NAgralem cover zagranicznego utworu i probuje wykupic licencje DPD na audio streaming i sprzedaz internetowa (download). Niestety, ZAIKS nie ma mozliwosci udzielania takich licencji, a jedynie licencje mechaniczne na fizyczne plyty. Probowalem to zalatwic w Stanach u Harrrego Foxa. Owszem, jest to mozliwe, ale musze miec zarejestrowana w USA karte kredytowa i tamze prowadzona dzialalnosc gospodarcza, zeby moc wykupic u nich licencje DPD na cover. Co wiecej, licencja ogranicza sie tylko do serwisow internetowych, ktore maja serwery w USA, a ja nie wiem, gdzie ma serwery iTunes i 15 innych sklepow z empetrojkami gdzie mam zamiar ten cover sprzedawac.
Czy ktos moze wie, co trzeba zrobic, zeby legalnie sprzedawac swoj cover zagranicznej muzy i nie musiec rejestrowac tego oddzielnie w kazdym kraju, gdzie bedzie dystrybuowany przez net?
PS. Ciekawostka dla fanow ZAIKS-u: owszem, sprzedaja oni licencje na download coverow, ale tylko na wlasnej stronie internetowej, prowadzonej przesz wlasna, zarejestrowana firme. Innnymi slowy, licencja przyznawana jest dystrybutorowi, a nie artyscie. Mam napisac mail do iTunes zeby wystapil o licencje do ZAIKS-u na moj cover?

TO wszystko jest ekstremalnie zniechecajace, moze ktos jest w stanie mi pomoc?
pozdrawiam, michal