Studniówki i ZAIKS
Witam! Jako że mamy sezon studniówkowy zwracam się do osób znających się w temacie. Mam zagrac z kapelą takowa imprezę (muzyka na żywo, bez żadnego odtwarzacza). I pytanie: Kto ma odprowadzić opłatę do zaiksu? My? (zespół), maturzyści czy organizator? (czyli właściciel lokalu gdzie ma się odbyć impreza?)
Re: Studniówki i ZAIKS
najlepiej spisać umowę gdzie się to określi
"należne składki dla organizacji zbiorowego zarządzania odprowadza..." i tyle
a kto to ma zrobic to kwestia jak sie dogadacie.
[addsig]
"należne składki dla organizacji zbiorowego zarządzania odprowadza..." i tyle
a kto to ma zrobic to kwestia jak sie dogadacie.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Z tego, co mi wiadomo, to te sprawy ma obowiązek regulować organizator - w tym przypadku szef lokalu.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
Wiec tak. Zadzwoniłem do ZAIKS i oto co się dowiedziałem. Jesli jest to studniówka to obowiazek opłaty ma komitet organizacyjny (czyli rodzice), bądź inna osoba, która podpisuje umowę z szefem lokalu (np dyrektor szkoły). Szef lokalu ma obowiązek poinformować ich o tym. Zespół zobowiązany jest dostarczyć osobie uiszczającej spis utwów, które będzie wykonywać. W razie nieuiszczenia odpowiedzialnosć ponoszą wszystkie strony czyli komitet i szef lokalu, dodatkowo też zespół jeśli nie dostarczył spisu utworów. Jesli dostarczył spis wówczas jest czysty. To samo tyczy się wesel... W tym wypadku obowiazek opłaty leży w gestii pana młodego :) bądż panny młodej :) lub też innej osoby podpisujęcej umowę z szefem lokalu. Aaaaaaaaa!! Opłatę może też uiścić szef lokalu i taki koszt dolicza sobie do rachunku wystawionego organizatorom (czyt. komitetowi, dyrektorowi, panu młdemu, pannie młodej :) ))
P.S. dla pewności zadzwoniłem do dwóch oddziałów zaiks i w obydwu otrzymałem takie samo info.
P.S. dla pewności zadzwoniłem do dwóch oddziałów zaiks i w obydwu otrzymałem takie samo info.
Aaaaaaa!! powyższe wytyczne obowiązują wówczas jeżeli w umowie nie zostało ustalone inaczej. Czyli generalnie jest tak jak napisał kol. szkudlik.
Witam.
Dodajmy że właściciel lokalu płaci ZAiKS bez względu na wszystko, nawet gdy rodzice zapłacą.Także ZAiKS dostaje dwa razy kasę za tą samą imprezę.Wszyscy właściciele lokali płacą ryczałt lub od metraża gdzie indzej od ilości miejsc ,to sobie ustala ZAiKS.
Pozdro.
Dodajmy że właściciel lokalu płaci ZAiKS bez względu na wszystko, nawet gdy rodzice zapłacą.Także ZAiKS dostaje dwa razy kasę za tą samą imprezę.Wszyscy właściciele lokali płacą ryczałt lub od metraża gdzie indzej od ilości miejsc ,to sobie ustala ZAiKS.
Pozdro.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
...Witam.
Pozdro....
Z tym teżbywa różnie. Bo stawek ZIKS za różne miejsca jest kilka. Np. hotel płaci za słuchanie muzyki w pokojach, korytarzach, ale za dicho na sali balowej już nie - liczone osobno od łebka i czy była konsumpcja...
Chętnie bym posłuchał jakiegoś speca z ZAIKSU który powiedziałby: za to tyle, tyle za tamto, a za inne to dopiero. I żeby było to wiążące dla wszystkich chętnych do kasowania za za wykon.
Bo jeszcze wdepnie STOART, i ZPAV też piątkę przybije... A ty płać każdemu według liczby gości, ALE NIE MNIEJ NIŻ STAWKA Z TABELI!!! Parę stówek każdemu i po zarobku...
[addsig]
Pozdro....
Z tym teżbywa różnie. Bo stawek ZIKS za różne miejsca jest kilka. Np. hotel płaci za słuchanie muzyki w pokojach, korytarzach, ale za dicho na sali balowej już nie - liczone osobno od łebka i czy była konsumpcja...
Chętnie bym posłuchał jakiegoś speca z ZAIKSU który powiedziałby: za to tyle, tyle za tamto, a za inne to dopiero. I żeby było to wiążące dla wszystkich chętnych do kasowania za za wykon.
Bo jeszcze wdepnie STOART, i ZPAV też piątkę przybije... A ty płać każdemu według liczby gości, ALE NIE MNIEJ NIŻ STAWKA Z TABELI!!! Parę stówek każdemu i po zarobku...
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.