Dwie instalki WinXP a prawo
...A chodzi o (podam dokladnie) EiS luty 02/2003 "Windows XP...
Masz rację lecz w tamtym okresie (trzy lata temu) stan prawny, tudzież licencja WinXP autentycznie na to zezwalała.
W tzw. międzyczasie wiele razy ulegało to zmianie, przy tym po drodze mieliśmy tak wiele do końca niewytłumaczonych prosto niejasności, iż... zdecydowaliśmy się poczekać na oficjalną premierę Vista (już na dniach) i to właśnie z nią, już ze świeżymi siłami chcemy powalczyć, także i w tym temacie.
[addsig]
Masz rację lecz w tamtym okresie (trzy lata temu) stan prawny, tudzież licencja WinXP autentycznie na to zezwalała.
W tzw. międzyczasie wiele razy ulegało to zmianie, przy tym po drodze mieliśmy tak wiele do końca niewytłumaczonych prosto niejasności, iż... zdecydowaliśmy się poczekać na oficjalną premierę Vista (już na dniach) i to właśnie z nią, już ze świeżymi siłami chcemy powalczyć, także i w tym temacie.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Re: Dwie instalki WinXP a prawo
Chyba chodzi o mój artykuł. Kiedyś, kiedy dzwoniłem do Microsoftu uzyskałem odpowiedź, że wolno mi zainstalować Windows na jednej maszynie i używać w danej chwili tylko jednej kopii. Jak Pan Chabinka wspomniał - licencje MS zmieniły się od tego czasu i to znacznie (np. wymóg co do zakupu OEMa z innym elementem komputerowym itp.). Ponieważ męczyła mnie licencja - niewiele później wykonałem kolejny telefon z dokładnie tym samym pytaniem i tym razem uzyskałem inną odpowiedź - nie wolno mieć dwóch instalacji, bo licencja jest właśnie na instalację. I zdaje się, że dziś tak to właśnie obowiązuje. Zgadzam się, że jest to absurdalne w przypadku jednego komputera, jednego użytkownika, dwóch partycji. Przecież w danej chwili nie używam dwóch systemów jednocześnie. Mało tego wirtualne systemy (plikowe) można używać właściwie bezkarnie, każdy to plik to może być przecież kolejna instalacja Windowsa...
Generalnie licencjonowanie to dosyć zagmatwana ścieżka. Nie tak dawno kupując OEMa z myszką musiałem używać tej myszki, mieć fakturę na oba elementy i wtedy byłem legalny. Tylko co z tego, że jeśli płyta główna mi przestała się podobać i pomimo nieodpartej miłości do tej myszki chciałem płytę wymienić :) Już przestawałem być legalny, bo Windows z nową płytą nie aktywuje się.
Przyznam, że nie jestem pewien kwestii prawnych związanych z licencjonowaniem, bo zasadniczo - co ma priorytet: prawo polskie czy umowa licencyjna? Przykład - mam oprogramowanie, któe legalnie kupiłem. Przestało mi się podobać i chcę go sprzedać. Licencja mówi "nie", a ja pytam się dlaczego nie mogę legalnie sprzedać rzeczy, którą równie legalnie kupiłem? Przecież prawo tego nie zabrania... Małol tego. Ten sam produkt sprzedawany w innym kraju należącym do tej samej Unii Europejskiej posiada licencję, która nie mogła być niezgodna z ichnim prawem i tam produkt mogę bez problemu odsprzedać... To tylko jeden z przykładów.
Włodku - nie ma problemu z aktywowaniem więcej niż jednej kopii - w tym samym dniu, przy instalacji na jednej maszynie z jednego seriala. Zapewniam ;)
Jacek
Generalnie licencjonowanie to dosyć zagmatwana ścieżka. Nie tak dawno kupując OEMa z myszką musiałem używać tej myszki, mieć fakturę na oba elementy i wtedy byłem legalny. Tylko co z tego, że jeśli płyta główna mi przestała się podobać i pomimo nieodpartej miłości do tej myszki chciałem płytę wymienić :) Już przestawałem być legalny, bo Windows z nową płytą nie aktywuje się.
Przyznam, że nie jestem pewien kwestii prawnych związanych z licencjonowaniem, bo zasadniczo - co ma priorytet: prawo polskie czy umowa licencyjna? Przykład - mam oprogramowanie, któe legalnie kupiłem. Przestało mi się podobać i chcę go sprzedać. Licencja mówi "nie", a ja pytam się dlaczego nie mogę legalnie sprzedać rzeczy, którą równie legalnie kupiłem? Przecież prawo tego nie zabrania... Małol tego. Ten sam produkt sprzedawany w innym kraju należącym do tej samej Unii Europejskiej posiada licencję, która nie mogła być niezgodna z ichnim prawem i tam produkt mogę bez problemu odsprzedać... To tylko jeden z przykładów.
Włodku - nie ma problemu z aktywowaniem więcej niż jednej kopii - w tym samym dniu, przy instalacji na jednej maszynie z jednego seriala. Zapewniam ;)
Jacek
owszem nie ma problemu......pozatym nic sie w kompie nie zmienia a jakby nie chcieli aktywowac to stwierdzisz ze jeszcze raz sformatowales..a co nie wolno?
to nie dwa rozne kompy - to wciaz jeden i ten sam i tylko z jednej kopii windowsa korzystasz...
ale ms nie wie o takich rzeczach bo caly czas sa do tylu....
to nie dwa rozne kompy - to wciaz jeden i ten sam i tylko z jednej kopii windowsa korzystasz...
ale ms nie wie o takich rzeczach bo caly czas sa do tylu....
i pamietaj o jednym - na kazdde tego typu pytanie beda chcieli ci wcisnac kolejna kopie - KASA i tylko to......
na klienta sie zwyczajnie sra - kwestia tylko jak od niego wyciagnac jak najwiecej
na klienta sie zwyczajnie sra - kwestia tylko jak od niego wyciagnac jak najwiecej
Dzieki Wszystkim za wypowiedzi i opinie. Dzisaj tez sobie pogawedzilem z ludkiem z Micro i znowu to samo, choc to paranoja to jednak nie bede probowal swych sil w tlumaczeniu sie w razie kontroli, gra nie warta swieczki, a jak bede w takiej potrzebie, to zakupie druga kopie - zawsze to taniej niz byc przylapanym. Jeszcze raz THX!!!
PS: Podczas ponownej aktywacji systemu nie musimy sie tlumaczyc "czemu?", mam taki kaprys i bede to robil co 2 godziny i tyle. W razie odmowy, mozna reklamowac produkt.
PS: Podczas ponownej aktywacji systemu nie musimy sie tlumaczyc "czemu?", mam taki kaprys i bede to robil co 2 godziny i tyle. W razie odmowy, mozna reklamowac produkt.
- stevelukather
...... tydzien temu postawilem koledze 2 systemy w jednym kompie i obydwa sie zarejestrowaly przez internet?
Odradzam ten sposób
Blokowana jest aktywacja internetowa !
WG,jak blokowana,skoro sam osobiscie zarejestrowalem 2 kopie jedna po drugiej?Wrecz jest tak,ze druga kopia juz nie prosi o aktywacje,ja tylko to zrobilem zeby sprawdzic czy da sie zarejestrowac przez siec drugi raz,poszlo od strzalu,10 sek to trwalo.
[addsig]
Odradzam ten sposób

WG,jak blokowana,skoro sam osobiscie zarejestrowalem 2 kopie jedna po drugiej?Wrecz jest tak,ze druga kopia juz nie prosi o aktywacje,ja tylko to zrobilem zeby sprawdzic czy da sie zarejestrowac przez siec drugi raz,poszlo od strzalu,10 sek to trwalo.
[addsig]
Bo jest pewna sprawa, o której nigdzie chyba się nie wspomina
Ilość aktywacji internetowych jest ograniczona
Można wykonać około kilkadziesiąt "strzałów" może 30-50 tak mi się wydaje, nie liczyłem dokładnie
Zapewniam, że przypadek autentyczny.
A M$ sobie milczy w tym temacie, bo przeszukałem różne źródła.

Można wykonać około kilkadziesiąt "strzałów" może 30-50 tak mi się wydaje, nie liczyłem dokładnie

A M$ sobie milczy w tym temacie, bo przeszukałem różne źródła.
Wrecz jest tak,ze druga kopia juz nie prosi o aktywacje,ja tylko to zrobilem zeby sprawdzic czy da sie zarejestrowac przez siec drugi raz ...
PS. O jakich kopiach piszesz.
1. Dwa systemy windows na partycji C na dwóch wymiennych dyskach albo inaczej mówiąc dwa takie same obrazy tego systemu. To akurat aktywacja "łyknie" bez ponownego rejestrowania tej drugiej kopii.
czy
2. Dwa systemy windows na dwóch partycjach C i D. Tutaj druga aktywacja jest niezbędna.
PS. O jakich kopiach piszesz.
1. Dwa systemy windows na partycji C na dwóch wymiennych dyskach albo inaczej mówiąc dwa takie same obrazy tego systemu. To akurat aktywacja "łyknie" bez ponownego rejestrowania tej drugiej kopii.
czy
2. Dwa systemy windows na dwóch partycjach C i D. Tutaj druga aktywacja jest niezbędna.
A M$ sobie milczy w tym temacie, bo przeszukałem różne źródła....
Nie, Małymiękki nie milczy tylko odpowiada, że ilość aktywacji jest nieograniczona. Zapewniam, że osobiście pytałem.

A M$ sobie milczy w tym temacie, bo przeszukałem różne źródła....
Nie, Małymiękki nie milczy tylko odpowiada, że ilość aktywacji jest nieograniczona. Zapewniam, że osobiście pytałem.
czesc mam takie pytanie kupilem XP home (zarejestrowalem i wszystko ok) teraz musialem formata zrobic..... chce zarejestrowac i pisze ze aktywacja przy tym kluczu nie moze sie odbyc i mam wpisac inny co robic? mam zadzwonic do M$ zeby podali inny klucz?