Podobno ZAIKS ma coś dla mnie...

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
doministry1
Re: Podobno ZAIKS ma coś dla mnie...

Post autor: doministry1 » sobota 15 sie 2009, 22:41

...

... Z tego co ja wiem fortepianówka jest KONIECZNA w ZaiKs aby uzyskać pieniądze ... 

To już wiem, dlaczego "prawdziwy artysta, to głodny artysta". Jak można zrobić "fortepianówkę" z awangardowej kompozycji, typu Warszawska Jesień? Wink 

...

No da się

Ale kompozycję po prostu oddać można. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 15 sie 2009, 23:29

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:34 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 15 sie 2009, 23:37

...

... [...] Jak można zrobić "fortepianówkę" z awangardowej kompozycji, typu Warszawska Jesień? Wink    ... 

No da się

Ale kompozycję po prostu oddać można. ...

Wiem, wiem, zawsze można w końcu TAK{#hmm}

Albo lepiej TAK.  Cool

...

Piekne utwory graficzne.

Duzo świetnej muzyki nagrano z takimi partyturami. 

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » niedziela 16 sie 2009, 09:26

Kazde legalne radio małe czy duze oplaca zaiks kiedy odtwarza

autorskie utwory podczas audycji radiowej czy list przebojow.

Zaiks tego pilnuje za nas i to calkiem efektownie.Radia moga cos zakombinowac jak to bywa ze wszystkim ale nie radze po potem sa kary.

Jezeli zglosisz sie do zaiksu z wnioskiem na ochorne twoich utworow to juz od tego momentu zaiks zbier kase dla ciebie od wszystkich expoloatowanych utworow tam gdzie znajdzie sie twoje nazwisko jako tworcy.Zatem zaiks zbiera kase wstecz nawet jezeli nie zarejestrowales tego kawalka w stowarzyszeniu.

Oczywiscie najwieksza kasa jest w momencie kiedy twoje utwory sa grane

w duzych radiach ogolnopolskich.A juz najwieksza kasa jest z teledyskow i telewizji ogolnopolskiej tvp1, polsat, tvn,  viva wcale nie jest taka globalna bo nie wszyscy ją mają zatem tvp przebija vive!

Warto rejestrowac kazdy utworek bo nigdy nie zgadniesz ile moze ci wygenerowac monet.Wiesz jak to jest stawiasz na inny kawalek a tu sie okazuje ze wypalil ten na ktory w ogole nie stawiales.Trzeba rejestrowac wszystkie utwory ktore sa grane , wydawane promowane z tym ze nie musisz sie z tym spieszyv bo tak jak pisalem nikt ci tego nie ukradnie.

Uwazaj tylko z tym okresem 5 lat:)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 16 sie 2009, 16:27

A ja mam takie pytanie, odnośnie rejestracji utworu w ZAIKSie.

Czy rzeczywiście możliwośc restracji utworu jest wted, kiedy zdamy partuturę ?? Mam odnośnie tego taką niejasność, ponieważ gdzieś wyczytałem kiedyś na stronie ZAIKSu, że można robić jakieś zrzuty ekranowe z aranżacji, czy coś w tym stylu i w takiej sytuacji partytura nie jest wymagana. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, albo zna jeszcze jakieś inne metody rejestracji utworu, to bardzo proszę o podzielenie się tą wiedzą ;).

Pytam, ponieważ mam już kilka kawałków, kóre zamierzam dać do jakiejś rozgłośni, ale obawiam się właśnie złej strony takiego działania, bez uprzedniego zadbania o rejestrację. Wybaczcie za tkiego typu pytania, ale na prawdę nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach,co wynika także z tego, że mam dopiero 18 lat i muszę się jeszcze wiele nauczyć.

Pozdrawiam wszystkich,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » niedziela 16 sie 2009, 16:58

"gdzieś wyczytałem kiedyś na stronie ZAIKSu, że można robić jakieś zrzuty ekranowe z aranżacji, czy coś w tym stylu i w takiej sytuacji partytura nie jest wymagana"

to ciekawe, chetnie poczytam jesli ktos wie wiecej na ten temat..

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 16 sie 2009, 17:09

...
"gdzieś wyczytałem kiedyś na stronie ZAIKSu, że można robić jakieś zrzuty ekranowe z aranżacji, czy coś w tym stylu i w takiej sytuacji partytura nie jest wymagana"

to ciekawe, chetnie poczytam jesli ktos wie wiecej na ten temat.....

To jest ten kawałek który o tym mówi:

podpisanego egzemplarza utworu muzycznego w postaci pełnego zapisu na fortepian, wyciągu fortepianowego albo pełnej partytury, (jedynie w przypadku rejestrowania utworów należących do muzyki elektroakustycznej, można zamiast zapisu nutowego złożyć graficzny zapis utworu),

Jednak, wciąż mam ciekawość jak to funkcjonuje, bo szczerze mówiąc tyle się o tych procedurach nasłuchałem, że się poprostu boję tego wszystkiego{#śmiech}.

Pozdro

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » niedziela 16 sie 2009, 21:47

Powiem tak.

Ja stosuje fortepianowki w przypadku muzyki POP, klasycznej jak i elektronicznej instrumentalnej gdzie glowny motyw to melodia solowa.

W kazdym przypadku rejestruje na podstawie fortepianowek od wielu lat i nie znam innych mozliwosci bo raczej nie ma a fortepianowki musza byc bardzo starannie przygotowane bo zaiks czepia sie nawet kropki.Zatem nie ma mozliwosci szybkiej rejestracji gdyz jest to proces dlugotrwaly do 3-4 miesiacy.

Kazdy utworek jest dokladnie sprawdzany przez doswiadczonego rzeczoznawcę ktory moze zakwestionowac zapis nutowy w fortepianowce jezeli cos jest zle zapisane. 

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 sie 2009, 23:24

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:34 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 16 sie 2009, 23:50

...

... [...] W kazdym przypadku rejestruje na podstawie fortepianowek od wielu lat i nie znam innych mozliwosci bo raczej nie ma a fortepianowki musza byc bardzo starannie przygotowane bo zaiks czepia sie nawet kropki.Zatem nie ma mozliwosci szybkiej rejestracji gdyz jest to proces dlugotrwaly do 3-4 miesiacy.

Kazdy utworek jest dokladnie sprawdzany przez doswiadczonego rzeczoznawcę ktory moze zakwestionowac zapis nutowy w fortepianowce jezeli cos jest zle zapisane. ...

Oto partytura Bogusława Schäffera. Jej prawidłowość też rzeczoznawca sprawdzałby co do kropki? Nuty znam, ale kto mi powie, jak zrobić "fortepianówkę" do ambientowych dronów, albo field recordingu?{#hmm} ZAIKS założył, że każdy tworzy klasycyzujące melodyjki? Nic dziwnego, że mając takie organizacje, jako Polacy stoimy twórczo w miejscu.

...

Z tego Schaeffera po prostu trzeba zrobić fortepanówkę

Undecided

ODPOWIEDZ