Cała prawda o polskim Hip Hopie

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
wlodek1969
Re: Cała prawda o polskim Hip Hopie

Post autor: wlodek1969 » wtorek 15 lip 2003, 23:14

Nie słyszalem zeby PRO-53 czy FM7-sam grał.FM7-to rozbudowana emulacja legendarnej-DX7 natomiast PRO-53 to slynny analog.One same nie bardzo chcą grać.To nie groveboxy ani beat maszyny.Jezeli Ci przeszkadzają to na nich nie graj!!!!

Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 15 lip 2003, 23:26

......Komercja, która jest promowana w telewizji zawsze będzie pod publiczkę i pod to, żeby się dobrze sprzedawało. **********************

Wiecie czym dla mnie jest hip hop w ogole ? Niewazne czy polski czy zachodni ? HipHop jako zjawisko ? Usprawiedliwianiem wlasnej miernoty !

Jest to zalosne MIALCZENIE DNA.. Jest to zaprzeczenie kunsztu muzyki jako takiej i samej w sobie..

Po obejzeniu kultowej "8mej mili" stwierdzilem ze polska mlodziez zeszla juz na calkowite dno biorac przyklad z najwiekszego dna w najwiekszym i najbardziej dennym kraju na swiecie.. I blagam - niech mi tu nikt nie MIALCZY ze sie myle bo HipHop sie dzieli na prawdziwy i nieprawdziwy i ze ten prawdziwy to hm.. "muzyka" buntu.. ze to protest ze to itd..

HipHop to CHOROBA SPOLECZNA.. to nie muzyka tylko patologia.. a moze bardziej zbior patologii.. Z muzyka nie ma wspolnego NIC poza rytmem..jest to zjawisko tym bardziej niebezpieczne ze przesiaka do umyslow naszych mlodszych kolegow prosto z najbardziej patologicznego spoleczenstwa USA.. Zatruwa mlodych ludzi szerzac chore tresci wyglaszane przez nic nie wartych pseudoartystow.. Apoteoza glupoty lenistwa przemocy narkomanii syfiastego taniego sexu i mialkosci rozumu i moge tak w nieskonczonosc jeszcze

Wyrazilem wlasna opinie poniewaz mam do tego prawo.. Nie bede z nikim polemizowal na temat zalet czy wad hiphopu.. Hiphop to nie jest muzyka i nie zasluguje na takie miano wg mnie - moje zdanie w tej kwestii nigdy nie ulegnie zmianie.. A dlaczego jest takie ? Niech sobie kazdy wyciagnie swoje osobiste wnioski..

unizenie klaniam - ale tylko MUZYKOM.. hiphopowcom zycze rychlego powrotu do zdrowia
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » środa 16 lip 2003, 00:06

...Nie słyszalem zeby PRO-53 czy FM7-sam grał.FM7-to rozbudowana emulacja legendarnej-DX7 natomiast PRO-53 to slynny analog.One same nie bardzo chcą grać.To nie groveboxy ani beat maszyny.Jezeli Ci przeszkadzają to na nich nie graj!!!!

...

Wogole nie zrozumiales co chcialem powiedziec. Dla mnie to rewelacyjne aplikacje. Jednak zauwaz, ze bogactwo tego typu programow pozwala w bardzo latwy sposob robic muze. Chcialem jeszcze dodac ze celowo dalem w cudzyslow piszac same graja. Jesli zle mnie rozumiales to przykro mi. Mam nadzieje ze juz wszystko sie wyjasnilo.:)

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 16 lip 2003, 00:28

.........Komercja, która jest promowana w telewizji zawsze będzie pod publiczkę i pod to, żeby się dobrze sprzedawało. **********************

Wiecie czym dla mnie jest hip hop w ogole ? Niewazne czy polski czy zachodni ? HipHop jako zjawisko ? Usprawiedliwianiem wlasnej miernoty !

Jest to zalosne MIALCZENIE DNA.. Jest to zaprzeczenie kunsztu muzyki jako takiej i samej w sobie..

Po obejzeniu kultowej "8mej mili" stwierdzilem ze polska mlodziez zeszla juz na calkowite dno biorac przyklad z najwiekszego dna w najwiekszym i najbardziej dennym kraju na swiecie.. I blagam - niech mi tu nikt nie MIALCZY ze sie myle bo HipHop sie dzieli na prawdziwy i nieprawdziwy i ze ten prawdziwy to hm.. "muzyka" buntu.. ze to protest ze to itd..

HipHop to CHOROBA SPOLECZNA.. to nie muzyka tylko patologia.. a moze bardziej zbior patologii.. Z muzyka nie ma wspolnego NIC poza rytmem..jest to zjawisko tym bardziej niebezpieczne ze przesiaka do umyslow naszych mlodszych kolegow prosto z najbardziej patologicznego spoleczenstwa USA.. Zatruwa mlodych ludzi szerzac chore tresci wyglaszane przez nic nie wartych pseudoartystow.. Apoteoza glupoty lenistwa przemocy narkomanii syfiastego taniego sexu i mialkosci rozumu i moge tak w nieskonczonosc jeszcze

Wyrazilem wlasna opinie poniewaz mam do tego prawo.. Nie bede z nikim polemizowal na temat zalet czy wad hiphopu.. Hiphop to nie jest muzyka i nie zasluguje na takie miano wg mnie - moje zdanie w tej kwestii nigdy nie ulegnie zmianie.. A dlaczego jest takie ? Niech sobie kazdy wyciagnie swoje osobiste wnioski..

unizenie klaniam - ale tylko MUZYKOM.. hiphopowcom zycze rychlego powrotu do zdrowia ...

masz dużo racji Pawello ale deczko przesadzasz - pozdrawiam -
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » środa 16 lip 2003, 07:52

Niektorzy jednak zbyt serio wzieli temat.Spróbuj Pawello zrobić DOBRY hip-hopowy kawałek.Zapewniam Cię ze to nie takie łatwe.W tej muzyce jak i w kazdym innym gatunku sa dobrzy i zli wykonawcy.Uważam ze polski pop rock wcale nie jest więcej warty od rodzimego hip-hopu.Hip-hopowcy chociaż sami próbują kombinować z loopami,samplami.Natomiast gwiazdą POP komponują i odgrywają wszystko profesjonalni wykształceni muzycy.Gwiazdy tylko nieudolnie i nietwórczo odspiewują zadany temat.Myśląc tak jak Ty trzeba skreslić wszystkie nowoczesne gatunki muzyczne bo to tylko łomot ,gotowe frazy i arpegia.Ludzie jednak tworzą słuchają i to jest ich muzyka a hitlerowskie podejscie do wszystkiego co mi się nie podoba nie jest dobrą drogą.Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 16 lip 2003, 08:11

Myślę że twoje Pawello zarzuty odnoszą się bardziej do (pseudo)kultury hiphop niż do samej muzyki. A kultura jest taka jak ci co ją tworzą. Większość to debile, prymityw spod klatkowskiej itd. Ale to nie znaczy że wszyscy tacy są i niekoniecznie sama forma nawijki pod BIT :) jest gówno warta. Oczywiście nie jest to najwyższa forma sztuki ale może być całkiem sympatyczna. Sam Prince zapodaje czasem niemal hiphopowo. A ja słucham sobie teraz polskiego młodziana o ksywce Łona i nastraja mnie to pozytywnie przed zaczynającym się dniem. Zauważ też że zarażanie zdrowego ducha narodu ( haha ) odbywa się na wielu frontach naraz. Telewizja, seriale, Jerry Springer, deskorolki, SLD, ekstazy, IDOL...etc. Po prostu żyjemy w czasach emancpacji głupoty na niespotykaną skalę. Ale to minie. Już widzę konrkulturę następnego pokolenia. Młodzieńcy z tomikami poezji w kieszeniach marynarek ostentacyjnie wyrzucający z domu telewizory.... Ja na razie przeszedłem na pakiet A.

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » środa 16 lip 2003, 09:30

jak ktos jest negatywnie nastawiony do hip-hopu to dla niego to i tak bedzie zwykly potok slow, zarymowanych do niby prostego rytmu.

a jak to jest ze ludzie ktorzy sluchaja techno ( i jego pod gatunkow ) i podniecaja sie umiejestnosciami techno-mc's nabijaja sie z hip-hopowych mc's, jak ja slysze takiego krzykacza-techno-mc to smiac mi sie chce, gdzie to ma sie do prawdziwego rymowania. i tak rymy juz sa wszedzie np. reklama mc donaldsa: jasna cholera, wez kup burgera - ja pier.... .

w muzyce tym bardziej: pani gorniak nagrywa z liroyem. niema co hh jest poprostu modny i oczywiste jest to ze wsrod niewielu prawdziwych "artystow" tych ktorzy sie naprawde staraja, udoskonalaja umiejetnosci bedzie masa pozerow i tych ktorzy robia to tylko dla kasy, szampana MOET i chuderlawych dziwek-wieszakow. Ja wole osobiscie Tatre mocna. hehe.

wczoraj z moim kumplem z bandu gadalismy o tym jak to jest i doszlismy do wniosku ze niejest dobrze, aby zrobic sukces to albo trzeba miec znajomosci albo trzeba sie skomercjalizowac i wchodzic w srom tym co maja kase. a to ze sie robi zajebista, plynaca z serca muzyke ( ktora nie powstaja szybko jak pierdniecie ) jest na naszym pieknym rynku napewno na koncu. My np. nigdy niechcielismy nagrywac w wypasionych studiach, dla mnie jest to jakies sztuczne, wymuszone. Cala przyjemnosc daje stworzenie czegos, caly proces tworczy ktory niedosc ze dlugi to napewno przyjemny, piwo i inne uzywki, spotkania z przyjaciolmi, rozmow i nagrywka w wlasnym zrobionym po trudach i wyrzeczeniach domowym studyjku to jest to! A ci co mysla ze beda zajebisci jak wywala kase ( sponsora lub bogatych rodzicow ) na 100 godzin w studiu i nagraja w hermetycznych warunkach plyte to sa w bledzie. ... taki twor do konca nigdy niebedzie ich. niema to jak samemu ustawianie wszystkiego bez limitu czasowego i finansowego nalozonego przez uciekajacy czas przeznaczony na sesje nagraniowa w owych pro-studiach.

Zreszta ja i tak bede robil swoja muzyke bez wzgledu gdzie pojdzie polski hip-hop, i mimo tego ze sytulacja na rynku jest nieciekawa to pomyslcie ile wczoraj przy Tatrach mielismy polewki z bardzo ale to bardzo niskiego poziomu umiejetnosci lirycznych jednej z nowych Polskich gwiazd, mc pochodzacego z Poznania...

........haaaaaaaaaaa!

Awatar użytkownika
Realizator

Post autor: Realizator » środa 16 lip 2003, 09:32

Dobre ale hip hop to tez swego rodzaju sztuka tyle ze......łatwiejsza do wykonania (tak mi sie wydaje) mówie oczywiscie o dobrych kawałkach hiphopowych bo wiekszosc to chała

pozdrawiam PAWEł
Realizator, amator...

Awatar użytkownika
kk

Post autor: kk » środa 16 lip 2003, 09:55

.........Komercja, która jest promowana w telewizji zawsze będzie pod publiczkę i pod to, żeby się dobrze sprzedawało. **********************

unizenie klaniam - ale tylko MUZYKOM.. hiphopowcom zycze rychlego powrotu do zdrowia ...

Z szacunkiem Pawello, owszem w tym co napisałeś jest sporo prawdy, ale to nie wszystko... Weźmy takiego, np. FISZA - chłopak bardzo rozwinął się od pierwszej płyty, tak jak jego producent MAD. Pierwsza płyta mocno oparta na loopach, tekstowo była ciekawa. Radzę posłuchać. Druga? Mniej loopów - pierwsze Rhodesy dogrywane na żywo, teksty - coraz dojrzalsze. Na Twoim miejscu gdybym obejrzał "8 mile" to miałbym pewnie podobne zdanie....Obejrzyj sobie lepiej "Wild Style" - to jest prawdziwy film o Hiphopie a nie jakieś gówno typu "8 kilometr" .Wracając do FISZA - 3 płyta to już kompletna zmiana - muzycy jazzowi (trąbka o ile pamiętam, Rhodes), zupełna zmiana kierunku w stronę jazzu - moim zdaniem FISZ nidgy nie nagrywał czegoś, co możnaby nazwać chałturą. Posłuchaj sobie szczegulnie 3 płyty FISZA, a być może troszeczkę zrewidujesz swój pogląd. Dalej. ŁONA - kolejny "inny", po prostu "inny" koleś - teksty bardzo ironiczne, z pozoru proste, lecz moim zdaniem bijące na głowę wszystko co jest w POLSKIM Hiphopie... Też radzę posłuchać... A muzyka - sample, aczkolwiek cięte. Prawdą jest, że w Hiphopie jest bardzo dużo chałtury, ale chałtura jest nie tylko w Hiphopie. Często spotykam się z tym, że ludzie pakują "całe zło świata" w jeden worek, do którego przyczepiona jest karteczka z wiadomym napisem Hiphop....Bez sensu.... Dla mnie czysta ignorancja.... Wracając do przykładów MUZYKÓW-HIPHOPOWCÓW The Roots - Zespół wykorzystujący zarówno sample, jak i żywe instrumenty (także Rhodes - heh co się tak uparli na to piano, saksofonik, trąbka, perkusja także na żywo). Podobnie Pharcyde, aha jeszcze Justice System - świetny, funkowy klimat. Radzę przesłuchać kilku WARTOŚCIOWYCH PŁYT, a nie chłamu z VIVY (nie twierdzę, że opierasz się na VIVIe, czy czymś takim, żeby nie było). W inne aspekty Hiphopu nie wnikam, gdyż jest to forum o muzyce, dźwięku.Pozdrawiam, z szacunKKiem.

PS. Co zrobisz gdy napotkasz MUZYKA-HIPHOPOWCA, skreślisz go?
Pozdrawiam.

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » środa 16 lip 2003, 09:57

zaden swierzak ( nawet po tonie blantow ) nienapisze takiej liryki jak doswiadczony, wprawiony w bojach mc, niemowie juz o naprawde konkretnym zarymowaniu tego w ten sposob alby glos stal sie kolejnym instrumentem. to jest najtrudniejsze, trzeba cwiczyc, jak spiewanie, a pozatym byc bardzo krytycznym co do swoich umiejetnosci a tego wlasnie niektorym polskim gwiazda brakuje! i tu pojawia sie wspomniana gangsterka:

prawie kazdy hip-hopowiec jest TWARDZIEL i co?!?!? w ryj chcesz?!?! moje ziomki ci.... jesien sredniowiecza z tyłka zrobia, sie wyrobia... bo damy rade... - tak wlasnie jest i to jest najsmieszniejsze!

a co do podkladu to mozna zrobic latwa, masakre a mozna tez robic naprawde skomplikowane aranze, wyladowane efektami, i rozlozone na wiele kanalow z wieloma pasujacymi do siebie wirtualnymi instrumentami,

z pelna automatyka tworzacych prawdziwa muzyke a nie tylko odtworczy bicik oparty na 2 zaloopowanych samplach wzietych z STINGA, pryzpomnijcie sobie jak niegdys ludziska sluchali Puff daddiego i jego kawaleczka z loopem wlanie od stinga.

Zablokowany