autor: Master » wtorek 19 gru 2006, 10:46
Ok, nie chce mi sie czytac te wszystkie długie posty , ale postaram sie wyjasnic na czym to polega ...
Autor to osba ktora wymysliła coś ...
np, Text lub muzyke , czesc muzyki , czesc textu ,
Autorów jednego utworu moze byc wielu , ale mowa o orginale ...
jesli ktos wymysli llije melodyczna , napisze Text jest Autorem ...
jesli ktos inny to zaaraznuje , nie koniecznie nim jest , to kwestia umowna miedzy pierwotnym Autorem a Araznujacym ,
kiedys ktos mnie wykolegował w ten własnie sposob ...
dostawałem Texty i linie melodyczne czesto nie pełne , wymyslałem reszte , siedziałem kilka miesiecy nad materiałem , a potem sie okazało ze
pomimo tego ze wykonałem 85% pracy nie jestem Autorem zadnego z numerów , po prostu nie dogadalismy sprawy , Gdybym był swiadomy sytuacji nie zgodził bym sie na taki układ ... te kwestie trzeba omawiac na samym poczatku aby było wszystko jasne ...
W USA jest tak ... mozesz siedziec rok nad piosenką pod koniec wejdzie kolo i powie tutaj zmien dwie nuty i juz jest współ-autorem , oczywiscie potem wszystkie prawa czy wkład pracy oraz Tantiemy oblicza sie procentowo ...
Remix to całkiem inna sprawa ... autor zawsze jest pierwotny a ktos kto remixuje owy utwór zgłasza to jako OPRACOWANIE i kwestią umowną sa w tym wypadku Tantiemy ,
czesto sie zdaza ze ten kto opracował , nie dostaje zadnych .... jednak czerpie zupelnie inne profity z tego tytułu ..