dodam na podstawie Twojego przykladu ze moze to dziala tak:
ok don pedro przyjezdza do polski po stol i jako firma Hiszpanska bez przedstawicielstwa w polsce go zamawia na umowe o dzielo.
I własnie jego firma musi sie rozliczyc i miec podkladke w hiszpani a stolarz musi wykazac dochod i jako ze jest to dochod zagraniczny a don pedro nie placi podatku do polskiego urzedu- musi zaplacic podatek.
Pozniej jednak w specjalnym picie sa metody odliczenia tego podatku ktory zostal dwa razy zaplacony (przez don pedro i przez stolarza) - wdłg umowy o uniknieciu podwojnego opodatkowania.
jedyne co znalazle do tej poru to:
http://www.pit.pl/pages/i/1196.php
nextaz
...tak własnie
i tu zaczynaja sie metne przepisy bo ponoc jest jakies sformulowanie w ustawie o tym gdzie produkt bedzie uzywany - moge sie mylic- wiem ze sprawa interpretacji jest gdzie jest uzywany produkt. w przypadku jesli jest to produkt niematerialny ktory bedzie transmitowany przez srodki masowego przekazu niekoniecznie tylko w hiszpanii sprawa sie komplikuje.
bylbym wdzieczny jednak za sprawdzenie- swoja droga ciagle szukam i sie dowiaduje.
jesli cos znajdziesz albo wiesz gdzie szukac prosze podaj źródło
i kolejne dzięki!
nextaz...
Umowa o dzieło z firmą z UE
Re: Umowa o dzieło z firmą z UE
Nie, nie nie....jakiekolwiek dywagacje dotyczące miejsca używania rzeczy czy wykorzystania usługi, czy też praw ( bo to przecież nie musi być żadna umowa o dzieło tylko zwykła umowa kupna sprzedaży wartości niematerialnej i prawnej) dotyczą podatku VAT. My tu gadamy o podatku dochodowym, a tu sprawy są jasne: Art 3 Ustawy o pod.doch od os.fiz mói wyraźnie co ma być i nie uzaleznia kwestii opodatkowania od miejsca wykorzystanie efektu pracy. Dalej sprawy sie toczą z uwzględnieniem Art 4a (umowy międzynarodowe) i tu mamy sytuację opisaną wyżej.
Sprowadziłbym rzezc do absolutnego minimum: w RP masz jeden obowiązek na 100%: wykazać dochody osiągnięte za granicą razem z dochodami osiagniętymi w kraju. Zapłacony przez Don Pedro podatek w Hiszpanii nic KOMPLETNIE w tym przypadku nie znaczy. To zas czy Don Pedro odprowadzi Twój podatek hiszpański do Urzedu w Santa Gitarra to jest zmartwienie Don Pedra, nie Twoje. W Polsce nie ma możlwiości abyś był płatnikiem podatku dochodwego sam dla siebie o ile nie prowadzisz działalności gospodarczej. Więc na pewno po otrzymaniu zapłaty od Don Pedro nie musisz lecieć do polskiego Urzędu z podatkiem od tego dochodu. Czy musi to zrobić Don Pedro w Hiszpanii lub w Polsce( lub Ty w Hiszpani) to już pisałem: nie wiem, ale domyslam się że działają podobne mechanizmy jak w RP - wszak UNIA unifikuje wszystko - również ustawy
Sprowadziłbym rzezc do absolutnego minimum: w RP masz jeden obowiązek na 100%: wykazać dochody osiągnięte za granicą razem z dochodami osiagniętymi w kraju. Zapłacony przez Don Pedro podatek w Hiszpanii nic KOMPLETNIE w tym przypadku nie znaczy. To zas czy Don Pedro odprowadzi Twój podatek hiszpański do Urzedu w Santa Gitarra to jest zmartwienie Don Pedra, nie Twoje. W Polsce nie ma możlwiości abyś był płatnikiem podatku dochodwego sam dla siebie o ile nie prowadzisz działalności gospodarczej. Więc na pewno po otrzymaniu zapłaty od Don Pedro nie musisz lecieć do polskiego Urzędu z podatkiem od tego dochodu. Czy musi to zrobić Don Pedro w Hiszpanii lub w Polsce( lub Ty w Hiszpani) to już pisałem: nie wiem, ale domyslam się że działają podobne mechanizmy jak w RP - wszak UNIA unifikuje wszystko - również ustawy
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...