autor: artyjacek » wtorek 04 kwie 2006, 23:59
...
A nie prościej zniesć podatek dochodowy?...
Pomysł jest ciekawy, uprościłby system bardzo, zlikwidowałby szarą strefę, umożliwiłby rezygnację z dziesiątek tysięcy urzędników, którzy przewracają papiery, bo system jest skomplikowany. Pomysł ten jest jednak na obecną chwilę zbyt rewolucyjny.
Natomiast problem wyższych podatków dla twórców to realne niebezpieczeństwo w tym momencie. Kolejną sprawą, która jest istotna dla naszego środowiska to ustawodawstwo nakazujące nadawcom emisje polskiej muzyki. I chodzi tu o granie np.co drugiej polskiej piosenki.W tej chwili jest to obchodzone w ten sposób, że rodzima twórczość jest prezentowana między 2 a 6 rano kiedy sluchalność jest znikoma.
Ale to oczywiście oddzielny temat....
No, możnaby promować polskich artystów przez np. podcasting, ale jak już raz scedujesz prawa na ZAiKS, to po zabawie. Ciekawe, że w USA artysta podpisujący umowę z ASCAP/BMI nie daje im wszystkich praw a wszędzie w Europie musi to robić. Może dałoby się coś z tym zrobić?
Podatki to jeden problem, z którym borykają się twórcy w Polsce, drugi to monopol ZAiKS-u. Gdyby nie to, możnaby promować polskich artystów w nowych mediach, a tak znów wygrywają na tym polu amerykanie, bo mają bardziej elastyczne podejście do praw autorskich i biznesu.
Ja w każdym razie gram w podcasting.pl artystów amerykańskich, bo tak jest po prostu łatwiej i zgodnie z prawem. Z polskimi artystami już tak nie jest, bo musiałbym sprawdzać czy mają umowę z ZAiKS i prosić każdego o zgodę na piśmie. W USA rejestruję się na PodShow.com i mam procedury prawne z głowy--artyści tam zarejestrowani dają mi prawo do zamieszczania muzyki w podcastach. Proste? Proste. Czemu nie w Polsce?
Prowadzę serwis podcasting.pl