...P.S. SHIVOO - znam ludzi, ktorzy maja w domu legalnego Autocada 2008, w dodatku wcale nie robia wielkich projektow. Przyklad, ktory podales, nie jest trafiony w kontekscie zalozen PPI....
No widać Joachimie - obracasz się w kręgu ludzi zamożnych - szczerze zazdroszczę... ja takich mozliwości od życia nie dostałem...

...
Wcale nie. Przyklad - jeden ze znajomych mieszka na osiedlu niedaleko mnie, ACada wykorzystuje do projektowania instalacji elektrycznych i ppoz. Ma kilkuosobowa firme (zdaje sie 3 osoby), oprogramowanie ma zakupione dla siebie.
Inny przyklad: kolega ma male studio nagran, gdzie oprocz wiekszych produkcji robi reklamy. Ma pod sciana postawione kartony (opakowania) jeden na drugim pochodzace od softu muzycznego, ktore siegaja sufitu. I zapewniam Cie ze zakres cen tego softu razem wzietego jest znacznie wiekszy niz wspomniany ACad + 3DS (m.in. kilka EastWest). Nikt mu nie dal pieniedzy, do wszystkiedo doszedl sam (nie od razu, a przez "male" kilkanascie lat).
Kwestia wyboru, co kto chce. Tych, ktorych stac, a pracuja na piratach, znam dziesiatki. W tej kwestii z mojej strony EoT.
Co do PP - ciekawia mnie te aspekty dzialalnosci, ktore - przynajmniej w zalozeniu - maja doprowadzic do obnizenia cen plyt czy tez ukrocenia dzialalnosci tych, ktorzy robia kase kosztem innych....
Wszystko się zgadza Joachimie - ale jak sam piszesz Twój kolega MA FIRMę - ten soft na pewno już na siebie zarobił. Ja za swoich "fuch" z 10 lat bym tyle nie uzbierał... Pracuję na etacie za dość mizerne pieniądze i za diabła mnie nie będzie stać. Tak napisał ARTYSTA wszystko sprowadza się do zarobków.... Można też powiedzieć " załóż swoją firmę..., ale to wiąże się z pewnym "poświęceniem" życia prywatnego - mniejszym, bądź większym, a mi zależy na tym by zarabiać godnie i o 16 wcisnąć bez wyrzutów sumienia POWER BUTTON i wyjśc na zimne pyfko ;)