Głupoty to Ty wypisujesz bo zapewne boisz się zadzwonić do ZAiKSU i dowiedzieć jak to wygląda naprawdę.
Człowieku, przecież kolega podał Ci cytat ze strony ZAiKSU !!!
Sugerujesz że co innego piszą, a co innego podają telefonicznie?
Jeszcze raz Ci powtarzam: przeczytaj ustawę, tam jest wszystko napisane. Nie ZAiKS stanowi prawo w tym zakresie.
Zrzeczenie się praw majątkowych a tantiemy
Re: Zrzeczenie się praw majątkowych a tantiemy
Do 10 lat można dochodzić tantiem - nie piszcie jak nie macie pojęcia o pewnych sprawach, naprawdę. Robicie wodę z mózgu tym biednym ludziom.
----------
I znowu nie zrozumiałeś pytania.
Kolega nie pytał do ilu lat można dochodzić tantiem. Kolega pytał co się dzieje z pieniędzmi z tytułu tantiem, które nie są odbierane z organizacji. Tantiemy są zapłacone a twórca nie zgłasza się po pieniądze - takie było pytanie i o to pytał PiotrK.
Jak napisałem - nie mam pojęcia jak to wygląda.
Ty zaś opisałeś przypadek w którym tantiemy nie są w ogóle płacone. W takiej sytuacji okres przedawnienia w domaganiu się tantiem i odszkodowania wynosi właśnie 10 lat.
TUTAJ ciekawy artykuł na ten temat
----------
I znowu nie zrozumiałeś pytania.
Kolega nie pytał do ilu lat można dochodzić tantiem. Kolega pytał co się dzieje z pieniędzmi z tytułu tantiem, które nie są odbierane z organizacji. Tantiemy są zapłacone a twórca nie zgłasza się po pieniądze - takie było pytanie i o to pytał PiotrK.
Jak napisałem - nie mam pojęcia jak to wygląda.
Ty zaś opisałeś przypadek w którym tantiemy nie są w ogóle płacone. W takiej sytuacji okres przedawnienia w domaganiu się tantiem i odszkodowania wynosi właśnie 10 lat.
TUTAJ ciekawy artykuł na ten temat
Jeszcze raz Ci powtarzam: przeczytaj ustawę, tam jest wszystko napisane. Nie ZAiKS stanowi prawo w tym zakresie....
Tymbardziej, że to prawo niejednokrotnie nagina jak mu się podoba.
Tymbardziej, że to prawo niejednokrotnie nagina jak mu się podoba.
Czy licencja czy sprzedaż praw - ZAWSZE masz prawo ubiegać się o tantiemy - pisałem o tym i nie mam siły dłużej dochodzić czy tak jest czy nie bo od dawna w tym siedzę i to w praktyce.
Tu się zgodzę. Tantiemy dla autora się należą i są wypłacane. Inaczej Paul McCartney nie miałby grosza z Yesterday, bo jego prawa autorskie do piosenek ma/czy miał publishing M. Jacksona. A Polsce większość grajków nie miałaby kasy bo raczej wielu podpisywało podobne do siebie druki umów w latach 1990tych o przeniesieniu praw. A jednak domy nowe stoją :)
Podbijam zatem ciekawy temat :)
Pytanie: Co to są PRAWA DO ARTYSTYCZNYCH WYKONAŃ w kontrakcie płytowym? z tego tez - pomimo przeniesienia pełni takich praw idą tantiemy, ale co to rzeczywiście oznacza i dlaczego prawa takie mogą być odrębne w stosunku do teledysków? Zapraszam do dyskusji osoby wiedzące.
Tu się zgodzę. Tantiemy dla autora się należą i są wypłacane. Inaczej Paul McCartney nie miałby grosza z Yesterday, bo jego prawa autorskie do piosenek ma/czy miał publishing M. Jacksona. A Polsce większość grajków nie miałaby kasy bo raczej wielu podpisywało podobne do siebie druki umów w latach 1990tych o przeniesieniu praw. A jednak domy nowe stoją :)
Podbijam zatem ciekawy temat :)
Pytanie: Co to są PRAWA DO ARTYSTYCZNYCH WYKONAŃ w kontrakcie płytowym? z tego tez - pomimo przeniesienia pełni takich praw idą tantiemy, ale co to rzeczywiście oznacza i dlaczego prawa takie mogą być odrębne w stosunku do teledysków? Zapraszam do dyskusji osoby wiedzące.
podpisałem umowę producenta . zgłosiłem kawałek 50 / 50 do zaiksu .
Mimo tego ze mój pomysł gościo robi z nim co chce i jeszcze musze go pytać o to czy mogę z kimś działać inne utwory czy to normalne ?
Bo mi sie wydaje że to po prostu wyzysk na prawach i to ja mam pomysły na muzykę a nie on . I teraz on sie podpisuje jako producent a ja jako wspóltwórca :D
W umowie zastrzegł sobie wyłączność do mnie ( jak to tłumaczyć ) ?
Mimo tego ze mój pomysł gościo robi z nim co chce i jeszcze musze go pytać o to czy mogę z kimś działać inne utwory czy to normalne ?
Bo mi sie wydaje że to po prostu wyzysk na prawach i to ja mam pomysły na muzykę a nie on . I teraz on sie podpisuje jako producent a ja jako wspóltwórca :D
W umowie zastrzegł sobie wyłączność do mnie ( jak to tłumaczyć ) ?

grajek
Oj, ludzie... umowy należy czytać ,zrozumieć i ewentualnie negocjować przed ich podpisaniem a nie zastanawiać się póżniej "w co ja się właściwie władowałem? ". To że producent działa jak działa, wynika prawdopodobnie z zapisów umowy. Niepodoba się to zerwać umowę albo sądownie unieważnić .