GNU bez zadnych oplat.
Krotko mowiac - po przeczytaniu tego wyzej stracilem wszelka nadzieje na panstwo prawa i zastanawiam sie po co wwalilem tyle tysiecy w oprogramowanie jak w razie kontroli tak czy tak bede "nielegalny" bo przeciez darmowych programow mam tez mnostwo (takze GNU). Co z tego ze po 5ciu czy 6sciu latach wybronie sie przed sadem.
Ktos wie ile wynosi standardowa stawka lapowki dla kontrolerow? Bo warto te kwote trzymac w domu
[addsig]
Zwracam uwagę że między tymi dwoma możliwymi przypadkami istnieje ogromna przepaść....
Mozna sprzedawac GNU w celu pokrycia kosztow swojej dystrybucji, tak jak sie sprzedaje CD z linuxem. Mozna tez uzywac GNU bez zadnych oplat.
Krotko mowiac - po przeczytaniu tego wyzej stracilem wszelka nadzieje na panstwo prawa i zastanawiam sie po co wwalilem tyle tysiecy w oprogramowanie jak w razie kontroli tak czy tak bede "nielegalny" bo przeciez darmowych programow mam tez mnostwo (takze GNU). Co z tego ze po 5ciu czy 6sciu latach wybronie sie przed sadem.
Ktos wie ile wynosi standardowa stawka lapowki dla kontrolerow? Bo warto te kwote trzymac w domu

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
ale niżej podałes przykłady korzystania z płatnych programów i tu robi sie dziwnie, bo w myśl cytowanych wczesniej przepisów samo posiadanie skopiowanych nielegalnie programów nie jest karane,a tymczasem sąd (lub prokratura) dopatrzył się przestepstwa na innej płaszczyźnie - osiągniecia korzyści materialnej poprzez niewydatkowanie pieniędzy, które normalnie trzebaby wydać gdyby sie chciało wejść w posiadanie w klasyczny sposób...ale tu tylko się domyślam...bo to tylko zdania wyrwane z kontekstu.
Dobra...ja już sie wyłączam i tkwiąc w naiwnej wierze że uczciwość będzie doceniona poczekam aż sobie ktoś zechce mnie skontrolować. Nie mam nic do ukrycia.
ale niżej podałes przykłady korzystania z płatnych programów i tu robi sie dziwnie, bo w myśl cytowanych wczesniej przepisów samo posiadanie skopiowanych nielegalnie programów nie jest karane,a tymczasem sąd (lub prokratura) dopatrzył się przestepstwa na innej płaszczyźnie - osiągniecia korzyści materialnej poprzez niewydatkowanie pieniędzy, które normalnie trzebaby wydać gdyby sie chciało wejść w posiadanie w klasyczny sposób...ale tu tylko się domyślam...bo to tylko zdania wyrwane z kontekstu.
Dobra...ja już sie wyłączam i tkwiąc w naiwnej wierze że uczciwość będzie doceniona poczekam aż sobie ktoś zechce mnie skontrolować. Nie mam nic do ukrycia.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
korzysc majatkowa - czy to ze sprzedazy tego oprogramowania czy tez zarobku za pomoca tego oprogramowania...
co do gnu to kilka lat temu glosna byla sytuacja w ktorej panstwo chcialo bys od darmowego programu w firmie na licencji gnu odprowadzil vat.....
zatkalo to wielu ludzi i nie wiem czy ta kwestia zostala sensownie rozwiazana....pewnie pisanie papierow z vatem rownym zero heh
co do gnu to kilka lat temu glosna byla sytuacja w ktorej panstwo chcialo bys od darmowego programu w firmie na licencji gnu odprowadzil vat.....
zatkalo to wielu ludzi i nie wiem czy ta kwestia zostala sensownie rozwiazana....pewnie pisanie papierow z vatem rownym zero heh
...
Strach trzymać na kompie np wtyczkę PianoVerb PSP.
O openoffice już nie wspomnę.
A o stawce wolę się nie przekonywać.

...
Strach trzymać na kompie np wtyczkę PianoVerb PSP.
O openoffice już nie wspomnę.
A o stawce wolę się nie przekonywać.

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
To chyba pokłosie
: Pirackie Windows - tylko dla ryzykantów. Sam artykuł taki sobie niemniej zawiera w sobie kilka ciekawych linków.
[addsig]

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:48 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:48 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]