Sprzedaż własnych płyt przez internet

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Newman
Re: Sprzedaż własnych płyt przez internet

Post autor: Newman » wtorek 28 lis 2006, 13:34

a na marginesie: nie każda transakcja typu kupno- sprzedaż wymaga założenia działalności.
Rodzajów transakcji na Allegro może byc bardzo dużo i od konkretnych okoliczności zależy jaki podatek musi wchodzić w grę. pozdrowienia

...
Oczywiście wiem że nie każda transakcja tego wymaga ale tak to wychodzi z Twojej opinii.

Nie uważam że to jest działalnosc gospodarcza, nawet ze względu na charakter przedmiotowy który moim zdaniem nie kwalifikuje sie pod przepisy prawa działalnosci gospodarczej. Nie zwalnia to rzecz jasna z obowiązków podatkowych ale żeby zakładać od razu działalnośc?...
Wychodzi bowiem na to że każdy zespół który wyprodukuje swój materiał (min. demo) i sprzedaje na swojej stronie (daje mozliwosc kupna ta drogą) powinien się rejestrować (noo, moze nie cały zespół ale którys z jego członków powinien działalnośc załozyć)

Powiem szczerze że pójsc i załozyc firmę to żadna porada tym bardziej że kolega prosi o poradę jak to ominąć. Mamy do czynienia z netem. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i sam bym chetnie usłyszał cos na ten temat bo wątek ciekawy jest.
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 28 lis 2006, 14:02

ale tak to wychodzi z Twojej opinii.
======
Nie, Newman, wcale tak to nie wychodzi.

Powiem szczerze że pójsc i załozyc firmę to żadna porada tym bardziej że kolega prosi o poradę jak to ominąć.
======
Ja również powiem szczerze (cały czas zresztą): To dobra porada, a z omijania często wychodzą bardzo złe skutki.
W działalności gospodarczej nie ma nic takiego czego trzeba by tak uparcie unikać i omijać. Całe swoje życie zawodowe przeżyłem "na własny rachunek" - to normalne życie, tak samo normalne jak życie z zatrudnieniem "na posadzie" jak i wykonywaniem wolnego zawodu...tu się kompletnie nie ma czego bać.

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 28 lis 2006, 15:20

Dodam tylko, że moja działalność była działalnością dodatkową - opłacałem wszelkie podatki i składniki do ZUS w ramach podstwowej pracy. Na moje pytanie: dlaczego więc mam 2 razy płacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne uzyskałem błyskotliwą odpowiedź ładnej pani z ZUS, że w takim razie będą mnie obsługiwały dwie pielęgniarki.

A swoją drogą podoba mi się postawa Spikera, jego podejście do życia na własny rachunek.

Newman

Post autor: Newman » wtorek 28 lis 2006, 15:57

Zgadzam się.
Natomiast tez trzeba troszeczke mierzyc rzeczy i nie wskakiwac w cos co moze być niepotrzebne i zbędne w danej sytuacji.
No ale jeżeli chodzi o robienie dla i na siebie to tez jestem za! Pomysł, kompetencje i do przodu!!!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 28 lis 2006, 16:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:56 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 28 lis 2006, 16:45

.tu się kompletnie nie ma czego bać.

Poza tym ze "manie" zarejestrowanej dzialanosci kosztuje ponad 700 miesiecznie ZUSu niezaleznie od czegokolwiek innego, nie jest wazne to ze w "glownej" pracy oplacasz ZUS

Wiec jezeli ta dzialalnosc przynosi mniej niz te 700 miesiecznie to...

a w wypadku sprzedazy plyt to raczej niestety odpada

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

XalienX

Post autor: XalienX » wtorek 28 lis 2006, 18:02

Witam

Ze względu na to że pracuję (jeszcze) w aparacie skarbowym, pozwolę sobie trochę wyprostować pewne sprawy.

1. Jeżeli Pan Kowalski coś produkuję w tym przypadku płyty CD z własną muzyką i je sprzedaje (nie ważne gdzie) to ma obowiązek zarejestrowania działalności gospodarczej, ze względu na to że wykonuję czynność którą nazywamy produkcją.

2. Jeżeli Pan Kowalski prowadzi już działalność gospodarczą i pracuję w tym samym czasie u Pana Nowaka na pełnym etacie to wtedy jedyny "ZUS" jaki płaci (za siebie samego) to jest składka na ubezpieczenie zdrowotne, która na dzień dzisiejszy wynosi około 120 zł miesięcznie. Jeżeli Pan Kowalski nie pracuje u nikogo wtedy co miesiąc będzie musiał uiścić jeszcze około 720 zł z tytułu składki na ubezpieczenie społeczne.

3. W tym momencie podatek CIT czyli podatek dochodowy od osób prawnych nie interesuje Pana Kowalskiego bo jest on osobą fizyczną. Podatek PCC czyli podatek od czynności cywilno-prawnych też nie interesuje Pana Kowalskiego ponieważ płaci się go wtedy gdy dokonuje się pojedyńczej czynności cywilno prawnej na wartość większą niż 1000 zł. Podatek VAT Pan Kowalski będzie musiał zapłacić gdy obrót jego firmy (gdy już ją założy) w ciągu roku podatkowego przekroczy około 39.500,00 zł.

4. Jeżeli Pan Kowalski będzie prowadził handel (sprzedawał CD) ma obowiązek zakupu kasy rejestrującej (tzw. kasy fiskalnej) co wiąże się z kolejnymi kosztami.

5. Jeżeli Pan Kowalski nie zarejestruje działalności gospodarczej i będzie sprzedawał CD na bazarze, w sklepie, na swojej stronie, na Allegro, w gruncie rzeczy nic mu nie grozi, chyba że Pan Kwiatkowski pójdzie do Urzędu Skarbowego i zgłosi złamanie prawa podatkowego przez Pana Kowalskiego. W innym przypadku ustalenie przez Urząd Skarbowy złamania prawa podatkowego w zasadzie jest mało prawdopodobne (w przypadku tak znikomej działalności dochodowej).

6. Jeżeli Pan Kowalski jest bezrobotny to może starać się w jego Urzędzie Pracy o pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej oraz inne podobne świadczenia.

Nazwiska zostały wybrane przypadkowo

Pozdrawiam.

AT/CD

Post autor: AT/CD » wtorek 28 lis 2006, 18:04

....tu się kompletnie nie ma czego bać.

Poza tym ze "manie" zarejestrowanej dzialanosci kosztuje ponad 700 miesiecznie ZUSu niezaleznie od czegokolwiek innego, nie jest wazne to ze w "glownej" pracy oplacasz ZUS

Wiec jezeli ta dzialalnosc przynosi mniej niz te 700 miesiecznie to...

a w wypadku sprzedazy plyt to raczej niestety odpada

...
NIE.
Po pierwsze: jeśli masz umowę o pracę i JEDNOCZEŚNIE prowadzisz własną jednoosobową działalność gosp., to płacisz tylko zdrowotny ZUS (ok. 150 zł./mies).

Po drugie - jeśli zakładasz działalność po raz pierwszy (lub nie prowadziłeś działalności od CO NAJMNIEJ 5 lat), to wtedy CAŁY Twój ZUS wynosi ok. 270 zł miesięcznie. Ale uwaga - tylko przez pierwsze DWA lata działalności firmy. Potem już łącznie 780 (no, chyba, że mamsz jednocześnie umowę o pracę). A jeśli w tym drugim wariancie (działalność po raz pierwszy lub po 5-letniej przerwie) masz dodatkowo umowę o pracę - to wtedy ZUS jeszcze mniej.

Nie inaczej.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 28 lis 2006, 18:28

XalienX,
widzę, że mamy "branżystę". Witaj nam.

Newman

Post autor: Newman » wtorek 28 lis 2006, 19:22

...Witam

Ze względu na to że pracuję (jeszcze) w aparacie skarbowym, pozwolę sobie trochę wyprostować pewne sprawy.

O fajnie! Mamy specjalistę!
Czyli z tym co mówisz taka kapela garażowa o której wspominałem, której demo mozna kupic za posrednictem ich strony tez musi się rejestrować? (żeby było full legalnie)

ODPOWIEDZ