Remiks a prawa autorskie

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
a
Kontakt:
Re: Remiks a prawa autorskie

Post autor: a » poniedziałek 18 gru 2006, 22:10

Czyli w momencie, w którym kolega godzi się na wykorzytanie swojego głosu do mojego utworu - 100% autorstwa należy do mnie?
------------------

he, he :) Podejrzewam, że każdy by tak chciał :)
Słuchaj, będzie tak jak się umówicie i nie inaczej :)
Jeżeli kolega ma kontrakt, to pewnie jego publisher lub wydawca bedzie miał tu swoje racje. Jeżeli nie, to wszystko jest między wami. Umawiacie się co do procentów i idziecie wpisać to do Zaiksu. Wszystko
http://www.superstereo.pl

Newman

Post autor: Newman » wtorek 19 gru 2006, 09:28

To wszystko zalezy od formyjaka przybiera utwór. I czy jest to utwór samoistny,samoistny-inspirowany, czy tez opracowaniem. Pamietajmy ze autorskie prawa osobiste są niezbywalne i nie podlegaja przeniesieniu (wszyscy tzw ghost-writers pomimo podpisania umów działaja nielegalnie).Róznica polega na tym: autorem opracowania czy remiksu jest dany autor , natomiast autorami zapożyczeń i innych elementów składowych jest ktoś inny od którego uzyskujemy zgody na wyklorzystanie ich twórczości (np Madonna musiała uzyskac zgodę ABBA'y)
ZAiKS robi taki wymóg:
- formularza zgłoszeniowego podpisanego przez autora/autorów opracowania oraz autora/autorów utworu pierwotnego (lub jego/ich następców prawnych),
- zezwolenia autora/autorów utworu pierwotnego (lub jego/ich następców prawnych) i oświadczenia autora/autorów utworu pierwotnego o częściach podziałowych,
- podpisanego egzemplarza opracowania utworu.

Co moim prywatnym zdaniem jest nie do końca zgodne z prawem (tzn pojmuje przepisy zbyt szeroko).

Pamietajmy ze zgłaszając utwory pod ochrone ZAiKS deklarujemy że zgłosimy wszystkie swoje utwory które powstaną w przyszłości...
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 19 gru 2006, 10:46

Ok, nie chce mi sie czytac te wszystkie długie posty , ale postaram sie wyjasnic na czym to polega ...

Autor to osba ktora wymysliła coś ...
np, Text lub muzyke , czesc muzyki , czesc textu ,
Autorów jednego utworu moze byc wielu , ale mowa o orginale ...
jesli ktos wymysli llije melodyczna , napisze Text jest Autorem ...
jesli ktos inny to zaaraznuje , nie koniecznie nim jest , to kwestia umowna miedzy pierwotnym Autorem a Araznujacym ,

kiedys ktos mnie wykolegował w ten własnie sposob ...
dostawałem Texty i linie melodyczne czesto nie pełne , wymyslałem reszte , siedziałem kilka miesiecy nad materiałem , a potem sie okazało ze
pomimo tego ze wykonałem 85% pracy nie jestem Autorem zadnego z numerów , po prostu nie dogadalismy sprawy , Gdybym był swiadomy sytuacji nie zgodził bym sie na taki układ ... te kwestie trzeba omawiac na samym poczatku aby było wszystko jasne ...
W USA jest tak ... mozesz siedziec rok nad piosenką pod koniec wejdzie kolo i powie tutaj zmien dwie nuty i juz jest współ-autorem , oczywiscie potem wszystkie prawa czy wkład pracy oraz Tantiemy oblicza sie procentowo ...

Remix to całkiem inna sprawa ... autor zawsze jest pierwotny a ktos kto remixuje owy utwór zgłasza to jako OPRACOWANIE i kwestią umowną sa w tym wypadku Tantiemy ,
czesto sie zdaza ze ten kto opracował , nie dostaje zadnych .... jednak czerpie zupelnie inne profity z tego tytułu ..

Newman

Post autor: Newman » wtorek 19 gru 2006, 11:10

...
dostawałem Texty i linie melodyczne czesto nie pełne , wymyslałem reszte , siedziałem kilka miesiecy nad materiałem , a potem sie okazało ze
pomimo tego ze wykonałem 85% pracy nie jestem Autorem zadnego z numerów , po prostu nie dogadalismy sprawy , Gdybym był swiadomy sytuacji nie zgodził bym sie na taki układ ... te kwestie trzeba omawiac na samym poczatku aby było wszystko jasne ...

Dlatego przeczytaj jednak mój post powyzej

Prawa osobiste to prawa osobiste i koniec.

Oczywiscie ZAiKS jak wspomniałem pojmuje przepisy zbyt szeroko i następuje wiele naciągnięć i przez to rozmowa z nimi (mając swiadomosc swych praw) to ciezka sprawa...Zasłaniaja sie swoim regulaminem który pamietajmy NIE TWORZY prawa w Polsce chociaz okazuje sie że mos pro lege...
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

ODPOWIEDZ