Muzyczna działalność gospodarcza

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
tox
Muzyczna działalność gospodarcza

Post autor: tox » środa 30 lip 2008, 14:41

Witam
Niedawno skończyłem studia i zaczynam myśleć o swoim biznesie. Ogólnie z robienia muzyki (w moim przypadku elektroniczna - trance /progressive) jest jakaś kasa ale jedynie tyle, żeby co jakiś czas graty w studiu pozmieniać, dlatego tez zajmuję się graniem w hotelach dla rożnego typu ludzi ( 99% imprezy firmowe ). chciałbym więc założyć działalność gospodarczą w kontekście obsługi takich imprez, ale nie tylko - dobrze by było także abym mógł w ramach tej działalności organizować w przyszłości koncerty; na poczatku pewnie raczej koncerciki a w zasadzie bardziej eventy muzyki elektronicznej. CZy istnieje możliwość jakiegoś takiego sprytnego, sensownego, uściślenia, aby w jedym typie działalności umieścić te dwie profesje??
Druga kwestia to dotacje - dużo się o nich słyszy a nie wiadomo jak ugryźć . mozę ktoś ma jakieś doświadczenia w tym kierunku??

Awatar użytkownika
jace-nty

Re: Muzyczna działalność gospodarcza

Post autor: jace-nty » środa 30 lip 2008, 21:44

Witam. To proste. Zakładając działalność gospodarczą, musisz określić główną czynność, czyli tą która będzie najbardziaj odpowiadała twojej "działce". W moim przypadku jest to - Realizacja dźwięku, usługi artystyczne. Natomiast to co się z tym wiąże okoreślają numery Polskiej Klasyfikacji Działalności -PKD. Tak więc wybierasz takie, które będą odpowiadały pozostałym usługom wykonywanym przez Twoją firmę.
Jeżeli chodzi o dotację, to również jest sporo takich instytucji. Myślę że trzeba poszukać w internecie czegoś na temat wspierania młodych przedsiąbiorstw, lub dotacji na rozwój działalności. Ewentualnie udać się do najbliższego urzędu pracy i tam zapytać. W tym ostatnim przypadku trzeba spełnić jeden warunek - być bezrobotnym.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Muzyczna działalność gospodarcza

Post autor: smiechu » czwartek 31 lip 2008, 13:52

Jeżeli chodzi o dotację, to również jest sporo takich instytucji. Myślę że trzeba poszukać w internecie czegoś na temat wspierania młodych przedsiąbiorstw, lub dotacji na rozwój działalności. Ewentualnie udać się do najbliższego urzędu pracy i tam zapytać. W tym ostatnim przypadku trzeba spełnić jeden warunek - być bezrobotnym....
Ogolnie dotacje byly calkiem spore... ale urzednicy, spece od UE obijaja sie, bo na kazdy rok UE przeznacza na te cele okreslona pule... i w tym roku jest lipa, bo nie moga dojsc z umowami do ladu... mi babka w urzedzie powiedziala ze moze pojawi sie cos pod koniec roku...
Ale rok temu we wrzesniu slyszalem ze kasa miala byc juz na poczatku tego roku ...

ODPOWIEDZ