O cenach minimalnych za utwory
zgadzam się, czas zejść na ziemię.
polecam pozycję
Heart and Soul: Revealing the Craft of Songwriting
dział o finansach..
polecam pozycję
Heart and Soul: Revealing the Craft of Songwriting
dział o finansach..
Re: O cenach minimalnych za utwory
rekord w teatrze moj to 3000 z czego 250 zysku :)
...Czyli zabawmy się w grę.
Bartos dobrze napisal o tej grze.
Od tego mozna sie zaczac zastanawiac ile opuscic. Ja cenie sie na mniej, ale rozumiem podejscie. Kiedys stawki byly tez duzo nizsze, ale teraz sadze ze jak wiesz co robisz i robisz to dobrze to nalezy sie cenic, albo po prostu podniesc glowe. Niestety kontrakt na cos fajnego, dobrze platnego very ciezko zlapac, bo masa ludzi robi, oddaje za darmo nawet, bo ciagle obowiazuje podejsce - musze sie wkrecic w ten interes to zrobie gratis. a to blad.
Inna sprawa, ze w Polsce na przyklad reklamowki regionalne /muzyka chodza po... 150 pln i taniej(wyprowadzcie mnie z bledu jak sie myle) - bylem zaskoczony, strasznie szczeka mi opadla nad stawkami, i okazalo sie ze to gra nie warta swieczki bo chlopaki w malych studiach takie maja stawki. szkoda czasu i w ogole szkoda, lepiej dlubac w swoich dzwiekach i nie tracic czasu na bzdury :)
w Polsce trzeba by zaczac od tego by- nie robic za darmo, nie grac za darmo, nie psuc rynku, bo to NASZA PRACA. Zespoly ciagle graja za darmo, muzycy daja za darmo muzyke mediom.. niech przynajmniej uda sie to zamienic na tygodniowe potrzeby muzyka i jego rodziny to bedzie latwiej ustalic stawki .. ;)
a tak w ogole to mowimy o tabu, zgadlem?
Bartos dobrze napisal o tej grze.
Od tego mozna sie zaczac zastanawiac ile opuscic. Ja cenie sie na mniej, ale rozumiem podejscie. Kiedys stawki byly tez duzo nizsze, ale teraz sadze ze jak wiesz co robisz i robisz to dobrze to nalezy sie cenic, albo po prostu podniesc glowe. Niestety kontrakt na cos fajnego, dobrze platnego very ciezko zlapac, bo masa ludzi robi, oddaje za darmo nawet, bo ciagle obowiazuje podejsce - musze sie wkrecic w ten interes to zrobie gratis. a to blad.
Inna sprawa, ze w Polsce na przyklad reklamowki regionalne /muzyka chodza po... 150 pln i taniej(wyprowadzcie mnie z bledu jak sie myle) - bylem zaskoczony, strasznie szczeka mi opadla nad stawkami, i okazalo sie ze to gra nie warta swieczki bo chlopaki w malych studiach takie maja stawki. szkoda czasu i w ogole szkoda, lepiej dlubac w swoich dzwiekach i nie tracic czasu na bzdury :)
w Polsce trzeba by zaczac od tego by- nie robic za darmo, nie grac za darmo, nie psuc rynku, bo to NASZA PRACA. Zespoly ciagle graja za darmo, muzycy daja za darmo muzyke mediom.. niech przynajmniej uda sie to zamienic na tygodniowe potrzeby muzyka i jego rodziny to bedzie latwiej ustalic stawki .. ;)
a tak w ogole to mowimy o tabu, zgadlem?

http://www.superstereo.pl
- wishmaster
o tych cenach "z czapki" poniekad zgoda, ale jednak trzeba tutaj dokonac pewnego rozroznienia. Nie widze powodu zeby stawki w biznesie stacji komercyjnych, gdzie klient (zwlaszcza TV) obraca bajonskim (w porownaniu do jakis - pardon - prowincjonalnych teatrow) budzetem byly dla autorow muzyki podobne. Nie widze powodu dlaczego niby strona audio danej produkcji mialaby byc wielokrotnie tansza od strony wizualnej? A coz to? Muzyka i muzyk to jakies pomiotlo? Ciekawe jak by wygladaly programy i reklamy "na glucho"?
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
Piotr Rubik w jednym z wywiadów na pytanie ile zarobił za odtwarzanie jingli do "Wiadomości" odpowiedział "...mało.." naciskany dalej przez dziennikarza powiedział, że za te pieniądze kupił sobie zaledwie samochód.
Na koniec zdradził, że był to " SUBARU"
Na koniec zdradził, że był to " SUBARU"

Ja robiłem dla teatru np 20 min muzy za 1500 zł
Dużo wcześniej, dla prywatnej osoby, artystki - performerki niekomercyjnej 22 min z 800 zł (bardzo tanio ...)
Najczęściej teatry płacą ok 2000 zł. Chyba, że zależy im bardzo na znanym nazwisku, wtedy muszą więcej :). Ale najczęściej nie mają na znane nazwiska. Płacą ile mogą.
Pozdrówka - Leff
Dużo wcześniej, dla prywatnej osoby, artystki - performerki niekomercyjnej 22 min z 800 zł (bardzo tanio ...)
Najczęściej teatry płacą ok 2000 zł. Chyba, że zależy im bardzo na znanym nazwisku, wtedy muszą więcej :). Ale najczęściej nie mają na znane nazwiska. Płacą ile mogą.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin
prace z tworcami filmow dokumentalnych czy teatrów uwazam za wspaniala (w 90%), czego nie da sie powiedziec o bardziej skomercjalizowanej czesci branzy.
czlowiek sie nie wypruwa
nie czuje sie oszukiwany
ma b.duza niezaleznosc
ma swiadomosc bycia wspoltworca
jest szanowany, licza sie z jego sugestiami
decyzje podejmuje nieiwle osob i w szczerej intencji
odruchowo taka strone dzialnosci traktuje sie nieco non-profit
dlatego ogolnie watki teatralne czy inne ambitne wylaczylbym z dyskusji nad stawkami minimalnymi
czlowiek sie nie wypruwa
nie czuje sie oszukiwany
ma b.duza niezaleznosc
ma swiadomosc bycia wspoltworca
jest szanowany, licza sie z jego sugestiami
decyzje podejmuje nieiwle osob i w szczerej intencji
odruchowo taka strone dzialnosci traktuje sie nieco non-profit
dlatego ogolnie watki teatralne czy inne ambitne wylaczylbym z dyskusji nad stawkami minimalnymi
- wishmaster
Heh... jak ja zawsze chcialem cos porobic dla teatru...

...Heh... jak ja zawsze chcialem cos porobic dla teatru...
...
Dzieciecego?
A co do muzyki - niestety w tym kraju muzyka uzytkowa jest tyle warta ile ktos bedzie chcial za nia zaplacic.. Ale to sie POWINNO zmienic! Ja mysle ze pomogloby tu jakies stowarzyszenie, zwiazek zawodowy lub cokolwiek ktory z racji ilosci czlonkow moglby zaczac dyktowac jakies warunki - przede wszystkim TELEWIZJI ktora zwyczajnie okrada kompozytorow z godnosci...
[addsig]

...
Dzieciecego?

A co do muzyki - niestety w tym kraju muzyka uzytkowa jest tyle warta ile ktos bedzie chcial za nia zaplacic.. Ale to sie POWINNO zmienic! Ja mysle ze pomogloby tu jakies stowarzyszenie, zwiazek zawodowy lub cokolwiek ktory z racji ilosci czlonkow moglby zaczac dyktowac jakies warunki - przede wszystkim TELEWIZJI ktora zwyczajnie okrada kompozytorow z godnosci...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
- wishmaster
Dzieciecego?
A dlaczego nie? Na pewno przyjemniejsze i bardziej nobilitujace niz uzerac sie z obsluga "wizerunku" medialnego handlarza jednego z drugim.
A dlaczego nie? Na pewno przyjemniejsze i bardziej nobilitujace niz uzerac sie z obsluga "wizerunku" medialnego handlarza jednego z drugim.