Samodzielne 'wydawanie' płyty a prawo

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
acoto
Re: Samodzielne 'wydawanie' płyty a prawo

Post autor: acoto » piątek 04 sty 2008, 14:24

A więc reasumując: nagramy własną twórczość i amatorskimi sposobami ja rozpowszechnimy. Czy jest w tym coś nielegalnego? Sądząc po wypowiedzi Danniela - nie. A co reszta z was na to??

Daniel napisał tylko że" nikt na to nie zwraca uwagi' a nie że jest to legalne!!! Jeżeli uzyskujesz dochód to płacisz podatki i tyle.
Oczywiście są określone progi od których się płaci ale nie zwalnia to od zgłoszenia działalności gospodarczej .

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 04 sty 2008, 14:28

Zadzwon do zaiksu i zapytaj,czy mozesz sprzedawac plyty bez tantiem, nawet jesli caly material jest Twoj.

Czy możesz podać podstawę prawną powyższej informacji?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 04 sty 2008, 14:32

...Zadzwon do zaiksu i zapytaj,czy mozesz sprzedawac plyty bez tantiem, nawet jesli caly material jest Twoj.

Czy możesz podać podstawę prawną powyższej informacji?

Jeżeli zadasz pytanie jak powyżej to na pewno odpowiedź będzie: NIE. Bo ZAiKS zakłada w domyśle swoim że materiał który masz na płycie jest u nich rejestrowany.

Pytanie powinno brzmieć: czy mozesz sprzedawac plyty bez tantiem, nawet jesli caly material jest Twoj, a ZAiKS nie jest moim reprezentantem.

W tym drugim przypadku prawo jest jednoznaczne - TAK, NIE PŁACISZ ANI GROSZA.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Newman

Post autor: Newman » piątek 04 sty 2008, 15:13

Napisz prosze co dokladnie, bo jakos nie moge sie odnalezc.
Nierawda jest to ze zaiks pobiera tantiemy za sprzedaz wydanej plyty sprzedawanej w oficjalnym obiegu? Czy to, ze autorom coverow nalezne sa tantiemy? A moze to, ze na przetlumaczenie takstu potrzebna jest zgoda autora? Zadzwon do zaiksu i zapytaj,czy mozesz sprzedawac plyty bez tantiem, nawet jesli caly material jest Twoj. Rozdawac, udostepnic w necie to inny temat....
Juz informuję.
Po pierwsze: cyt. "To nie ma znaczenia, czy na plycie sa covery, czy nie, ZAIKS pobiera tantiemy dla autorow," Oczywiście jest to wierutna bzdura i świadczy to o tym że nie zastanawiasz się co mówi ZAiKS.
Bardzo trafnie zinterpretował to "Szkudlik" w poście powyżej. Jest tylko jeden wyjątek gdzie ZAiKS pośredniczy w wypłacie wynagrodzenia nawet bez zlecenia interpretacji ale to zupełnie inny przypadek.

Po drugie cyt. kolega "acoto" "Wydaje mi się także że na "coverowanie" trzeba mieć zgodę twórców najlepiej w formie licencji....
Odpowiadasz - "Nie trzeba. Pod warunkiem, ze nie zostal zmieniony/przetlumaczony tekst piosenki, lub zmieniona melodia."
Licencje trzeba mieć zawsze. Tylko że tak jak wspomniałem w poście powyżej w przypadku opracowań trzeba mieć bezpośrednio od autora gdyż ZAiKS nie może pośredniczyć, natomiast w innych przypadkach licencję uzyskyjemy również od twórcy ale za pośrednictwem ZAiKSu (pod warunkiem oczywiście że oddał on swoje utwory w zarząd)

No więc może przesadziłem ze stwierdzeniem że napisałeś "bardzo dużo" ale na pewno o poważnych sprawach.

Tak na marginesie jeżeli chodzi o hologramy...Miałem ich kiedyś dość sporo, ot tak, i nie były to żadne fałszywki. Tak więc jeżeli ktoś będzie Wam wmawiał że hologram to zapewnienie legalności to jest to mylne.
Znam przypadki że pewne znane wydawnictwa wydawały opatrzone hologramem płyty w momencie gdy utworów nie tyle co nie opłaciły ale co nawet nie zgłosiły!!!!!!
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

Newman

Post autor: Newman » piątek 04 sty 2008, 15:15

bez zlecenia interpretacji ale to zupełnie inny

Oczywiście chodziło o "reprezentacji"

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 04 sty 2008, 15:43

...
Po drugie cyt. kolega "acoto" "Wydaje mi się także że na "coverowanie" trzeba mieć zgodę twórców najlepiej w formie licencji....
Odpowiadasz - "Nie trzeba. Pod warunkiem, ze nie zostal zmieniony/przetlumaczony tekst piosenki, lub zmieniona melodia."
Licencje trzeba mieć zawsze.
Rozumiem że także w przypadku całkowicie bezpłatnego wykonywania czy udostępniania "własnych wersji" w popularnych portalach internetowych.

Newman

Post autor: Newman » piątek 04 sty 2008, 15:46

......
Licencje trzeba mieć zawsze.
Rozumiem że także w przypadku całkowicie bezpłatnego wykonywania czy udostępniania "własnych wersji" w popularnych portalach internetowych.
...
Tak. Czy za pośrednictwem Zaiks czy tez bezpośrednio jeżeli autor nie jest w Zaiks. CHYYYYBA że np. autor ma utwory na podstawie licencji CC (creative commons). Tak więc trzy formy.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » piątek 04 sty 2008, 16:52

W tej sytuacji kajam sie i nie zabieram wiecej zdania w podobnych tematach.

djfarad

Post autor: djfarad » piątek 04 sty 2008, 17:48

Zgłosiłem utwory do Zaiksu, ale chce powierzyć komuś prawa do wydania określonego nakładu bez tantiem dla mnie (chodzi o promocje, nie chce od razu zarabiać na płytach). Czy jest taka możliwość?

Newman

Post autor: Newman » piątek 04 sty 2008, 19:11

...W tej sytuacji kajam sie i nie zabieram wiecej zdania w podobnych tematach....

Wręcz przeciwnie! Od tego są przecież fora. Każdy ma jakieś doświadczenie w tych sprawach a suche przepisy bez praktyki to lipa

ODPOWIEDZ