Jak zgłosić cover do ZAIKSu?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Newman
Re: Jak zgłosić cover do ZAIKSu?

Post autor: Newman » piątek 22 lut 2008, 09:28

Przypominam że autorskie prawa majątkowe (czyli ten rodzaj praw który nas zmusza do płacenia autorowi tantiem - czy to przez zaiks czy to bezpośrednie do autora gdy ten nie oddał utworów do zaiks) trwają lat 70. Czyli utwór z 1937 roku mozemy sobie spokojnie wykorzystywać.
W przypadku melodii ludowych sprawa jest prosta. Robisz z tym co chcesz

Powodzenia!

P.S. Zwrotu zaiks użyłem powyżej do ogólnego określenia instytucji Organizacji Zbiorowego Zarządzania
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

djfarad

Post autor: djfarad » poniedziałek 11 sie 2008, 12:40

Odświeżam temat w związku ze sprawą coverów w zaiksie.

Jestem autorem kilku piosenek, utwory mam zgłoszone do zaiksu. Dwie z nich zostały wydane na płytach. Jestem autorem, producentem i posiadam prawa do wykonań tych utworów. Dowiedziałem się, że jeśli jestem w zaiks to np jakiś rozpoznawalny zespół może zrobić cover, promować się nim i nie musi o nic pytać. Prawda to? Poza tym podobno zaiks inkasuje pieniądze za wszystkie utwory (emisje, wykonania, wydania), nawet nie zgłoszone i co więcej wystarczy pójść do zaiksu (nie będąc zarejestrowanym w zaiksie) i odebrać tantiemy w wysokości 100% pobranych no ale trzeba samemu pilnować sprawy tj. chodzić tam i sprawdzać. Czyli tak jakby niebycie w zaiksie było wygodniejsze i bardziej opłacalne niż bycie w nim. Jak to w końcu jest, może ktoś naświetli mi sytuację, bo w świetle zmian jakie zaszły można teraz z zaiksu znacznie szybciej się wypisać, co rozważam.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » poniedziałek 11 sie 2008, 14:50

Cześć Farad!

To mnie też zaciekawiło i właśnie dzwoniłem do Zaiksu ale już nie było jakieś tam pani mecenas w dziale prawnym i mam zadzwonić jutro więc jak się czegoś dowiem to dam znać bo to może być ciekawsza alternatywa!

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » poniedziałek 11 sie 2008, 17:06

Poza tym podobno zaiks inkasuje pieniądze za wszystkie utwory (emisje, wykonania, wydania), nawet nie zgłoszone i co więcej wystarczy pójść do zaiksu (nie będąc zarejestrowanym w zaiksie) i odebrać tantiemy w wysokości 100% pobranych no ale trzeba samemu pilnować sprawy tj. chodzić tam i sprawdzać.

Zgadza się. ZAiKS to dobrowolna organizacja - nie ma przymusu sie do niej zapisywać a dzieło zawsze jest chronione niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności. Nic nie trzeba zgłaszać, rejestrować, podstęplowywać itp - dzieło chronione jest ZAWSZE - Art.1.4 Pr. Aut.
Nie ma znaczenia czy jesteśmy w ZAiKSie (czy innej organizacji), nie ma znaczenia czy dzieło jest zarejestrowane czy też nie - autor i dzieło są chronione zawsze

Jest cos za coś - zapisując się siedzimy w domu i czekamy na przelew na konto. Nie zapisując sie musimy pilnowac swoich praw sami. Należy rozważyć co się komu opłaca.

Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że można bezkarnie przerabiać czyjeś piosenki. Cover to nic innego jak własna interpretacja czyjegoś wykonania - nie ma technicznej możliwości by cover był w stu procentach identyczny z oryginałem.
Prawo w Polsce jasno mówi, że "Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne)" - Art.2.2 Pr. Aut. - znaczy to, że bez zgody zainteresowanego nie można nic coverować.

Każdy może zrobić cover bez zgody. Może ten cover umieścić na płycie itp itd. Jest to jawne łamanie prawa, jednak postępowanie sądowe nie będzie wszczęte jeśli sam zainteresowany nie pozwie wykonawców covera. Naruszenia prawa autorskiego ścigane są na wniosek poszkodowanego - czyli jeśli nikt sie nie zgłasza z pozwem to nie ma problemu.

Zgodę na cover dostać można bezpośrednio od autora jak i także od organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, która w imieniu autora rozporządza i zawiaduje jego prawami do dzieł. W Polsce taką organizacją może byc np ZAiKS, ZPAV, STOART itp.

Jeśli jest to autor pochodzący z USA to czytaj tu: http://prawo.vagla.pl/node/7707

Newman

Post autor: Newman » poniedziałek 11 sie 2008, 22:43

...
Poza tym podobno zaiks inkasuje pieniądze za wszystkie utwory (emisje, wykonania, wydania), nawet nie zgłoszone i co więcej wystarczy pójść do zaiksu (nie będąc zarejestrowanym w zaiksie) i odebrać tantiemy w wysokości 100% pobranych no ale trzeba samemu pilnować sprawy tj. chodzić tam i sprawdzać.

Zgadza się. ZAiKS to dobrowolna organizacja - nie ma przymusu sie do niej zapisywać a dzieło zawsze jest chronione niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności. Nic nie trzeba zgłaszać, rejestrować, podstęplowywać itp - dzieło chronione jest ZAWSZE - Art.1.4 Pr. Aut.
Nie ma znaczenia czy jesteśmy w ZAiKSie (czy innej organizacji), nie ma znaczenia czy dzieło jest zarejestrowane czy też nie - autor i dzieło są chronione zawsze

Jest cos za coś - zapisując się siedzimy w domu i czekamy na przelew na konto. Nie zapisując sie musimy pilnowac swoich praw sami. Należy rozważyć co się komu opłaca.

Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że można bezkarnie przerabiać czyjeś piosenki. Cover to nic innego jak własna interpretacja czyjegoś wykonania - nie ma technicznej możliwości by cover był w stu procentach identyczny z oryginałem.
Prawo w Polsce jasno mówi, że "Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne)" - Art.2.2 Pr. Aut. - znaczy to, że bez zgody zainteresowanego nie można nic coverować.

Każdy może zrobić cover bez zgody. Może ten cover umieścić na płycie itp itd. Jest to jawne łamanie prawa, jednak postępowanie sądowe nie będzie wszczęte jeśli sam zainteresowany nie pozwie wykonawców covera. Naruszenia prawa autorskiego ścigane są na wniosek poszkodowanego - czyli jeśli nikt sie nie zgłasza z pozwem to nie ma problemu.

Zgodę na cover dostać można bezpośrednio od autora jak i także od organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, która w imieniu autora rozporządza i zawiaduje jego prawami do dzieł. W Polsce taką organizacją może byc np ZAiKS, ZPAV, STOART itp.

Jeśli jest to autor pochodzący z USA to czytaj tu: http://prawo.vagla.pl/node/7707...
Oneman, rozmijasz się z prawdą odnośnie coverów!!!
Twój przedostatni akapit jest, sorry, ale bzdurą!
Po pierwsze, mieszasz artystyczne wykonanie z utworem! Po drugie zakres kompetencji pomieszał Ci się trochę. Poza tym sama definicja jest z góry narzucona przez Ciebie co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe ze względu na brak jej unormowania. Ba! Doktryna wyraźnie wskazuje elementy, które wpływają na rozróznienie opracowania od artystycznego wykonania utworu! Nie mieszajmy ustawowej definicji opracowania ze slangową nazwą coveru!!!
I mogę się z Tobą założyć o dobrą butelke wina, że robiąc cover (w jego tradycyjnym pojęciu) do STOARTu (czy SAWPu - bo to tożsame organizacje) nie muszę się udawać.
Jeżeli dajesz rady to spróbuj najpierw przeanalizować temat dokładniej!

Newman

Post autor: Newman » poniedziałek 11 sie 2008, 22:46

Dodam, że mnie zaskoczyłeś Oneman bo do tej pory wiedzę poszerzałeś bardzo rzetelnie i czytałem Twoje posty z ciekawością a tu nagle pomieszałeś takie fundamentalne rzeczy. To wszystko jest blisko ale nie do końca. A w takiej formie swoją porada możesz zaszkodzić.

synthi

Post autor: synthi » poniedziałek 11 sie 2008, 23:20

A ja wiem jedno, że bez zgody autora lub też jego spadkobierców niestety nie wolno ani nagrywać, ani wykonywac publicznie czyjegoś utworu.
Bo jakby to było gdyby ktos sobie wziął moją piosenkę i bez mojej zgody promował za jej pomoca np. jakąs partię polityczną, co do której ja mam stosunek nazwijmy to negatywny?
Owszem mozna taka zgode otrzymać od tzw. publishera, bo to niie kto inny jak pełnomocnik autora, który jest uprawniony do rozporzadzania jego utworami.
W ZAiKSie w zależności od tego jaka umowę ma z nimi artysta, tzn. czy przekazał im prawa do rozporzadzania swoimi utworami, czy też nie, albo otrzymasz taką zgodę albo nie.
I lepiej bez takiej zgody na piśmie, nie brać się za utwory znanych artystów, bo wspomniany tu wczesniej Pan M. Jackson ma całkiem niezłych prawników i jak się zorientują co jest grane, to wyekzekwują co trzeba.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » poniedziałek 11 sie 2008, 23:20

Ustawa nie podaje definicji opracowania. Napisane jest jedynie, że korzystanie z opracowania wymaga zgody autora utworu pierwotnego.
Jak dla mnie zaśpiewanie piosenki innego artysty jest jej opracowaniem. Mamy inną intonację, wydźwięk emocjonalny, zaangażowanie artysty, różni sie barwa głosu od oryginalnej itp itd.
Swoją drogą zrozumiałe, że autor utworu pierwotnego może się nie zgodzić by jego piosenki wykonywał i (co gorsza) umieszczał na płytach jakiś dziadowski, tandetny zespół.

Spróbuj więc na polskim rynku wydać płytę z coverami np. Budki Suflera. Myślisz, że tak beztrosko można byłoby zamieścić sobie ich kawałki w swoim wykonaniu na płycie?! Może byś i zamieścił, ale na pewno po wydaniu płyty prawnicy Budki zjawiliby sie po odszkodowanie za bezprawne korzystanie z opracowania.

Nie wspominam ani słowem o prawach do artystycznych wykonań - te artykuły prawne nie tyczą spraw coverów.

Organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi w imieniu autora zawiaduje prawami do utworów - nic nie stoi na przeszkodzie by w imieniu autora dawała zgodę bądź nie na wykorzystanie dzieła w coverze.

djfarad

Post autor: djfarad » wtorek 12 sie 2008, 00:12

To jak to w końcu jest, czy bedąc w zaiksie można się niezgodzić na wykonywanie przez kogoś utworu? Rozumiem przez to wydanie go pod własnym szyldem przez jakiś inny zespół

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 12 sie 2008, 05:59

Mamy inną intonację, wydźwięk emocjonalny, zaangażowanie artysty, różni sie barwa głosu od oryginalnej itp itd.
Te elementy nie są elementami UTWORU, a ARTYSTYCZNEGO WYKONANIA, na co zwrócił uwagę Newman. Opracowanie UTWORU dotyczy zmiany melodii, formy, harmonizacji etc. - barwa głosu wykonawcy w skład tych elementów nie wchodzi.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ