Podatek VAT od programów kupionych za granicą

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
cristo
Re: Podatek VAT od programów kupionych za granicą

Post autor: cristo » wtorek 22 kwie 2008, 23:08

...A jak jest z Vatem jak kupuje prywatnie ? Muszę dopłacić różnicę w US jak np za granicą jest 19% a u nas 22% ?...
Prywatnie to kupujesz za granicą już z VATem i US nic to nie obchodzi, bo jesteś prywatnym, ostatecznym konsumentem. No i nie jest to twoim kosztem, oczywiście. Tak jak teraz kupujesz bułkę w sklepie.

pozdrawiam
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 23 kwie 2008, 07:58

Witam
Z tymi karami, strachem, wyrzucaniem do kosza ksiegowych i dokumentów to radziłbym więcej spokoju
1. Dokumenty jak najbardzej można wyrzucac do kosza. To wolny kraj i wolno Ci z Twoją własnością robić co chcesz. Masz ochotę wyrzucić dokument? Proszę bardzo. Dokument jes DOKUMENTEM-DOWODEM i jest potrzebny tylko wtedy kiedy chce się nim tak posłużyć. W każdym innym przypadku nie musze mieć dowodu. Ileż to razy wyrzuciłem do kosza paragon za zakup cleba i masła tuż za progiem sklepu. To też dokument. Tankując na stacji MOGĘ wziąć fakturę. NIE MUSZĘ. Kupując program z NIemiec MOGĘ chciec Rechnung. Nie muszę. Nawet jak mi go dadzą to tez nie oznacza, że ja go muszę w księgach umieścić. Dlaczego? BO to ode mnie zależy decyzja o przezmaczeniu kupinej rzeczy. Będę ją uwględniał w kosztach? Będę potrzebował dowodu. Nie będę uwzględniał w kosztach - wywalam dowód do kosza, ew, zachowuję go na potrzeby licencyjne czy reklamacyjne.
2. Prawidłowe rozliczenie VAT do zakupu wewnątrzwspólnotowego (towarów i usług) jest całkowice neutralne finansowo. Podatek po stronie zakupów = podatek po stronie sprzedaży i sytuacja finansowa po rozliczeniu niczym się nie różni od sytuacji przezd rozliczeniem. Za każdym razem = 0 PLN do wpłatu do US. Stąd też "patrzenie przez palce" przez Urzędy, które wiedzą, że ta operacja to wybitnie księgowa czynność nijak się przekłądająca na pienieądze. Innymi słowy: dla nich czy podatnik rozliczy zakup programu z NIemiec czy ni, oznacza, że ani ciut ciut więcej nie wpływnie do kasy - czysta biurokracja. Unijny folklor.
3. Sprawa kosztów zupełnie nie wiąże się z kwestią VAT. Masz Rechnung z Niemiec czy Invoice z Brytfanii? To jest to Twój koszt, bez względu na to jak rozliczysz VAT. Nie masz Rechnunga czy Invoice to oczywiście nie masz kosztu (patrz pkt. 1)

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » środa 23 kwie 2008, 15:20

witam

faktycznie możesz wyrzucić fakturę zakupową do kosza lub jej nie uwzględnić w rozliczeniach księgowych, możesz też wywalić do kosza prawie nowy synth, bo to twój sprzęt (własność)... tylko nie napisałeś, że jesteś bardzo bogaty i masz gdzieś koszty, które to pomniejszają podatek, a więc kasę którą trzeba w zębach zanieść do skarbowego. Czy ty myślisz, że ludzie biorą faktury, bo lubią bazgrać w ewidencjach, księgach itp ? nie. po prostu szanują swoją kasę i swoją pracę... ty jak masz ochotę to wywalaj wszystkie kwity, ale uwierz, że mnóstwo naprawdę niebiednych ludzi przynosi do rozliczenia kwity parkingowe za parę złoty, bo też można je odliczyć od podatku.
odliczenia to nie wstyd... to konieczność w dzisiejszej rzeczywistości, w której sporo firm działa na granicy opłacalności... jak nie odliczą kosztów paliwa, prądu, najmu, leasingu i nie zamortyzują swoich środków trwałych to nie przeżyją... więc albo nie prowadzisz działalności, albo masz starych z pełną kieszenią, czego wszystkim życzę...
pozdro
początek....

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 23 kwie 2008, 16:46

odliczenia to nie wstyd... to konieczność w dzisiejszej rzeczywistości, w **********************
Proponuję abyś ponownie przeczytał moją odpowiedź. Tym razem ze zrozumieniem.

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » środa 23 kwie 2008, 20:14

...odliczenia to nie wstyd... to konieczność w dzisiejszej rzeczywistości, w **********************
Proponuję abyś ponownie przeczytał moją odpowiedź. Tym razem ze zrozumieniem.

pozdrawiam

...

przeczytałem... szczególnie bez zrozumienia ten fragment: "Ileż to razy wyrzuciłem do kosza paragon za zakup cleba i masła tuż za progiem sklepu." - co to ma do rzeczy????

nie pomogłeś nikomu swoim postem, a twoje przykłady są... słabe.... ja odpowiadam kolegom jak należy ich problemy rozwiązać, a ty że coś tam nie ma wpływu na VAT ... ale nie dodajesz, że ma wpływ na dochód...
piszesz: " Sprawa kosztów zupełnie nie wiąże się z kwestią VAT..... To jest to Twój koszt, bez względu na to jak rozliczysz VAT."- toż to kompletna bzdura!!! to znaczy,że można zaksięgować fakturę netto, a VATu nie???
sorki, ale nie masz pojęcia o czym piszesz... jeszcze raz proszę; rób co chcesz, ale nie sugeruj takich zachowań innym... bo nie zapłacisz za nich kary, jak posłuchają twoich wywodów...
pozdrawiam
k.
początek....

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 24 kwie 2008, 07:49

że można zaksięgować fakturę netto, a VATu nie???
=================
Oczywiście. To nie forum podatkowe, ale powiem jedno: nigdzie, w żadnej ustawie nie ma miejca zapis, który mówi, że podatnik MA OBOWIĄZEK odliczyć sobie VAT związany z poniesionym wydatkiem. To jest jego prawo. Obowiązek dotyczy wyłącznie podatku należnego.

pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ