Label z USA znalazł mnie na MySp - co robić?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
macandroll
Re: Label z USA znalazł mnie na MySp - co robić?

Post autor: macandroll » środa 06 maja 2009, 14:08

15% to chyba jakiś żart.
Rozumiem, że partycypowali by w kosztach nagrania.
Ale oni prawdopodobnie wpiszą Ciebie tylko na listę dostępnych utworów.

Możesz napisać, że zgadzasz się na 15% jak zwrócą Ci koszty "studyjne" :) albo przynajmniej w jakiejś części sie dorzucą.
Muzyk, gitarzysta

LSD_technoid

Re: Label z USA znalazł mnie na MySp - co robić?

Post autor: LSD_technoid » piątek 08 maja 2009, 00:10

jako ze juz pare kontraktow podpisalem (min usa, uk, wlochy, rumunia, rosja, niemcy, dalsze w drodze;) moge Ci co nieco podpowiedziec

przewaznie wyglada to tak, ze pozbywasz sie praw do utworu na np 3 lata, w tym czasie obowiazek promowania spada na label, label w kilku sklepach internetowych zarabia na nim i co kwartal/rok dostajesz wyciag ze sklepow ile zarobili. stawki sa 50%-60% dla Ciebie. z ta utrata wlasnosci do utworu chodzi o to zebys w miedzy czasie gdzies indziej nie wydal tego samego psujac tym samym interes labelowi, oni tez musza sie jakos zabezpieczyc;)

wydrukuj, wypelnij, zeskanuj z wlasnym podpisem i odeslij

chca mastera? w moim przypadku udalo sie ostatnio zrezygnowac z profesjonalnego mastera, gdyz to co zrobilem wystarczylo, wczesniej przewaznie po moim zmasterowanym kawalku(czyli takim jaki podeslalem do konkretnej wytworni zeby ich zainteresowac) podsylalem NIESPLASZCZONY mixdown bez limitera, bez multiband kompresora, bez eq na sumie, taki lysy, tylko poszczegolne sciezki i balans miedzy nimi byly dopracowane, reszte zalatwiali w zewnetrznym studio. musze przyznac ze uslyszenie swoich kawalkow w pelni profesjonalnie zmasterowanych to duuuze przezycie, hmm.. artystyczne;P

zapraszam:

www.myspace.com/lsddnb

acha, no i zaleznie od klasy labela na wydanie czekasz tym dluzej im bardziej znany/lepszy. na niektore czekam juz rok, a inne beda dopiero pod koniec 2009, wlasciwie na 2009 szykuje mi sie 12 poki co (w tym 5 i 2 kawalkowy EP)

pozdrawiam i nie boj sie tak labeli, to tez ludzie. gosciu sie pomylil i 19 dolcow z groszami mi za malo podeslal, o niczym bym sie nie dowiedzial gdyby nie to, ze po dwoch miechach sie nie odezwal z przeprosinami ze cos mu sie pochrzanilo i odeslal mi je na pay pal'a.

acha, zaloz aim'a, takie hamerykanskie gg, WSZYSCY producenci/labele za pomoca tego komunikatora sie porozumiewaja.
producent techno-dnb, technoid na powaznie, dj dla zabawy;)

ODPOWIEDZ