mediapl.com łamie prawo!

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
brainmind
Re: mediapl.com łamie prawo!

Post autor: brainmind » poniedziałek 12 sty 2009, 17:41

A jesteś tam podpisany jako autor numeru.
Bo jeżeli nie to ja bym się za przeporszeniem wkó....r....!!!!!!
Mam nadzeje że do takiego chamstwa ten serwis nie dopuścił.
Jeżeli jesteś tam jako autor tego kawałka :
To chyba lepiej że jest taka możliwość żeby więcej
osób usłyszy muzykę alternatywną,
że może w Twojej muzyce ktoś usłyszy coś dla siebie.
I może ktoś stwierdzi że nie warto sobie aż tak zawalać
głowy tym komercyjnym shitem, który w większości wypadków taki jest
i że warto dla odmiany posłuchać czegoś zupełnie innego.
Powodzenia
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

Awatar użytkownika
klinikal

Post autor: klinikal » poniedziałek 12 sty 2009, 17:45

po szybkim dochodzeniu doszedłem, że problem leży w mp3.wp.pl.
po wrzuceniu tam utworu możliwe było nielegalne zassanie go za pomocą mediapl.com (mimo ustawień "zabezpieczających" lol).

po skasowaniu z wp problem najwidoczniej rozwiązał się sam :D
to i tak nie zmienia faktu, że serwis mediapl.com nielegalnie dodaje i rozpowszecha niektóre utwory.

a co do dowodu własności to trochę to śmieszy i trochę przeraża.
posiadam oryginalną wersję, pełnej jakości, wszystkie pliki wyjściowe itp. nawet patch'e są oryginalnie robione (nie korzystam z presetów). czy to wystarcza w podobnych sprawach??

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » poniedziałek 12 sty 2009, 17:47

Zatem dylemat ... droga prawna. O ile autor może wykazać się dokumentami potwierdzającymi prawa do utworu ... a czy osoba cywilna bez takich dokumentów chciałaby wkroczyć na drogę postępowania sądowego z firmą, za którą stoją pieniądze i prawnicy ?

Ja też neguje kradzież dzieł autorskich, nielegalnie rozpowszechnianie, brak umów z autorami czy nawet zwyczajnego "czy możemy..." ale znam z własnej autopsji takie sprawy, które dla przeciętnego muzykującego kowalskiego są porpostu nie do przejscia. Owszem firma może i wypłaci jakiąś gratyfikację ale bez specjalnych "ochów...i po wielu perypetiach i mękach, naprawdę.
Dlatego każdemu autorowi życzę by swoje dzieła oddawał pod opiekę chociażby do ZaiKsu !

Awatar użytkownika
klinikal

Post autor: klinikal » poniedziałek 12 sty 2009, 17:49

autor itp. wszystko się zgadza więc tu jest ok :)

nie udostępniłem na youtube tylko w playerze myspace i na wp.
nie można tego nazwać nawet udostępnieniem bo z tych playerów nie można w normalny legalny sposób zassać pliku.

skończy się na tym, że bedę wrzucał 1:30 sekundowe próbki tych utworów, które są płatne.

djfarad

Post autor: djfarad » poniedziałek 12 sty 2009, 18:17

oj oj straszne, ktoś zassał z playera.... dziwne?? Mnie to wogóle nie dziwi. To co słychać w playerze zawsze sie da ściągnąć i nie ma opcji zabezpieczenia. Jeśli wrzuciłeś utwór gdzieś do netu jako cały to powinieneś się liczyć z tym, że się będzie panoszył po wielu serwisach. Taka natura sieci. Jeśli by się nie panoszył to znaczyłoby, że nikt tego nie chce słuchać...

Awatar użytkownika
klinikal

Post autor: klinikal » poniedziałek 12 sty 2009, 18:25

...oj oj straszne, ktoś zassał z playera.... dziwne?? Mnie to wogóle nie dziwi. To co słychać w playerze zawsze sie da ściągnąć i nie ma opcji zabezpieczenia. Jeśli wrzuciłeś utwór gdzieś do netu jako cały to powinieneś się liczyć z tym, że się będzie panoszył po wielu serwisach. Taka natura sieci. Jeśli by się nie panoszył to znaczyłoby, że nikt tego nie chce słuchać......

nie to nie jest straszne. raczej wk**w**jące.

;)

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 12 sty 2009, 21:52

Stop, przecież rzecz nie leży w technicznym zdobyciu dostępu do nagrania, a w łamaniu praw autorskich. I te przysługują każdemu nie tylko znanym gwiazdom.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 13 sty 2009, 01:52

Oczywiście że "stop" Nie rozumiem jak można pisać, że autor wątku jest sam sobie winien poprzez umieszczanie utworu w sieci.

Klinikal nie podlega dyskusji, że masz prawo być zdenerwowany takim obrotem spraw. Walcz o swoje z pomocą prawnika.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 sty 2009, 15:11

jesli udostepnil i zrobil to za free to w czym problem?bedzie wszedzie i nic na to nie poradzisz chyba ze w regulaminie mp3.wp.pl jest jasno napisane ze nigdzie wiecej to nie trafi
a tak masz darmowa promocje i tylko sie cieszyc

udostepniles i wystarczy by bylo wszedzie

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 13 sty 2009, 15:21

...jesli udostepnil i zrobil to za free to w czym problem?bedzie wszedzie i nic na to nie poradzisz chyba ze w regulaminie mp3.wp.pl jest jasno napisane ze nigdzie wiecej to nie trafi
a tak masz darmowa promocje i tylko sie cieszyc

udostepniles i wystarczy by bylo wszedzie...

W istocie, prawda, niestety.
I tak jak pisałem wyżej, nie wiem czy prawnik coś wskóra. Pierwsze pytanie ... ile straciłeś, czy na ile wyceniasz swoje straty faktem umieszczenia nagrania na portalu mediapl ?

Pozdrawiam

A propos, jak to jest z wykorzystaniem nagrań wrzuconych na własne strony jako demo lub na np., myspace ? Czy sam fakt umieszczenia nagrania na własnym profilu na np., myspace chroni moje dzieło ?

ODPOWIEDZ