Kupowanie programów w USA na ebay-u

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
tkom
Kupowanie programów w USA na ebay-u

Post autor: tkom » sobota 02 sie 2008, 14:14

Czy ktoś może kupował programy Steinberga (Cubase 4) i IK Multimedia (Miroslav Philharmonik Crossgrade, Sampletank) w USA na ebayu i jak to się ma do ewentualnych ograniczeń licencyjnych i serwisu ? Są dużo tańsze niż w Europie, a co do serwisu to i tak wszystko idzie mailami. Są z tym związane jakieś ryzyka ?

Dzięki za wszelkie informacje.
Mam instrument (K2500) i trochę na nim rzeźbię. Interesuję się muzyką elektroniczną, szczególnie Tangerine Dream.

Awatar użytkownika
Vibra

Re: Kupowanie programów w USA na ebay-u

Post autor: Vibra » sobota 02 sie 2008, 15:14

...Czy ktoś może kupował programy Steinberga (Cubase 4) i IK Multimedia (Miroslav Philharmonik Crossgrade, Sampletank) w USA na ebayu i jak to się ma do ewentualnych ograniczeń licencyjnych i serwisu ? Są dużo tańsze niż w Europie, a co do serwisu to i tak wszystko idzie mailami. Są z tym związane jakieś ryzyka ?

Dzięki za wszelkie informacje. ...
Ja kupilem Korga DE i Hypersonica na Ebay. Zaplacilem palpay. Dostałem do domu i wszystko git. Mam klopot z Korgiem bo nie widac go w Abletonie. Dziala w Logic i jako samodzielny program. TU pojawia sie klopot. Wszelkie pytania i pomoc mam w Anglii gdzie kupilem soft.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » sobota 02 sie 2008, 15:47

Vibra muszę Ciebie zasmucić Korg DE - ma ogromne problemy we współpracy z Abletonem:( Jak już go zobaczy ableton to z reguły siedzi w 2 instancjach (jeden w folderze vst i drugi to folder o nazwie korg coś tam tez w miejscu gdzie trzymasz vst) oba niestety się grzmocą i to ostro. Zmiana ustawienia lub zaakceptowanie wyboru powoduje wysypkę abletona, zmiana barwy i inne kombinacje to samo... Z Ciekawości wrzuciłem sobie Tez Wersje LE (dawali ją do Korga Padkontrola) niestety tez się krzaczyła, ale to było jakiś czas temu - nie próbowałem jeszcze na nowym abletonie. Sory za off topa
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » sobota 02 sie 2008, 20:45

...Vibra muszę Ciebie zasmucić Korg DE - ma ogromne problemy we współpracy z Abletonem:( Jak już go zobaczy ableton to z reguły siedzi w 2 instancjach (jeden w folderze vst i drugi to folder o nazwie korg coś tam tez w miejscu gdzie trzymasz vst) oba niestety się grzmocą i to ostro. Zmiana ustawienia lub zaakceptowanie wyboru powoduje wysypkę abletona, zmiana barwy i inne kombinacje to samo... Z Ciekawości wrzuciłem sobie Tez Wersje LE (dawali ją do Korga Padkontrola) niestety tez się krzaczyła, ale to było jakiś czas temu - nie próbowałem jeszcze na nowym abletonie. Sory za off topa
...
Heja.

Ja uzywam Korga na Maku. Ciekawe, ze przy uruchomieniu Abletona widac, ze wczytuje go do sesji i na tym sie konczy. Dzieki za info:)

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » sobota 02 sie 2008, 20:57

Heja.

Ja uzywam Korga na Maku. Ciekawe, ze przy uruchomieniu Abletona widac, ze wczytuje go do sesji i na tym sie konczy. Dzieki za info:)...

U mnie zarówno na konfiguracji XP z sp2 i na XP z sp3 wczytuje go do programu, można załadować go - ale kiedy wybieramy już konkretne brzmienie, zatwierdzam / zmieniam/ kręcę / próbujemy freezowac - natychmiastowa śmierć... jakoś na dniach wrzucę płytkę z nim i zobaczę jak chodzi na tym nowym abletonie.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
serwotek

Post autor: serwotek » niedziela 03 sie 2008, 21:29

...Czy ktoś może kupował programy Steinberga (Cubase 4) i IK Multimedia (Miroslav Philharmonik Crossgrade, Sampletank) w USA na ebayu i jak to się ma do ewentualnych ograniczeń licencyjnych i serwisu ? Są dużo tańsze niż w Europie, a co do serwisu to i tak wszystko idzie mailami. Są z tym związane jakieś ryzyka ?

Dzięki za wszelkie informacje. ...
Nie ma ryzyka.
Zawsze kupuję w Stanach i jedyne co może cię spotkać to 22% vat-u dla polskiego fiscusa.
Zapłaciłem za przesyłkę expresową z EastWest ale mimo to się opłacało
Poza tym mimo, że np. firma EastWest ma stronke dla USA i dla Europy z innymi cenami ja kupuję zawsze na Amerykańskiej. A jako ciekawostkę podam, że jak mi w Colossusie nie chciało czytać jednego dysku, to szybko ze Stanów dosłano mi drugi nie robiąc problemów, że jestem z Europy
Są sposoby na ominięcie tego, ale nie 100% - owe
Jak byś cos wiecej potrzebował to na maila
carchs@poczta.onet.pl
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 04 sie 2008, 12:43

U mnie zarówno na konfiguracji XP z sp2 i na XP z sp3 wczytuje go do programu, można załadować go - ale kiedy wybieramy już konkretne brzmienie, zatwierdzam / zmieniam/ kręcę / próbujemy freezowac - natychmiastowa śmierć... jakoś na dniach wrzucę płytkę z nim i zobaczę jak chodzi na tym nowym abletonie....
U mnie z kolei M1 w Cubase często zapomina presety i ustawienia przy ponownym otwarciu sesji. W każdym innym środowisku działa normalnie.

plajer

Post autor: plajer » poniedziałek 04 sie 2008, 16:10

a jak jest z cłem? urząd celny nie przyczepia się do oprogramowania?

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 04 sie 2008, 17:47

...a jak jest z cłem? urząd celny nie przyczepia się do oprogramowania?...

Jeśli chodzi o tego typu opłaty, to przy zakupie w sklepach internetowych, gdzie do paczki kładą Ci fakturkę (na przykład Soundsonline - EastWest), płacisz cło.

Kolega napisał, że płaci 22%, z mojego doświadczenia wychodzi zawsze bez sensownie więcej. 4 razy zamawiałem z Soundsonline. Ostatnio za paczkę wartą $50 (licząc przesyłkę) zapłaciłem w styczniu 50zł. Prawdopodobnie przyczyna jest taka, że celnicy sobie biorą za swoją robotę, dotatkowo fedex też zgarnia kasę za to, że nie musisz wszystkiego załatwiać sam.

Odkąd EastWest otworzył oddział europejski (www.soundsonline-europe.com), a BestService (www.bestservice.de) ma w tej chwili do dyspozycji co sobie tylko zażyczysz, i powyżej bodajże 100Euro przesyłka gratis, to nie widzę sensu bawienia się i kombinowania z USA. (Mówię oczywiście o rzeczach nowych, zamówionych ze sklepu, nie z ebay-a - z tym nie mam doświadczenia). Paczka w 2-3 dni, zamiast półtora tygodnia. Płacisz raz, tyle ile masz napisane na stronie, o nic więcej się nie martwisz. Najczęściej wychodzi Ci nawet taniej.

- Piotr

anhviet

Post autor: anhviet » poniedziałek 04 sie 2008, 20:41

Jesli zamawiasz z US cos drogiego, to jak jest mozliwosc, popros by na paczce napisali mniejsza wartosc nabywanej rzeczy, wtedy nawet jak Ci przysola podatek czy cos to nie zaplacisz duzo... i tyle... My na takiej zasadzie zamawiamy z US na Wyspy i jest git... raz sie nadzialismy bo nas za przesylke w Docu zalatwili o clo ... bo cena produktu byla wysoka - wydaje mi sie ze w PL jest podobnie...
I'll never lose this pain.. www.myspace.com/athuoc - Psychodeliczny romans

ODPOWIEDZ